Les accions de Credit Suisse i d'UBS han arrencat la sessió d'aquest dilluns a la Borsa de Zuric amb fortes caigudes després de l'acord de fusió de les dues entitats més grans de Suïssa. D'aquesta manera, els títols de Credit Suisse arribaven a baixar en l'obertura pràcticament un 64%, fins als 0,67 francs suïssos per acció, per sota de l'oferta d'adquisició de 0,76 francs pactada aquest diumenge, mentre que els d'UBS arribaven a perdre més d'un 12% del seu valor.
Aquest diumenge, les autoritats suïsses i els dos bancs van arribar a un acord per comprar Credit Suisse per 3.000 milions de francs suïssos, uns 3.037 milions d'euros, en una operació en la qual el Govern suís garanteix 100.000 milions de francs suïssos per a la liquiditat del banc i assumirà fins a 9.000 milions de francs en possibles pèrdues.
En concret, els accionistes de Credit Suisse rebran una acció d'UBS per cada 22,48 accions en l'entitat original, mentre el banc central suís, el SNB, aportarà avals per garantir la liquiditat de les entitats bancàries. Les xifres publicades impliquen la compra per UBS a 0,76 francs suïssos per acció, lluny dels 1,86 francs suïssos a què cotitzava Credit Suisse al tancament borsari de divendres.
"Estem construint un UBS més gran"
El conseller delegat d'UBS, Ralph Hamers, considera que la solució trobada per a Credit Suiss aporta "seguretat i estabilitat" i contribueix a defensar la reputació de Suïssa com a centre financer. "L'adquisició significa que estem retornant l'estabilitat i la seguretat als clients de Credit Suisse. Però també que defensem la reputació del centre financer suís", ha indicat Hamers en una entrevista a SRF.
El màxim executiu d'UBS ha evitat de moment oferir detalls sobre possibles ajustos de plantilla després de l'adquisició del seu rival, que compta amb al voltant de 50.000 empleats, assenyalant que encara no hi ha cap pla sobre aquest tema i subratllant que sempre hi ha sinergies quan es fusionen bancs. "Estem construint un UBS més gran amb menys risc. Fins i tot després de la fusió, tenim un bon índex de capital i un marc de suport del Banc Nacional", ha assenyalat.
Descensos a la banca europea
Les tensions als mercats tornaven a reflectir-se aquest dilluns a la cotització dels principals bancs del Vell Continent, malgrat la facilitat de liquiditat anunciada pels grans bancs centrals. D'aquesta manera, els títols dels bancs francesos Société Générale i BNP Paribas cedien un 6,91% i un 6,40%, respectivament, mentre que l'holandès ING es deixava un 5,66%, i els italians UniCredit i Intesa Sanpaolo queien un 4,97% i un 3,31%, respectivament.
Per la seva banda, els bancs alemanys també cotitzaven amb forts descensos, que en el cas del Deutsche Bank superaven el 10%, mentre que en el del Commerzbank rondaven el 8%.
En aquest sentit, l'IBEX 35 ha iniciat la setmana a la baixa, amb pèrdues del 0,58%, en una jornada de caigudes generalitzades tant a Europa com a Àsia, en la qual el mercat té el focus posat en la compra de Credit Suisse per part d'UBS. En l'arrencada de la jornada, festiva en algunes comunitats d'Espanya, el principal indicador nacional es deixa un 0,58%, fins als 8.665,5 punts, i els guanys d'aquest any es redueixen al 5,3%. Així mateix, en els primers compassos de la sessió, eren les entitats bancàries qui liderava les caigudes.
D'aquesta manera, el Banc Sabadell (-4,43%), Unicaja Banc (-3,54%), CaixaBank (-2,96%), Santander (-2,85%) i Bankinter (2,4%) eren els valors que més queien a primera hora d'aquest dilluns. BBVA baixava un 2,17%, en vuitè lloc, per darrere d'ArcelorMittal (-2,56%) i Repsol (-2,35%).