L'opa fallida de Brookfield a Grifols després de la seva patacada pels informes de Gotham City Research qüestionant els seus comptes. La irrupció de Puig en el Ibex-35 dos mesos i mig després de la seva entrada en Borsa. L'intent d'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell davant de la resistència de l'empresariat català i els petits accionistes. L'ofensiva de CriteriaCaixa, principal accionista de CaixaBank i Naturgy, incrementant el seu pes a les cotitzades, o el creixement de Fluidra l'any que va fitxar el seu nou CEO, Jaime Ramírez. Alguns dels moviments més destacats el 2024 han tingut accent català, com el tenen també algunes de les apostes d'inversió de 2025.
L'any acaba amb Ciments Molins, una altra de cotitzada, encara que no de l'Ibex-35, anunciant la primera gran tornada de seu social a Barcelona set anys després de traslladar-se a Madrid després del referèndum de l'1 d'octubre, quan ho van fer també algunes de les principals cotitzades. Salvador Illa va prometre lluitar per la tornada abans de ser president i el moviment de la cimentera torna a posar al focus aquesta possibilitat entre les grans, descartada ara per ara per Naturgy, Banc Sabadell o Caixabank, tres catalanes que van traslladar la seva seu el 2017.
Es moguin o no les seus, qui sí que ho ha fet i ho continuarà fent són les accions d'aquestes empreses que han guanyat protagonisme aquest any, generalment en positiu, però no sempre. L'Ibex-35 ha tancat l'any amb una pujada del 14,78% i ha tancat amb 11.595 punts, sense assolir els 12.000 que ha superat en algunes ocasions en la recta final de l'any, amb una pujada del 0,5% en l'última sessió que s'ha tancat a les 14 hores.
Repassem, empresa per empresa, com els ha anat l'any a les catalanes i com afronten en Borsa el seu 2025. Puig, que va trigar dos mesos i mig a entrar a l'IBEX des de la seva sortida a Borsa a un preu de 24,5 euros per acció, ha perdut un 27,2% del seu valor borsari i està ara a 17,84 euros. Renda 4 veu en ella un potencial de creixement del 25% en el 2025 entrant.
En l'àmbit financer, va tancar el tercer trimestre amb 1.257 milions de facturació, un 12% més que en el mateix període de l'any anterior, encara que va reduir els seus beneficis un 26% fins als 156 milions en el mateix període, dades que van propiciar la seva primera caiguda en Borsa. Té també una bona perspectiva de creixement en el selectiu de cara a 2025 atenent la previsió de Renda 4, que li atorga un potencial del 25% de creixement.
Sabadell creix i es resisteix a l'opa
Sabadell, més enllà de mostrar el consell el seu rebuig d'una opa que, segons el teixit empresarial català i els petits accionistes, serà perjudicial per a la pime, ha viscut un any de creixement tant quant a beneficis com en valor en Borsa. Va guanyar 1.295 milions fins al setembre, últims resultats publicats, un 25,9% més que l'any anterior en el mateix període i gairebé igualant els 1.332 milions que va guanyar en tot el 2023.
Les seves accions s'han revaloritzat, l'any en què arrenca la primera opa hostil del sector bancari en 37 anys, des dels 1,15 euros que valia en arrencar l'any a 1,88 euros a finals, un 63,2%. De cara a 2025, la perspectiva de Renda 4 li dona un potencial de creixement del 38% al preu de cara a l'any, quan podria assolir el 2,5%, si bé l'esmentada evolució dependrà de com es desenvolupi l'opa.
L'ofensiva de Criteria i la solidesa de Caixabank
La gran caixa catalana, Caixabank, ha vist créixer les seves accions un 36,71% des de començament d'any, en passar dels 3,83 euros de l'inici als 5,24 en la seva recta final. La renúncia l'octubre de Goirigolzarri, que serà rellevat per Tomás Muniesa, va ser una notícia rellevant que no va alterar el seu creixement. Més sonada ha estat l'ofensiva del braç inversor de Caixabank, CriteriaCaixa, per reforçar el seu capital industrial impulsat pel seu president Isidre Fainé.
Al llarg de l'any, Criteria va encadenar inversions de 3.362 milions en empreses com Telefónica (on va assolir un 9,99% del capital), ACS, Colonial i Puig, i va aconseguir un benefici de 1.270 milions en el primer semestre de l'any, un 77% més que l'any anterior. En el mateix període, Caixabank va aconseguir un 16,1% més de beneficis que l'any anterior en assolir els 4.248 milions.
De cara a 2025, Renda 4 dona un potencial de creixement del 29% a Caixabank, que podria assolir els 6,74 euros per acció segons el preu objectiu dels analistes.
Naturgy, una altra opa frenada
En ple procés de descarbonització i encara marcat pel variable preu del gas i de l'electricitat a Europa, Naturgy ha viscut també un any de canvis en l'accionariat, que podrien haver estat més sonats si s'hagués completat l'opa de l'emiratí Taqa sobre l'energètica, que va acabar truncant-se al juny. Aquesta opa anava a tenir lloc de la mà de CriteriaCaixa, que va anunciar la seva intenció d'augmentar el seu accionariat del 26 al 30% en l'energètica, moviment encara no concretat. BlackRock va entrar el setembre a través de la compra de GIP en el 20% de l'accionariat de l'empresa liderada per Francisco Reynés, mentre que IFM va augmentar al 16% a l'octubre.
En el pla financer, Naturgy va assolir els seus objectius en guanyar 1.986 milions el 2023, un 20% més que l'any anterior i batent el seu propi rècord, que tot apunta que batrà aquest 2024. L'any arrenca marcatge per la renovació del pla estratègic que han de presentar al febrer. Quant a accions, han caigut un 13,47% des dels 27,02 euros que costaven en iniciar-se el 2024 fins als 23,38 amb què el tanquen. De cara a 2025, Renda 4 veu un potencial de creixement del 5%.
El daltabaix de Grifols
L'empresa catalana de l'Ibex-35 que més ha patit al llarg d'aquest 2024 és sens dubte Grifols. Però, justament per això, per la gran caiguda que ha viscut l'empresa des de l'atac dels baixistes de Gotham qüestionant els seus comptes, amb una pèrdua de valor del 38,44% des del principi d'any, en passar de 14,86 euros per acció a 9,15, és una de les que té més potencial de creixement.
Segons Renta 4, podria arribar a revaloritzar-se un 78% fins a assolir els 15,18 euros, encara que tot dependrà de la gestió que dugui a terme el nou consell de Grifols, liderat per Nacho Abia des del mes d'abril passat i que ara per ara ha fracassat en el seu intent de tancar una opa d'exclusió amb l'entrada de Brookfield.
Fluidra mira al món
Més tranquil ha estat l'any per a Fluidra, que en la recta final de l'any ha tancat la compra de l'empresa Bac pool systems, especialitzada en cobertes, que s'ha de tancar a començaments de 2025 per un valor encara no especificat. Fluidra va tancar també la compra a Austràlia de Chadson Engineering i prossegueix amb la seva estratègia de liderar al mercat de piscines de diversos països. També han viscut canvi de CEO el maig d'aquest any, amb el nomenament de Jaime Ramírez, que reemplaça Bruce Brooks.
Les seves accions s'han revaloritzat des de començament d'any un 21,87% en passar de costar 19,30 euros a començaments d'any als 23,52 euros actuals. Renda 4, no obstant això, no preveu que continuï creixent el 2025, ja que el seu valor podria decaure un 7% segons el preu objectiu esperat al llarg de l'any.
Cellnex, aposta forta per a 2025
L'empresa d'antenes de telecomunicacions Cellnex, que ha complert el seu primer any amb Marco Patuano com CEO, ha iniciat el 2024 el seu procés de descapitalització, completat almenys per aquest any amb la venda fa una setmana de torres a Àustria per 800 milions d'euros amb l'objectiu de reduir el deute. L'empresa va perdre 418 milions en el primer semestre de l'any, però va reportar una millora del 7,1% en la seva facturació, que va assolir els 1.921 milions.
Amb unes accions que s'han devaluat un 14,06% des de començament d'any i que ara costen 30,51 euros, Cellnex té un gran potencial de creixement del 68%, segons el preu objectiu estimat per Renda 4.
El Grup Colonial, finalment, va sortir de pèrdues en el primer semestre de 2024 i va guanyar 156 milions en el tercer trimestre, en un moment de gairebé plena ocupació de les seves oficines i pendent dels canvis fiscals que poden perjudicar les socimis. Mentre ultima la fusió amb la seva filial francesa SFL, Colonial ha vist caure el preu de l'acció un 20,51% aquest 2025, des dels 6,51 euros per acció amb què va iniciar l'any als 5,18 en què es troba ara.