Els dies passen des que FTX es va declarar en fallida, però l'efecte del daltabaix encara se sent al mercat de les criptomonedes. L'últim capítol d'aquesta història ha deixat Sam Bankman-Fried entre reixes. Dilluns passat, la Fiscalia de Nova York va sol·licitar a les autoritats de les Bahames la detenció i extradició del jove empresari. En una operació conjunta entre la Fiscalia novaiorquesa i la policia del país caribeny, el cervell d'FTX va ser detingut i, posteriorment, acusat de vuit càrrecs per la fallida de l'empresa que va fundar.
Quan ha passat més d'un mes de la declaració de fallida de la plataforma d'exchange, una de les conclusions que els experts treuen és que el cas d'FTX és diferent de la resta d'hecatombes empresarials. De base, que el mercat compari Sam Bankman-Fried amb Bernie Madoff, l'estafador que va dur a terme l'esquema més gran Ponzi de la història, parla de rellevància de l'assumpte.
D'emblema a criptomalvat
De moment, el 'rei Mides', com molts criptoinversores l'anomenaven, ha estat acusat de vuit càrrecs, entre els quals es troben blanqueig de diners i frau electrònic. A més d'això, la Fiscalia de Nova York va declarar que Bankman-Fried havia utilitzat FTX des de l'inici per estafar els seus clients.
Segons declara l'organisme nord-americà, el pla del jove empresari era desviar els diners dels inversors per pagar despeses i deutes d'Albereda Research, que al seu torn era el fons de cobertures de Sam Bankman-Fried i que tenen un estret vincle amb l'entorn de les criptomonedes. Aquest fons, com FTX, es va declarar en fallida el mateix dia que ho va fer l'empresa de criptos.
El que va arribar a ser un dels personatges de més reputació al món de les criptomonedes, ha passat a ser un personatge fosc. Encara que de moment es troba tancat en una presó de les Bahames, el proper 8 de febrer se celebrarà l'audiència per a l'extradició a Nova York.
Ray III al rescat d'FTX
Amb tot, i lluny de l'empresonament de Bankman-Fried, les investigacions sobre la fallida d'FTX continuen. Els experts els va sorprendre la rapidesa amb què va sortir de l'empresa el ja expresident i la prematura declaració de fallida. Com és sabut, després de la fallida, es va descobrir que la plataforma d'exchange tenia un forat de més de 8.000 milions de dòlars, i infinitat d'inversions estancades.
John J. Ray III, director executiu d'FTX, va ser contractat per supervisar els procediments de l'enfonsament de la companyia amb seu a les Bahames. Ray és una figura experimentada i reputada en l'entorn empresarial. És conegut per haver tornat l'ordre a altres empreses trencades com Enron o Fruit of the Loom.
FTX, un repte majúscul
Malgrat això, l'ara CEO d'FTX assumeix que el repte a què s'enfronta és diferent de la resta. El mateix Ray, en un informe escrit el passat 13 de desembre, argumenta: "Mai en la meva carrera no havia vist un error tan absolut dels controls corporatius en tots els nivells d'una organització".
Entre algunes de les accions "inacceptables", tal com les etiqueta Ray, que va dur a terme FTX destaca "l'emmagatzemament de certes claus privades per accedir a centenars de milions dòlars en criptoactius sense controls de seguretat eficients". Un altre dels problemes que extreu l'actual CEO de la companyia és "la capacitat d'Alameda, el fons de cobertura del Grup FTX, per manllevar fons mantinguts a FTX.com i utilitzar-los per al seu propi comerç".
El temor ha crescut entre els inversors
La que era la quarta criptoplataforma més important del mercat comptava amb "un grup molt petit de persones extremadament inexpertes i poc sofisticades que no van implementar pràcticament cap dels sistemes necessaris en una empresa a la qual es confia diners", explica Ray.
Així és com s'ha forjat la que fins ara pot ser la fallida més abrupta del mercat de les criptomonedes. L'enfonsament d'FTX ha posat entre l'espasa i la paret el sector cripto en la seva totalitat. La realitat és que, malgrat que hi ha inversors que encara creuen en el potencial d'aquests actius, la pèrdua de credibilitat del sector és evident.
Amb la fallida de la plataforma, la susceptibilitat dels inversors s'ha magnificat. Qualsevol moviment dubtós genera temor al mercat. Per això, per exemple, els moviments de Binance es miren amb lupa. Amb la recent "paralització temporal" dels reemborsos d'USDC anunciada per l'empresa, les alarmes del mercat es van encendre, anticipant una nova caiguda del mercat que finalment no s'ha donat.
El mercat segueix ressentit
D'altra banda, el daltabaix d'FTX ha portat el criptohivern. Des que es va anunciar el cessament d'operacions de l'empresa, les principals criptos s'han instal·lat en una tendència lateral de la qual, de moment, no són capaces de sortir. El bitcoin es manté sobre els 16.300 euros, mentre que l'ethereum lluita per assolir els 1.200 euros.
L'hecatombe d'FTX ha estat l'últim cop al pitjor any de les criptomonedes. El sector, per diferents motius tan aliens com intrínsecs del mercat cripto, no ha aconseguit créixer el 2022. De fet, les criptomonedes més importants marquen unes caigudes superiors al 50% aquest any.
És evident que el daltabaix de la plataforma expressada per Bankman-Fried no és comú. De base perquè pertany al sector de les criptomonedes, el qual està mirat amb lupa i compta amb diversos detractors, i, per descomptat, per la quantitat de diners que s'han perdut i que, gairebé amb seguretat, seran impossibles de recuperar.