Els consellers amb caràcter executiu de les empreses cotitzades que formen part de l'índex Ibex-35 van tenir una retribució el 2022 que va suposar, de mitjana, 54 vegades el sou mitjà dels empleats d'aquestes empreses, segons es desprèn de l'Informe Anual de Remuneracions dels Consellers que ha publicat aquest dimecres la Comissió Nacional dels Mercats de Valors (CNMV).
D'aquesta forma, el múltiple s'ha reduït respecte a 2021, ja que aquell any va ser de 60 vegades. Es tracta del segon any en què les societats han de fer comparacions entre les retribucions dels consellers, els resultats consolidats i la remuneració mitjana dels empleats.
En el cas de les empreses que no formen part de l'IBEX, el múltiple va ser de 17 vegades, sense canvis respecte a 2021. Atenent el total de cotitzades, la mitjana es va situar en 31 vegades, davant les 32 de 2021. Els consellers no executius, sense tenir en compte conceptes extraordinaris, van cobrar el triple que els empleats de les empreses.
Una retribució mitjana d'1,6 milions d'euros
L'informe publicat per la CNMV també recull que la retribució mitjana dels consellers executius va disminuir un 4,3% el 2022, fins als 1,6 milions d'euros, mentre que la dels consellers no executius va descendir un 8,4%, fins a 153.000 euros. En total, la retribució mitjana dels consells d'administració va descendir un 4,4% degut, entre altres motius, a les retribucions extraordinàries que van tenir lloc l'exercici anterior pel cessament de consellers en una societat.
Encara que el 2022, també hi va haver retribucions extraordinàries, aquestes van ser de menor import que les de l'exercici anterior. Sense aquestes retribucions extraordinàries, el descens hauria estat del 2,6%. Les conselleres executives van percebre una retribució un 0,3% més gran que el dels homes, diferència que augmenta fins al 41,7% en el cas de la remuneració mitjana més gran de les conselleres executives de l'Ibex davant els consellers executius masculins de l'esmentat índex.
La CNMV ha indicat, no obstant això, que "el reduït nombre d'executives resta representativitat a l'esmentada mitjana". En el cas dels consellers no executius, la remuneració dels homes és un 20% superior al de les dones. En paral·lel, la CNMV també ha publicat l'Informe Anual de Govern Corporatiu. Segons aquest document, la mida mitjana dels consells d'administració va ser de 10 membres, davant els 10,2 de 2021. A més, l'edat mitjana dels consellers va ser de 60,8 anys.
Consellers independents i bon govern
D'altra banda, el supervisor ha indicat que el capital flotant es va contreure mig punt l'any passat, fins al 42,5%. A més, en 79 societats (una més que el 2021), la suma de participacions significatives i paquets d'accions en poder del consell va superar el 50% del capital. En 31 empreses, el capital flotant era menor del 25% i en tres de cotitzades, inferior al 5%.
Respecte a la independència dels membres del consell, la CNMV indica que el 67,7% de les societats va mantenir almenys la meitat dels membres del consell com a independents, tres punts percentuals menys que el 2021. De la resta de societats, la majoria va tenir almenys un terç d'independents.
El percentatge de presidents de l'òrgan d'administració amb la categoria d'executius es va reduir en 2,1 punts, situant-se en el 49,6% (51,7% el 2021). Alhora, el percentatge de consellers independents que va ocupar el càrrec de president del consell va disminuir fins a l'11,6%, davant el 14,2% el 2021.
En general, durant 2022 el grau de seguiment del Codi de Bon Govern va ser del 86,8% de les recomanacions, mentre un altre 7% es van seguir de forma parcial. El 51,2% de les cotitzades (47,9% el 2021) van seguir el 90% o més de les recomanacions, mentre que sis de cotitzades van assegurar complir el 100% i unes altres dues van tenir un seguiment inferior al 60%.
Les recomanacions que menys es van seguir, tant de manera absoluta com a parcial, van continuar sent les relatives a les noves pràctiques sobre que les societats d'elevada capitalització comptin amb una comissió de nomenaments i amb una comissió de retribucions separades, i sobre que la remuneració variable dels consellers estigui vinculada al lliurament d'accions.