L'enfonsament de Credit Suisse en borsa aquest dimecres posa el Banc Central Europeu (BCE) entre l'espasa i la paret. El temor d'una fallida de l'entitat suïssa per la seva mala situació financera ha desencadenat una jornada negra als mercats i posa el focus sobre l'organisme monetari, que decidirà aquest dijous 16 de març la pròxima pujada de tipus d'interès. Tal com ha passat als Estats Units amb la Reserva Federal (Fed) després de les fallides de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, ara a Europa la pregunta és si el BCE seguirà amb el seu full de ruta o, al contrari, posarà fre a la seva restrictiva política monetària.
Aquest matí tot apuntava que el banc central emprendria una nova pujada de les taxes al mateix nivell que les anteriors, és a dir, de 50 punts bàsics. Firmes d'anàlisi i experts donaven per fet que el BCE incrementaria demà els tipus mig punt percentual, fins al 3,5%, ja que els indicadors econòmics se situen encara en nivells insuficients. Els elevats preus no acaben de reduir-se al ritme previst i en algunes de les grans economies de la Unió Europea fins i tot despunten.
La inflació general a l'eurozona se situa en el 8,5% i la subjacent, que no té en compte els preus de l'energia i dels aliments sense elaborar, continua disparada. L'objectiu marcat pel BCE suposa rebaixar els preus fins al nivell del 2%, per la qual cosa, continuant amb l'estratègia actual, el previsible és que les pròximes pujades de tipus d'interès per encarir el preu dels diners s'apliquessin al mateix ritme que fins ara.
Tampoc la fallida del banc californià Silicon Valley Bank, especialitzat en el finançament d'empreses emergents tecnològiques, i el temor d'un contagi a bancs de tot el món (com va passar després del col·lapse de Lehman Brothers el 2008), no havia trastocat els plans de la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde. Si bé és cert que en aquest cas, la ràpida intervenció de la Fed suposat un canvi respecte a l'anterior crisi, de la mateixa manera que les causes i el potencial abast no són les mateixes. Però la caiguda de Credit Suisse posa en perill la pujada d'aquest dijous.
Un canvi d'opinió podria restar credibilitat al BCE
"El BCE té per davant una decisió molt complicada, ja que la inflació es troba en el 8,5%, molt lluny del seu objectiu. Durant els últims mesos, Lagarde ha reiterat el seu compromís de combatre la inflació, encara que les seves decisions poguessin afectar el creixement econòmic, per la qual cosa un canvi d'opinió podria restar-li credibilitat. Però d'altra banda, hi ha qui pensa que és perillós mantenir una política tan restrictiva davant del context actual", explica l'analista de XTB Joaquín Robes a ON ECONOMIA.
En aquest sentit, Robles explica que encara que elevar aquestes taxes és positiu per als bancs, doncs augmenten el marge d'interessos i els ajuda a obtenir una rendibilitat més gran pels seus préstecs, "el problema és l'exposició que tingui cada banc a bons previs a les recents pujades de tipus, ja que, en haver-se depreciat, en el cas que es vegin obligats a vendre'ls, ho faran en pèrdues".
Però l'expert assegura que no hauria de suposar un contratemps en termes generals i que el Banc Central Europeu ha d'actuar ràpid. "Això no hauria de ser un problema, tret que s'estengui el pànic al sector i els clients comencin a sol·licitar el reintegrament dels seus fons. Per això és tan important actuar ràpid amb l'objectiu de frenar una crisi de confiança".
En aquest sentit, l'organisme ha estat contactant amb diversos bancs europeus a tan sols unes hores de la pròxima reunió per preguntar-los sobre la seva exposició financera a Credit Suisse, segons ha publicat The Wall Street Journal. Una mostra també que el BCE no vol assumir riscos innecessaris en la decisió d'aquest dijous. D'aquesta manera, la clau estarà en la quantia de la pujada, que ara mateix està en l'aire.
Pujada de 50 punts o de 25?
Des d'alguns grans bancs s'hi han pronunciat i recomanen calma al BCE. Així, el president del banc francès Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, ha suggerit a l'organisme central ajornar l'alça de tipus prevista per a demà, o aplicar una pujada més petita, de 25 punts bàsics. "Quan una part del sistema financer entra en crisi, és normal que hi hagi algun contagi a tot el sistema, ja que els inversors tendeixen a preguntar-se: 'Qui ve ara?'", ha assegurat.
En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat a través del seu compte de Twitter l'analista en cap de Danske Bank, Piet Haines Christiansen, que, després del que ha passat, ha assenyalat que l'escenari més probable per a demà serà apujar els tipus en 25 punts bàsics. La seva teoria se centra que el moviment fàcil per al BCE serà rebaixar les alces aquest dijous, per després tornar amb les pujades de mig punt percentual al maig si la situació financera es calma.
"Des de XTB pensem que el més probable és que dugui a terme una altra pujada de 50 punts bàsics per reforçar la seva lluita contra la inflació i es mantingui a l'expectativa de cara a la pròxima reunió del mes de maig. Però el mercat també valora altres escenaris, com la pujada de 50 punts bàsics i insinuar noves finestres de liquiditat per als bancs amb l'objectiu de suavitzar les tensions financeres, i fins i tot una pujada de només 25 punts bàsics", assegura Robles.
Pot una hipotètica fallida de Credit Suisse canviar l'estratègia monetària?
De moment, la decisió continua sent una incògnita. No obstant això, el risc de default (fallida) de l'entitat suïssa pot suposar una pressió més gran al Banc Central Europeu. "Credit Suisse arrossegava grans problemes des de fa anys, només l'any passat va perdre més diners (7.200 milions de francs) que tots els beneficis de l'última dècada", contextualitza l'analista de XTB.
És per això que ha patit tantes retirades de capital, perquè els seus clients han anat perdent la confiança progressivament. "Sense anar més lluny, l'any passat es van veure novament afectats per la caiguda del fons Archegos Capital, la qual cosa va suposar grans pèrdues per a l'entitat", afegeix Robles.
Llavors, si l'entitat fa fallida, farà marxa enrere el BCE?. "Amb això el que volem dir és que la situació de Credit Suisse no és extrapolable a la de la resta del sector europeu, i encara que una nova pujada de tipus pot augmentar la tensió a curt termini, no hauria de provocar una pèrdua de confiança entre els clients. El BCE té per objectiu estabilitzar els preus, per la qual cosa encara que pugui suavitzar el ritme de les pujades, ha de continuar lluitant per controlar la inflació", conclou.