A principis del 2025 entrarà en funcionament el reglament europeu sobre els criptoactius (MiCA) i les entitats estan ultimant les estratègies sobre les monedes digitals. Tot i això, els bancs, les gestores de fons i les firmes d’assessorament es mostren cauteloses pel que fa a les seves inversions, sobre els seus plans i sobre quins tipus de serveis relacionats amb criptomonedes tenen previst oferir a partir de l’any vinent.

A Espanya, l’organisme encarregat de supervisar les criptodivises serà la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) i, fins ara, només ha rebut 5 sol·licituds d’entitats per operar amb aquests actius. Així, el supervisor espanyol ha rebut dues sol·licituds de proveïdors de serveis que són nous operadors al mercat nacional i les tres restants són de notificacions que provenen d’entitats tradicionals, que ja han comunicat al supervisor la seva intenció d’operar amb criptoactius a partir de l’any que ve, segon Expansión.

Prudència dins del sector 'cripto'

Tot i que encara queda pràcticament un mes perquè les entitats enviïn les seves sol·licituds a la CNMV per començar a operar amb divises digitals, la sensació del supervisor presidit per Rodrigo Buenaventura és que, tot i algunes excepcions, ningú vol ser el primer a llançar-se a operar en aquest mercat i opten per observar els moviments dels competidors abans de notificar la seva voluntat d’entrar-hi. Cal recordar que la CNMV és l’organisme encarregat dels procediments de gestió de la recepció de documentació per emissions i dels processos per a l’autorització de llicències i inscripció de proveïdors de serveis sobre criptoactius. El Banc d’Espanya, per la seva part, serà l’encarregat de registrar l’intercanvi de divises.

"Hem trobat força interès pels nous proveïdors de criptoactius que no estan actualment regulats, però bastant poc interès per part de les entitats regulades", va explicar Rodrigo Buenaventura a mitjan any en referència a aquest tema, i va agregar que "de les entitats que han respost, menys d'un 10% declaren tenir intencions de prestar serveis sobre criptoactius el 2025, la qual cosa denota una certa prudència des del sector regulat".

Aprovació de la Llei MiCA

El 20 d'abril de 2023 va ser el dia que es va aprovar el primer marc regulador per a les criptomonedes a Europa. Després de més de quatre anys d'anàlisi, dos exercicis de formulació legislativa, múltiples canvis i una infinitat de dubtes i crítiques, el Parlament Europeu va donar llum verda a la Llei MiCA, la primera referència reguladora de les criptomonedes a tot el món i amb la qual, tant inversors, com empreses, auguraven una major regulació internacional del mercat dels criptoactius.

L'Eurocambra va aprovar la Llei MiCA amb 517 vots a favor, 38 en contra i tres abstencions. L'esmentada llei, malgrat semblar crucial per al desenvolupament i bon avenir de la indústria criptogràfica, va aixecar les crítiques de diversos agents del mercat, encara que gairebé la totalitat del sector va mostrar el seu optimisme per l'aprovació del primer marc regulador del sector.

En concret, aquesta llei un reglament que s'aplicarà als criptoactius que no estiguin regulats per la legislació vigent sobre serveis financers. El que es busca és regular l'emissió, l'oferta al públic i la negociació de les criptomonedes. L'objectiu és que el consumidor estigui informat del que compra, dels riscos que implica la inversió en criptomonedes, de saber en tot moment on són els seus dipòsits... al cap i a la fi, la llei reforça la transparència de la indústria, dotant-la de més seguretat. A més, la MiCA unifica el reglament per a les plataformes que operin en els Estats membre de la UE. D'aquesta forma, hi haurà un control exhaustiu de tots els moviments de les empreses del sector, les quals hauran d'informar els reguladors d'aquelles transaccions que suscitin dubtes o siguin il·legals, entre moltes altres coses.