El moment borsari està sent molt complicat aquest mes d'octubre. Tot i que l'índex IBEX 35 de la borsa espanyola encara acumula un guany anual del 9,89%, l'últim mes, aquest indicador ha perdut el 6,36% del seu valor i en la sessió de divendres passat posava en qüestió el suport tècnic dels 9.000 punts. Mentre les empreses comencen a publicar els seus resultats corresponents al tercer trimestre de l'any, són diversos els aspectes negatius que estan tenallant a les cotitzacions de les Borses.
El principal, sens dubte, és la pujada de tipus d'interès al mercat de bons. El bo nord-americà a 10 anys està vorejant el 5% de rendibilitat, mentre en el cas d'Espanya aquesta referència ha tornat a nivells del 4%. Una pujada de tipus als mercats que té efectes negatius en la valoració de les mateixes accions i en l'increment dels seus costos financers. L'escalada dels tipus es veu reforçada amb les declaracions de dijous passat del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que continua apuntant a un escenari de tipus d'interès alts per un prolongat espai de temps que es podria dilatar fins a finals de 2024. S'hi suma el conflicte bèl·lic entre Israel i Gaza, que no només posa en perill el subministrament de petroli, sinó que aixeca els temors sobre una extensió de la guerra a altres països. La falta d'avenç en la guerra entre Rússia i Ucraïna tampoc ajuden a elevar l'optimisme.
Aposta dels analistes
Tanmateix, en els mals moments del mercat és quan realment cal començar a construir una cartera guanyadora que, en aquest cas, ha de tenir un tall defensiu. Empreses d'ingressos certs i amb gran generació de caixa són un bon argument per esperar que s'escampi la pluja de males notícies. Analistes de Bankinter i altres experts del mercat donen una llista de 9 valors en què confien si millora el tenebrós panorama actual. Aquestes són les seves apostes.
-
LOGISTA. Logista està embolicat en un ambiciós procés de diversificació de negoci, amb l'objectiu que la dependència de la distribució de tabac disminueixi fins al 50% de les vendes. En els resultats dels últims trimestres es pot observar que les adquisicions realitzades en els últims mesos estan ajudant tant a complir l'esmentat objectiu com a guanyar en diversificació geogràfica. A més, compta amb una atractiva rendibilitat per dividend (6%/8%) i ofereix protecció davant de l'entorn inflacionista i de pujada de tipus a Europa.
-
REPSOL. Repsol continua complint fites del seu pla estratègic (redueix la seva presència a determinats països i eleva operacions als EUA), torna a incrementar la seva presència en el negoci de baixes emissions, la seva retribució a l'accionista és estable i el balanç està sanejat. A més, es veu beneficiada d'un preu de petroli elevat.
-
ACCIONA ENERGIA. Valoració atractiva després de la forta retallada en preu en l'any. Una capacitat instal·lada menor de l'inicialment estimada i un entorn menys favorable de preus de l'electricitat van provocar una revisió a la baixa en estimacions i una caiguda en el preu de l'acció. A més d'oferir un potencial de pujada atractiu, el Pla Estratègic continua mostrant un creixement important en capacitat, arribant a 17 o 18GW en 2025 vs 12,3 GW en l'actualitat.
-
IMMOBILIÀRIA COLONIAL. És moment de començar a prendre posicions en immobiliari cotitzat, i Immobiliària Colonial ofereix l'alternativa més defensiva, per les ubicacions prime dels seus actius, unit a una estructura financera sòlida. Cotitza amb un descompte superior al 50% sobre NAV (valor dels seus edificis al mercat), descomptant ja rebaixes significatives en valoració d'actius. Ofereix rendibilitat per dividend pròxima al 5% 2023e i potencial de revalorització del voltant al +30%.
-
CELLNEX. Bon moment per prendre posicions en un entorn en el qual la demanda creix, la inflació es trasllada a les vendes i el procés de pujades de tipus té, almenys, un horitzó cert de final. Presenta sòlids fonamentals: Líder europeu de torres de telecomunicacions; elevada visibilitat de fluxos de caixa, amb creixements pròxims al +15% 2022-2025e i atractiva rendibilitat a futur; i sòlida posició financera, amb venciment mitjà superior a 6 anys i majoritàriament a cost fix. A més, es troba en procés de reducció de deute i possiblement millora del seu ràting financer el 2024.
-
INDRA. El sector defensa es continua veient beneficiat durant més temps de l'esperat pel conflicte armat entre Rússia i Ucraïna i ara el més recent entre Israel i Hamàs. Malgrat que el negoci de defensa no és el que té més pes en les companyies (suposa el 30%), creiem que és la companyia espanyola que més beneficiada es veuria d'un potencial augment de la despesa en defensa per part del govern. L'OTAN suggereix als països membres que dediquin un 2% del seu PIB a despesa en defensa i ara com ara la majoria dels països de la UE es troben molt per sota d'aquesta xifra.
-
RED ELÉCTRICA. La major part de l'activitat de Redeia està lligada al negoci regulat de xarxa de transport d'electricitat a Espanya. L'alta visibilitat de generació de cash flow augmenta l'atractiu de l'acció en un entorn de desacceleració econòmica. El negoci internacional i de telecomunicacions li proporciona una font de creixement. A més, la rendibilitat per dividend és atractiva a aquests preus, 6,8% el 2023 i 5,5% en 2024-25.
-
ENDESA. El Pla Estratègic contempla un creixement en benefici per acció de 18% en 2023-25. Les inversions en renovables impulsaran gran part d'aquest creixement i permetran importants avenços en descarbonizació. Les ràtios de valoració són atractives (PER 2023 de 13,0 vegades i PER 2024 11,9 vegades) igual com la rendibilitat per dividend (5,4% el 2023, 6,4% el 2024 i 7,5% el 2025).
- IAG. Es veu impulsada per una demanda que es manté forta. De fet, està pròxima a recuperar els nivells previs a la pandèmia. D'altra banda, millora la liquiditat i redueix endeutament. És important la compra d'Air Europa, encara pendent d'aprovació per part de l'autoritat de la competència europea. També ha mostrat interès a TAP Portugal. La incògnita sobre aquest valor recau que el preu del petroli es mantingui elevat durant molt temps.