L'IBEX 35 ha obert les portes amb una caiguda del 0,73%, les quals han passat a ser superiors a l'1,50% pocs minuts, a causa de l'efecte de la fallida de Silicon Valley Bank. El cas del banc nord-americà segueix tenint influència sobre les cotitzades del selectiu del mercat de valors espanyol, especialment sobre els valors del sector bancari. El mercat tem un possible contagi per part d'aquestes companyies, les quals divendres passat van llastar la dinàmica alcista de l'IBEX 35. A l'inici de la sessió d'aquest dilluns, el principal índex borsari d'Espanya cedeix de nou en una jornada marcada pel rescat de la Fed a Silicon Valley Bank i per la compra de SVBUK per una lliura duta a terme per HSBC, el banc més gran d'Europa.

L'adquisició de l'entitat bancària s'ha dut a terme en un context complex, en el qual el Banc d'Anglaterra, que també va intervenir la filial britànica de Silicon Valley Bank, va prometre assegurar els dipòsits dels clients de la companyia. A més d'això, el ministre d'Economia del Regne Unit ha emès un missatge en el seu compte de Twitter parlant de l'esmentada compra, la qual ve donada per assegurar l'estabilitat del sector tecnològic al país britànic. L'esmentat comentari ve motivat per la posició de SVB en diverses firmes tech, una cosa que, alhora, li ha semblat suculenta a HSBC.

Amb tot això, i atenent que aquesta és la segona fallida més gran en la història financera dels Estats Units, l'IBEX 35 ha començat la setmana perdent els 9.200 punts, la qual cosa engrandeix la caiguda mostrada divendres passat, quan el selectiu va tancar amb un descens del 2%. En els primers compassos de la jornada, l'índex borsari espanyol cedeix a prop d'un 1,50%, llastat per totes les informacions que arriben sobre SVB i pel temor que hi pugui haver un contagi en les firmes del sector. Es pot destacar que el bancari és el sector més important de l'IBEX 35.

Així, en els primers minuts de la primera sessió de la setmana, les sensacions són negatives, amb 33 dels 35 valors que componen l'IBEX en negatiu. Els únics que mantenen lleugeres alces en la seva cotització són Fluidra (+0,19%) i Cellnex (+0,03%). La resta de companyies caminen amb el pilot en vermell encès, sent Banc Sabadell el valor més decreixent de la jornada (-3,88%), seguit de Bankinter (-2,78%), Unicaja Banc (-2,42%), Mapfre (-1,81%) i Banc Santander (-1,62%). Totes elles són companyies del sector financer. Es pot destacar que la fallida de SVB, i l'efecte negatiu generat a les Borses internacionals, es dona en les vigílies de les noves pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu i de la Reserva Federal. Les noves variacions monterías podrien soscavar encara més la cotització de l'IBEX 35.

Quant a la resta de places europees, el FTSE 100 anglès és el més decreixent en els primers compassos de la jornada, amb una depreciació de l'1,16%. Li segueix de prop el FTSE Mib italià, que cau més d'un 1%. El CAC 40 francès cedeix un 1%, mentre que, a Alemanya, el DAX 30 cedeix més d'un 0,90%.

Al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del Brent, petroli de referència a l'eurozona, mostren una caiguda del 0,21%, fins als 82,63 dòlars per barril. Per la seva part, el WTI, esquist de referència al mercat nord-americà, cedeixen un 0,16%, fins als 76,56 dòlars per barril. Per la seva part, l'or creix a prop d'un 1%, fins als 1.885 dòlars per unça.

Per la seva part, el Bitcoin mostra una alça del 0,66% en les últimes 24 hores, instal·lant-se a la zona dels 20.874 euros. Quant a l'Ethereum, es manté pla en les últimes hores, ubicant-se sobre els 1.490 euros.