Per segon any consecutiu, les empreses espanyoles afirmen tenir dificultats per incorporar els perfils que necessiten per cobrir les oportunitats professionals que ofereixen. Segons dades de l'estudi 'Desajust de Talent 2023' de ManpowerGroup, un 84% de les empreses de Catalunya i les Illes Balears admeten tenir dificultats per trobar el talent que necessiten. A causa d'una pujada de 3 punts en la comparativa interanual, es distancia de la mitjana nacional (80%).

En línies generals, es manté en màxims històrics, arribant a 8 de cada 10 empreses, igualant el registre que es mostrava el 2022. Es tracta, a més, de la xifra més alta la darrera dècada. La incidència de la diferència entre allò que el mercat de l'ocupació ofereix i allò que busquen les empreses s'ha anat incrementant de forma cada vegada més aguda. A Espanya ha passat de ser pràcticament inexistent, un 3% el 2013, a anotar el màxim històric en els darrers dos anys.

Però també se situen per sobre de la mitjana a Espanya, la zona nord (Cantàbria, el País Basc, Navarra, La Rioja i l'Aragó), amb un 81%, i un creixement interanual de 2 punts. Amb el mateix percentatge de desajust, trobem la zona del nord-oest (Galícia, Astúries i Castella i Lleó), tot i que millora en set punts respecte al 2022.

Madrid, on més facilitat tenen les empreses

Just en línia amb la mitjana se situa el sud (Extremadura, Andalusia i les Canàries), amb un 80%. No obstant això, és la zona on més s'incrementa aquest desajust en la comparativa interanual, amb una pujada de set punts. I en darrer terme, amb el menor índex de desajust, i per sota de la mitjana, està el centre (Madrid i Castella-la Manxa), amb un 78%, i la zona de llevant (Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana), amb un 76%.

Empreses
Percentatges de desajust en l'oferta actual per zones

Perfils no compatibles amb la demanda actual

El desajust de talent mostra una caducitat entre els perfils que demanen les empreses per atendre les seves necessitats i les capacitats que tenen els candidats per cobrir-les. Entre les competències tècniques, les més requerides per a les empreses de Catalunya i les Illes Balears són, per ordre: IT i data;  atenció al públic;  enginyeria, i manufactura. Per la seva banda, les habilitats juguen un paper creixent i s'han tornat especialment rellevants en els darrers anys. Entre aquestes, i de més a menys demandades, hi ha la creativitat i originalitat, el pensament crític  i la proactivitat.

Entre les estratègies que posen en marxa les empreses ubicades a Catalunya i Balears per atraure i fidelitzar els professionals que necessiten, la flexibilitat sobre on o quan es treballa es posiciona com un factor clau, segons la meitat de les companyies.

Entre les mesures que les companyies engeguen per tancar la bretxa de talent existent, destaca àmpliament l'aposta per la formació, ja que el 68% de les empreses tenen programes de reskilling i upskilling. La contractació de nous perfils és una altra de les tàctiques més usades (48%), seguit de la inversió en consultoria externa i/o la contractació de perfils -autònoms experts- per a projectes (37%) i, finalment, la inversió en tecnologia ( 34%).

Finalment, l'opció de valorar fonts alternatives o que no s'utilitzaven prèviament per accedir a candidats és, a major distància, la següent mesura més utilitzada, per un 37% dels consultats en aquestes comunitats. Els increments salarials i l'automatització dels processos de selecció (24% en tots dos casos) són un altres dels recursos més usats per atraure i retenir el talent.