Coinbase, una de les plataformes de criptomonedes més grans del món, ha arribat a un acord amb les autoritats de l'Estat de Nova York per pagar una multa de 50 milions de dòlars per la falta de controls contra el blanqueig de capitals, entre altres conductes delictives, segons ha fet públic aquest dimecres el Departament de Serveis Financers (DFS) del mateix estat.
Addicionalment, Coinbase s'ha compromès a invertir uns altres 50 milions de dòlars per posar solució als problemes detectats per les autoritats. Segons el DFS, l''exchange' de criptoactivos va cometre errors significatives en el seu programa de compliment normatiu que infringien la llei bancària estatal i la normativa sobre monedes virtuals, transmissors de diners, supervisió de transaccions i ciberseguretat.
Les errors detectades van fer que la plataforma Coinbase fos vulnerable a conductes delictives greus, entre les quals es troben exemples de frau, possible blanqueig de diner, sospita d'activitat relacionada amb material d'abús sexual infantil i possible tràfic d'estupefaents.
Més de 100.000 alertes sobre transaccions de clients potencialment sospitosos
És per això que haurà d'abonar una multa de 50 milions de dòlars (uns 47 milions d'euros) i invertir la mateixa quantitat durant els propers dos anys per posar fi als problemes i millorar el seu programa de compliment normatiu conforme al pla aprovat pel Departament de Serveis Financers.
La multa cap a Coinbase es va emetre després que els reguladors novaiorquesos descobrissin que l'empresa havia permès als seus clients obrir comptes sense realitzar prou comprovacions d'antecedents. Una situació que podria violar de la legislació contra el blanqueig de capitals de l'Estat de Nova York.
En aquest sentit, les autoritats assenyalen el fracàs de la companyia per identificar adequadament als clients i monitorar la seva activitat per detectar activitats sospitoses. Una conducta que va ser identificada inicialment durant un examen rutinari el passat 2020 i pel qual els reguladors van determinar que els problemes de la companyia persistien. Més tard, el 2021, aquests primers indicis van portar a una investigació formal.
Sobre Coinbase pesaven més de 100.000 alertes sobre transaccions de clients potencialment sospitoses que no estaven sent examinades. Els investigadors van descobrir que la plataforma de criptomonedes només havia dut a terme comprovacions bàsiques abans de permetre que les persones obrissin comptes.
Compromís amb els reguladors en un moment crític per a la indústria
La plataforma també ha anunciat l'acord amb les autoritats a través d'un comunicat, on assenyala que el seu objectiu "sempre ha estat i serà construir la borsa de criptomonedes més fiable, segura i que compleixi les normes del món". En aquest sentit, la companyia fundada per Brian Armstrong (que compta amb una participació minoritària del banc espanyol BBVA) ha assenyalat que la resolució és "un pas crític en el nostre compromís amb la millora contínua, el nostre compromís amb els reguladors clau, i el nostre impuls per a un compliment més gran en l'espai cripto per a nosaltres i per als altres".
Coinbase assegura que duu a terme investigacions proactives de forma rutinària per eliminar els mals actors de la seva plataforma i que treballa amb les forces de l'ordre perquè siguin portats davant de la justícia. Alhora, reconeix que el sector de les criptomonedes es troba en un punt d'inflexió i que està subjecte a un intens escrutini.
Per la seva part, el director jurídic de la plataforma, Paul Grewal, ha destacat que "reconeixem que la indústria de les criptomonedes es troba en un punt d'inflexió en aquest moment i que cada moviment públic d'una empresa de criptomonedes rebrà un intens escrutini".
És per això que el directiu també ha expressat la necessitat de la indústria de produir agents compromesos amb el compliment i el treball dels reguladors. "Aquesta és una de les raons per les quals sabíem que era important portar aquest assumpte a una conclusió", ha assenyalat. "Mai no hem evitat treballar amb els reguladors per fer de la indústria un espai més segur i més compatible" ha afegit Grewal.
El sector segueix embolicat en polèmiques
El cas de Coinbase és l'últim de la llarga llista de polèmiques per falta de seguretat, fallides i estafes en què s'ha vist embolicat el sector els últims mesos. En paral·lel a la investigació a Coinbase, s'està duent a terme el cas contra el fundador de FTX per diversos delictes de frau i malversació després de la fallida de la plataforma el novembre passat.
El fundador de l''exchange' de criptoactius, Sam Bankman-Fried, es va declarar innocent aquest dimarts dels delictes que li atribueixen les autoritats dels Estats Units després de la fallida de la seva empresa, que va arribar a valer 32.000 dòlars. El jove multimilionari ho va manifestar davant el tribunal federal de Nova York, després que quedés en llibertat sota fiança després d'haver estat detingut i extradit des de les Bahames el desembre passat.
Mentrestant, el mercat criptogràfic segueix immers en un 'criptohivern' protagonista durant tot l'any passat. Després d'assolir el Bitcoin màxims històrics el novembre del 2021, arribant a superar els 68.000 dòlars, la tendència a la baixa de la principal moneda per capitalització i de la resta dels actius de la indústria n'ha marcat el comportament. Actualment el Bitcoin cotitza als 16.800 dòlars.