L'empresa gallega especialitzada en instal·lació d'energia fotovoltaica per a empreses EiDF ha viscut una nova jornada convulsa en esfondrar-se un 70% en la seva tornada al parquet, després que s'aixequés la suspensió que tenia des del 14 d'abril per no haver presentat els seus comptes. Per pal·liar aquesta situació, l'empresa va publicar el mes d'agost passat una reformulació dels seus comptes de 2022 i l'informe d'auditoria, però la Comissió Nacional del Mercat de Valors va considerar que la informació "inclou omissions molt rellevants" i parlava fins i tot d'una possible falsedat documental de l'empresa que presideix Fernando Romero. Davant d'aquest panorama, els inversors han retirat els seus fons i la companyia ha perdut més de 1.200 milions de capitalització.

En concret, els títols del grup especialitzat en autoconsum fotovoltaic van tancar la sessió amb un preu de 8,93 euros per acció, la qual cosa suposa un descens del 69,99% respecte als 29,76 euros per títol en els quals va veure detinguda la companyia la seva cotització quan va ser suspesa l'abril per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Les accions de EiDF no van ser capaces de casar un preu al llarg de la sessió, amb una pressió que al migdia era d'unes 67.238 ordres de compra per un total de 176.303 ordres de venda, segons van indicar Europa Press en fonts de BME. La CNMV va acordar la setmana passada aixecar la suspensió cautelar que pesava sobre la companyia. La decisió del supervisor de permetre la seva tornada al mercat es va produir després de posar-se a disposició del públic prou informació respecte a les circumstàncies que van aconsellar l'adopció de l'acord de suspensió.

L'esmentada informació inclou les comunicacions d'informació privilegiada realitzada des de la data de la suspensió per la mateixa societat i el requeriment addicional de la CNMV.

Informació incompleta

El supervisor va acusar EiDF Solar de no haver donat al mercat una informació completa, ometent el resum executiu de l'informe forensic realitzat per Deloitte, i d'haver dut a terme "omissions molt rellevants".

Dijous passat, la CNMV va fer públic un requeriment que va remetre a la companyia el passat 21 d'agost en el qual el comunicava que la informació que va presentar l'empresa en el seu moment, amb els seus comptes reformulats després de més de quatre mesos suspesa de cotització, era incompleta i podia "induir a confusió el públic".

En aquest escrit, l'organisme presidit per Rodrigo Buenaventura advertia l'empresa dirigida per Fernando Romero que l'informe forensic de Deloitte incloïa un relat de fets i evidències "de gran transcendència" per als accionistes de EiDF.

D'ells, destacava les evidències de "possible falsejament de documents per part de la companyia, atesa la seva especial rellevància". En relació amb això, afegia que PwC, l'auditor dels comptes del grup, havia tingut en compte aquest forensic en el seu treball, "que s'ha materialitzat entre altres aspectes, en una limitació a l'abast de la seva opinió d'auditoria, ateses les debilitats de control intern identificades en el forensic en aquestes matèries".

Fa dues setmanes, EiDF va presentar els seus comptes reformulats corresponents a l'exercici 2022. El grup, a causa de les discrepàncies amb PwC, no va poder presentar els seus comptes del passat exercici dins del termini legal, que expirava a finals d'aquell mes d'abril, i va contractar, posteriorment, els serveis de Deloitte per dur a terme "una investigació tendent a analitzar i a obtenir evidències relatives a incidències o discrepàncies" mantingudes amb PwC en el procés d'auditoria dels seus comptes de l'any passat.

Després de la presentació d'aquests comptes, la CNMV va apressar, en un escrit de requeriment, EiDF perquè, "com més aviat millor" i no més tard de les 8.00 hores del passat 24 d'agost, publiqués la informació addicional sol·licitada i el contingut íntegre del resum executiu de l'informe forensic.

La companyia no va atendre la petició de la CNMV en termini, per la qual cosa el supervisor va procedir a realitzar un requeriment d'informació addicional.

"Creat, modificat o falsejat documents"

En concret, la informació requerida per la CNMV versava sobre fets com que a l'informe es parlava que "en algunes de les activitats i operacions amb tercers analitzades s'han identificat situacions en les quals s'haurien creat, modificat o falsejat documents".

Així mateix, s'assenyalava que tots els deutors inclosos en l'abast del forensic presentaven "una vinculació directa i indirecta amb Fernando Romero, el màxim accionista del grup, i que, segons l'informe", "s'identifiquen nombroses incidències relatives, entre altres qüestions, a factures i pagaments per serveis que podrien no haver-se prestat o no estar justificats, així com a la falsificació de documents".

En aquest sentit, referint-se a l'informe forensic, adverteix que algun deutor "hauria emès factures que no es correspondrien amb serveis efectivament deixats, i per això podria tractar-se de factures falses."

Igualment, la CNMV sol·licitava informació respecte a possibles discrepàncies entre costos registrats en comptabilitat i el grau d'avenç real de l'obra recollides a l'informe.

Un nou CEO

Addicionalment, l'organisme presidit per Rodrigo Buenaventura demanava EiDF que comuniqués que contractés un nou conseller delegat, tal com recollia en la informació que va publicar el passat 17 d'agost.

En aquest cas, la companyia sí que va remetre un comunicat en el qual indicava que la reordenació de funcions executives que va anunciar implica la contractació d'un nou conseller o consellera delegada i que el termini màxim per finalitzar el procés d'incorporació serà de sis mesos.

La passada setmana també, EiDF va defensar que les mesures que ha adoptat ja li permetrien que el seu fons de maniobra negatiu fos positiu en 3,3 milions d'euros el 2022.

En una informació remesa al BME Growth, detallava les mesures adoptades perquè aquest fons de maniobra -que indica la liquiditat a curt termini i la seva capacitat per realitzar les inversions o compres necessàries en el seu funcionament del dia a dia- presenti un saldo positiu.

En la reformulació dels comptes de 2022 l'auditor PwC advertia que la companyia tenia un fons de maniobra negatiu per import de 20,9 milions d'euros.