L'IBEX 35 no reprèn el vol en la mitja sessió i, de moment, va camí de perdre els 8.800 punts. El selectiu del mercat de valors espanyol ha engrandit les caigudes apuntades a l'inici de la jornada després que la tensió bancària hagi despuntat. La fallida de Silicon Valley Bank ha generat una incertesa al mercat de valors que s'ha empastat amb els problemes de Credit Suisse, el segon banc més gran de Suïssa que, a aquesta hora de la sessió, s'anota una caiguda superior al 22% motivada per la falta de suport del banc nacional de l'Aràbia Saudita. La banca internacional està en hores baixes, una cosa que ha esquitxat les entitats del sector cotitzades de l'IBEX 35 que, en la mitja sessió, són les que més cedeixen.
Tot això en una jornada en què no s'esperen grans moviments en l'àmbit macroeconòmic. Els inversors continuen pendents del calat de les noves pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu que, després de la fallida de SVB, no queda clar si finalment seran de 50 punts bàsics, encara que la major part del mercat creu que sí. Malgrat això, de continuar així, és probable que la decisió de l'organisme bancari central s'ajusti encara més. I és que la banca internacional i, en la jornada d'avui, especialment, l'europea, està travessant per una fase similar a la de dilluns passat, amb importants caigudes en Borsa.
En l'àmbit empresarial, el més cridaner han estat els resultats rècord d'Inditex, que ha aconseguit uns guanys superiors als 4.100 milions el 2022. Malgrat això, el mercat tampoc no ha acollit de bon grat els que són els beneficis més voluminosos de la història de la firma gallega. Fins i tot això, les perspectives apunten que Inditex podria créixer en Borsa, ja que compta amb una estructura financera sòlida i, aquest dimecres, han informat que proposaran una millora del dividend.
En l'IBEX 35, tret d'Iberdrola, que guanya un 0,28%, la resta dels valors del selectiu del mercat de valors espanyol cedeixen, sent els valors bancaris els més afectats per la situació internacional. Així, Banc Sabadell decreix més d'un 9%, seguit de BBVA, que cau prop d'un 8%. Bankinter decreix un 7,35%, Banc Santander ho fa en un 7,15%, i, CaixaBank cau més d'un 6%. La banca espanyola, malgrat comptar amb bones perspectives, està notant la pressió de l'escenari bancari internacional, el qual està en dubte amb la fallida de SVB i els problemes de Credit Suisse.
Quant a la resta de places borsàries europees, el CAC 40 francès cedeix més d'un 3%. A Alemanya, el DXA 30 alemany decreix prop d'un 3%; a Anglaterra, el FTSE 100 cau més d'un 2%; mentre que, a Itàlia, el FTSE Mib es deprecia més d'un 3%.
Al mercat de les matèries primeres, el petroli de qualitat Brent, referència al mercat europeu, decreix un 1,58%, fins als 76,21 dòlars per barril. Per la seva part, el WTI, petroli de referència al mercat nord-americà, cedeix més d'un 1,50%, fins als 70 dòlars per barril. Quant a l'or, és l'únic valor que manté una tendència plana, mantenint-se sobre els 1.910 dòlars per unça.
Al mercat de les criptomonedes, el Bitcoin despunta un 0,47% en les últimes 24 hores, asseient-se sobre els 23.192 euros. Per la seva part, l'Ethereum, la segona cripto més valuosa de la indústria criptogràfica, cedeix més d'un 0,20%, fins als 1.585 euros. Cal veure si amb les clatellades de les borses internacionals, el mercat cripto despunta com va ocórrer dilluns passat.