Caiguda històrica de la borsa espanyola. L’Ibex-35, l’índex de referència de les cotitzades de l’Estat, ha patit aquest divendres una patacada del 6,1% a causa de la guerra comercial mundial pels aranzels dels Estats Units a la Unió Europea, la Xina i altres potències. Les empreses de l’Ibex han perdut avui uns 45.000 milions d’euros de valor en borsa, i si sumem les dues jornades des de l’anunci de Donald Trump, la factura puja als 55.000 milions.

El cop a l’Ibex ha estat molt més dur el segon dia que el primer. Si el dijous el selectiu espanyol va ser el que millor va resistir d’Europa, aquest divendres negre ha estat el pitjor. Les caigudes de les borses estatunidenques ja feien preveure una jornada en vermell al Vell Continent, i l’inici ha estat molt dolent, amb el Sabadell i el BBVA liderant les baixades després que es conegués que la CNMC ha acceptat, finalment, ampliar l’estudi de mercat a algunes associacions empresarials.

Durant el dia, la borsa espanyola no ha remuntat i a la depressió inicial dels dos bancs immersos en l’opa s’hi ha sumat la resta del sector, amb descensos que han superat el 10%, xifres molt difícils de veure. L’arrencada de Wall Street amb descensos de més del 3% ha estat la darrera estocada a la borsa espanyola i les europees, que també han patit descensos de més del 4%.

La banca, el sector més afectat

La banca ha estat, de nou, el sector més perjudicat. En el cas del Sabadell i el BBVA, fonts financeres apunten que el mercat no està valorant ara l’opa i que si durant bona part de la sessió han estat les que més baixaven, era perquè han pujat molt en l’últim any –un 50% el banc català i un 30% el d’origen basc, fins a la fatídica irrupció dels aranzels de Trump.

El Sabadell ha estat finalment avui el més malparat, amb una caiguda de l'11%, seguit d'Unicaja (10,7%), CaixaBank (10,3%), Bankinter (9,4%), el BBVA (9,4%) i el Santander (8,85%).

En el còmput dels dos dies, CaixaBank i el Santander són els grans perjudicats del daltabaix, amb una pèrdua del 14% i el 13% del seu valor respectivament. Els bancs són el sector més exposat a les crisis econòmiques, per la qual cosa són els més afectats davant possibles situacions d’incertesa.

L’anunci d’aranzels de Trump amenaça de restar el creixement de l’economia mundial, també de l’estatunidenca, motiu pel qual les borses de tot el món, incloses les de Nova York, han caigut. Però, a més, ara comença a desencadenar-se l’efecte dominó de la guerra comercial oberta, perquè els països afectats pels aranzels no es quedaran amb els braços plegats. Mentre la Unió Europea estudia la resposta, la Xina ja l’ha anunciada i imposarà aranzels del 34% als Estats Units.

Totes aquestes mesures apunten a una disminució del comerç mundial, el que restarà creixement econòmic, i a un increment de la inflació, una combinació que fa témer una crisi que les borses ja estan anticipant.

L'acer, l'altre gran perjudicat

El conjunt de l'Ibex ha baixat més d'un 7% en aquests dos dies i ha tingut altres protagonistes. Un clar és l'acer, sector assenyalat directament per Donald Trump. Així, les dues empreses de l'Ibex que s'hi dediquen, ArcelorMittal i Acerinox, han estat les úniques que han petit davallades comparables a les de la banca, més d'un 14% entre dijous i divendres.

Tot l'Ibex s'ha tenyit de vermell aquest divendres negre i en els dos dies des de l'anunci d'aranzels, només tres empreses de l'índex han salvat els mobles i han aconseguit pujar: Redeia, Cellnex i Enagás. Totes tres tenen en comú que es dediquen a infraestructures estratègiques: elèctriques en el cas de Redeia (l'antiga Red Eléctrica), de telecomunicacions Cellnex i de gas Enagás.