Elon Musk torna a ocupar el centre del debat als mercats, aquesta vegada per la rendició de comptes davant de la justícia a què s'enfronta aquesta setmana. L'empresari d'origen sud-africà s'asseurà aquest dimarts al banc dels acusats en un judici per presumpte frau borsari a causa d'un tuit que va publicar el 2018. A l'esmentada publicació a la xarxa social que va acabar comprant l'any passat, Musk va assenyalar que estava considerant treure Tesla de la borsa.
Després de la publicació relacionada amb una operació important relacionada amb la seva empresa de vehicles elèctrics, la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les seves sigles en anglès), va acusar el multimilionari de frau. El propietari de Tesla, Twitter i Starlink, entre altres empreses, va accedir a pagar una multa de 20 milions de dòlars i deixar, almenys per tres anys, de ser president del consell d'administració de la companyia, encara que va continuar ostentant el càrrec de conseller delegat.
El procés que arrenca aquest dimarts i es duu a terme a San Francisco (Califòrnia, EUA) és resultat d'una demanda col·lectiva presentada per accionistes del fabricant de vehicles elèctrics. Els afectats asseguren que Musk va manipular el mercat amb el seu missatge, causant forts moviments en la cotització de l'empresa que els van costar grans quantitats de diners.
Declaracions "falses i enganyoses" i alteració de les accions de Tesla
En la denúncia que l'organisme regulador nord-americà va formular, acusava el magnat de dir de manera falsa que tenia la possibilitat de retirar a Tesla de la borsa en haver-se assegurat "una transacció multimilionària" i només a falta d'un vot dels accionistes. "La realitat i la veritat és que Musk ni tan sols havia debatut, i molt menys confirmat, els termes clau de l'acord amb cap font de finançament en potència", afermava el document de la SEC.
Així mateix, l'organisme assenyalava que les declaracions públiques "falses i enganyoses" de Musk van causar confusió i una "alteració significativa de les accions de Tesla al mercat, i va resultar en danys a inversors". En la seva defensa, Elon Musk ha insistit que sí que tenia un acord amb el fons sobirà saudita per donar suport al seu pla de treure l'empresa de la borsa aconseguint les seves accions a un preu de 420 dòlars, que l'hauria valorat en uns 72.000 milions de dòlars.
El judici serà decidit per un jurat i, recentment, la defensa del multimilionari empresari va tractar sense èxit de traslladar-lo de Califòrnia Texas. Segons els advocats de Musk, a San Francisco no hi podrà haver un judici just atesa la "negativitat local" que hi ha en aquesta zona contra el magnat, en particular després de la seva compra de Twitter i la seva decisió d'acomiadar milers d'empleats d'aquesta empresa, que té la seva seu a la ciutat. Els seus arguments, tanmateix, van ser rebutjats pel jutge i el procés tindrà lloc com estava previst a la ciutat californiana, els afores de la qual tenia la seva seu Tesla fins que Musk la va traslladar a Texas.
Des de la compra de Twitter, les accions de Tesla no remunten
El judici a Elon Musk respecte a les acusacions de manipulació del mercat arriba en un moment complicat per als inversors de la companyia de vehicles elèctrics, que han vist com l'últim any el valor dels seus títols ha anat costa avall. Actualment, el valor de la companyia ha caigut considerablement, fins a situar-se en els 368.500 milions després de desplomar-se prop d'un 70% el 2022.
De fet, des que l'empresari fes efectiva la compra de Twitter, el comportament de les accions de Tesla s'ha caracteritzat per la tendència baixista i és en aquest període on major ha estat la caiguda, malgrat tenir una posició financera estable i obtenir grans xifres de vendes.
Una cosa que, segons sospiten experts i analistes, pot deure's a diverses operacions realitzades a final de l'any passat pel mateix Musk. Al desembre va vendre prop de 22 milions d'accions de Tesla per valor de més de 3.500 milions de dòlars, sent la segona venda massiva d'aquesta índole que l'empresari realitzava en un breu període de temps després de l'adquisició de Twitter per 44.000 milions de dòlars a finals d'octubre.
Musk ja havia venut al novembre uns altres 19,5 milions d'accions de Tesla per un valor de 3.950 milions de dòlars. Es tracta d'operacions que els analistes havien previst que el magnat realitzés per finançar el funcionament de Twitter, ja que, segons les seves pròpies paraules, la xarxa social estava perdent 4 milions de dòlars al dia. Aquestes vendes de grans paquets accionarials d'Elon Musk han afectat el valor de les accions de Tesla, que en el dia d'avui continuen sense remuntar el vol.