L'Ibex-35 ha iniciat la sessió d'aquest dilluns amb una caiguda del 4,5%, la qual cosa ha portat el selectiu a situar-se en els 11.860,7 punts cap a les 9.05 hores, en veure's encomanada per la desfeta de les Borses asiàtiques, en un context marcat per la guerra aranzelària iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump.
La caiguda de pràcticament el 6% de divendres va ser la pitjor de l'últim lustre, ja que el selectiu no cedia tant des de març de 2020, quan amb l'arribada de la pandèmia va provocar que l'Ibex-35 arribés a caure fins i tot a doble dígit. Els guanys acumulats des de principi d'any es redueixen a un lleu 1,96%.
En aquest context, la Borsa de Madrid s'encomanava aquest dilluns per la desfeta de l'índex Nikkei 225 de la Borsa de Tòquio, que arribava a caure aquest dilluns gairebé un 8%, i per la de l'índex Hang Seng de la Borsa de Hong Kong, que perdia un 12,5%, donant així continuïtat a la caiguda generalitzada de divendres passat dels principals índexs dels mercats nord-americans, en el marc de l'anunci dels aranzels.
En espera de l'obertura de Wall Street (15.30 hores espanyola), el selectiu Dow Jones d'Industriales va concloure la sessió de divendres amb un retrocés del 5,5%, fins als 38.314,86 punts; el tecnològic Nasdaq amb un descens del 5,82%, fins als 15.587,79 punts, i el S&P 500 amb una caiguda del 5,97%, fins als 5.074,08 punts.
La Borsa espanyola es tenyeix de vermell en l'obertura
En els primers compassos de la sessió, els menors descensos dins de la Borsa espanyola, que es tenyia de vermell per complet, se'ls anotaven Red Eléctrica (-1,17%) i Acciona (+1,31%), mentre que les caigudes més grans eren per a Banc Sabadell (-10,97%) i Unicaja Banc (-10,56%). Les principals Borses europees també obrien amb pèrdues, amb caigudes del 7,69% per a Frankfurt, del 7,14% per a Milà, del 4,73% per a Londres i del 2,55% per a París.
En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 63,2 dòlars, un 3,63% menys, mentre que la Texas queia un 3,81%, fins als 59,63 dòlars. Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1007 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys escalava fins al 3,254%.
Després que divendres passat les borses europees tanquessin amb caigudes del 5% després que la Xina respongués amb una taxa del 34% als aranzels imposats prèviament pels Estats Units, les tensions es mantenen el mercat. A més, aquesta matinada, les places asiàtiques accentuen la correcció davant de la guerra comercial i la por d'una crisi global. Amb tot, aquest cap de setmana han entrat en vigor els aranzels globals del 10% aprovats pel president Trump.
Els analistes de Renta4 expliquen que de cara als pròxims dies, i amb el dimecres 9 d'abril com a data d'entrada en vigor del gruix dels aranzels recíprocs de Trump, el mercat continuarà molt pendent de les reaccions a la seva imposició i les represàlies o negociacions a les quals puguin donar lloc. Recorden que divendres passat, el president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, va afirmar que l'impacte dels aranzels probablement serà significativament major -més persistent- de l'esperat, i que el banc central ha d'assegurar-se que això no empitjora la inflació, la qual cosa al seu torn suggereix que serà prudent pel que fa a les retallades de tipus.