Nova jornada negra als mercats i per a l'Ibex-35, que cau un 4,37% aquest dimecres fins als 8.759 punts. El principal índex de la borsa espanyola s'ha vist arrossegat de nou per les grans caigudes dels bancs, després de la crisi desencadenada per Credit Suisse, un dels 20 bancs més grans d'Europa. El banc suís ha caigut un 24% a la Borsa de Zuric, després d'haver arribat a desplomar-se un 30% durant la sessió. Els parquets europeus tanquen la jornada en vermell i a Wall Street els principals índexs borsaris operen amb pèrdues, encara que no tan inflades com al Vell Continent.

Les turbulències arriben una altra vegada després de la tempesta dels últims dies per la fallida dels bancs americans Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, intervinguts pels Estats Units per evitar un efecte contagi. Igual que va passar al país nord-americà, ara el focus està posat sobre el Banc Central Europeu i el debat sobre si continuarà apujant els tipus d'interès al mateix ritme o frenarà les alces, condicionat pel context econòmic actual.

La mala situació financera de Credit Suisse ha provocat el pànic als mercats europeus, després que el Banc Nacional Saudita, el seu principal accionista, anunciés que no injectarà més capital per alleujar els seus problemes financers. L'entitat suïssa ha arribat a caure un 30% durant la sessió d'aquest dimecres i ha encomanat tota la banca europea. Grans firmes com BNP Paribas, Commezbank, Bank of Ireland, Deutsche Bank, UBS, ING o Société Générale han sucumbit al temor inversor i a la venda massiva d'accions. Fins i tot quatre bancs (Credit Suisse, Société Générale, Monte dei Paschi i Unicredit) s'han vist suspesos de cotització aquest matí.

A Espanya, els bancs encapçalen les caigudes més grans de l'Ibex-35 després d'una jornada de rebots, amb el Sabadell una altra vegada com el més afectat. La companyia catalana perd un 10,49%, seguida de BBVA (-9,6), Santander (-6,89), CaixaBank (-6,72), Bankinter (-6,46) i Unicaja (-6,06). Altres valors que registren grans pèrdues són ArcelorMittal (-8,89%), IAG (-7,36%), Repsol (-6,95%) i Acerinox (-6,93%).

Ni tan sols Inditex no ha pogut acabar la sessió d'aquest dimecres amb guanys, malgrat haver anunciat un rècord històric de beneficis al seu exercici fiscal, superant els 4.100 milions d'euros. D'aquesta manera, el grup tèxtil propietari de marques com Zara o Massimo Dutti, tanca amb pèrdues superiors al 5%. Per l'altra banda, només Iberdrola aconsegueix tancar en positiu amb una alça del 0,14%. La resta de borses europees també tanquen en vermell, amb Milà caient un 4,61%, París un 3,58% i Frankfurt un 3,27%. Alhora, Londres ha caigut un 3,87% i l'EuroStoxx 50 un 3,61%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli es desploma més d'un 6%. El cru Brent, de referència europea, cotitza en els 72,6 dòlars per barril, mentre que el West Texas se situa en els 66,6 dòlars per barril. Al mercat de divises, l'euro cau amb força fins al nivell d'1,05 dòlars, des dels 1,07 dòlars, davant de la por inversora que la crisi bancària nord-americana encomani Europa.

Els inversors tornen a buscar refugi en actius més segurs com el dòlar, el deute sobirà o el ien. La situació es veu reflectida en el preu de l'or, actiu refugi per excel·lència, que puja més d'un 1% i arriba a tocar el seu màxim des de principis de febrer. Les principals criptomonedes corregeixen posicions, amb el bitcoin en els 24.300 dòlars i l'ethereum en els 1.600 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol amb venciment a deu anys se situa en el 3,254%, des del 3,484% en què va tancar dimarts. La prima de risc se situa en 104 punts bàsics.

De nou, el pànic que pesa sobre les entitats financeres torna a posar el focus sobre la política monetària a la Unió Europea. De fet, el president de Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, alertava aquest matí d'un possible efecte contagi pel col·lapse de SVB a la banca europea i recomanava al Banc Central Europeu ajornar la pròxima pujada de tipus d'interès un mes o almenys dur a terme una alça més petita, de 25 punts bàsics en lloc dels 50 previstos.

Serà aquest dijous quan el BCE decideixi el nivell al qual apujarà les taxes i encarirà el preu dels diners, en línia amb l'objectiu de continuar reduint la inflació. No obstant això, la major part dels analistes creuen que l'organisme presidit per Christine Lagarde continuarà amb el seu full de ruta i incrementarà els tipus al mig punt percentual.