Entra en vigor MiCa, la nova regulació europea per a les criptomonedes. Després d'anys de negociacions, el Banc d'Espanya deixarà d'inscriure a partir d'aquest dilluns noves empreses en el seu registre de criptos per l'entrada en vigor del Reglament sobre criptoactius (MiCA, per les seves sigles en anglès) a la UE i el començament del període de transició a Espanya per implementar aquesta nova normativa. L'entrada en vigor de MiCA es produeix aquest dilluns, 30 de desembre de 2024, si bé es donava la possibilitat als estats membres de la UE d'aplicar un període transitori de 18 mesos (fins a l'1 de juliol de 2026) per adaptar-se als canvis. A Espanya, la decisió ha estat establir un termini de 12 mesos, fins al 30 de desembre de 2025.

El Banc d'Espanya té des de 2021 un registre en el qual hi ha d'haver inscrites totes les entitats que prestin serveis de canvi de moneda virtual per moneda fiduciària i de custòdia de moneders electrònics. Tanmateix, aquest registre deixarà de realitzar noves inscripcions amb l'aplicació de MiCA a partir d'aquest dilluns, si bé seguiran existint els efectes de verificació de les entitats que van ser inscrites.

Així, serà la CNMV la que passarà a encarregar-se d'autoritzar les empreses criptos a Espanya. També hi ha la possibilitat que una altra autoritat europea doni la llum verda i l'empresa sigui posseïdora d'un passaport que li permeti operar a Espanya. A tancament d'any, el registre de Banc d'Espanya tenia més de 130 empreses registrades, la major part d'elles amb seu al país, però també procedents dels Països Baixos, Alemanya, Àustria, Regne Unit o Luxemburg, entre altres Estats.

Adaptació a la nova regulació europea

Recentment, la CNMV ha emès dos comunicats, un a inversors i un altre al sector, per informar sobre certs aspectes de l'entrada en vigor del Reglament MiCA. En concret, ha recordat certes consideracions a tenir en compte durant l'aplicació del període transitori. D'una banda, assenyala que les entitats que poden acollir-se a aquest període de transició seran les que haguessin prestat serveis de forma efectiva sobre criptoactius abans de l'aplicació de MiCA, d'acord amb la normativa espanyola vigent.

Les persones físiques i jurídiques que fins ara estiguessin inscrites en el registre del Banc d'Espanya podran continuar prestant els mateixos serveis que havien oferit fins ara sense necessitat de sol·licitar autorització, fins al dia 30 de desembre de 2025 o fins a la data en què se'ls denegui la inscripció en el registre proveïdora de serveis de criptoactius regulat al Reglament MiCA, si aquesta fora anterior. Pel que fa a les persones físiques i jurídiques que no estiguessin inscrites en el registre, per deixar serveis que no requerissin l'esmentada inscripció, però que prestessin serveis de criptoactius d'acord amb la legislació vigent abans del 30 de desembre de 2024, podran continuar prestant els mateixos serveis que havien prestat fins aleshores, sense necessitat de sol·licitar autorització, fins al dia 30 de desembre de 2025 o fins a la data en què se'ls denegui la inscripció.

Per contra, les entitats que a partir d'aquest dilluns prestin serveis MiCA a Espanya i que no puguin acollir-se al període transitori podran ser objecte de sanció i s'inclouran a la llista de la CNMV d'entitats no autoritzades o 'xiringuitos financers' (coneguda també com a 'llista negra'). A més, els proveïdors de serveis MiCA que actualment estiguin en la llista de la CNMV d'altres entitats seran eliminats d'aquesta llista si estan inscrits en el registre del Banc d'Espanya. Igualment, la CNMV assenyala que qualsevol altre proveïdor de serveis d'aquesta 'llista grisa' serà eliminat de la mateixa quan obtingui l'autorització MiCA en qualsevol estat membre.

Des de la CNMV han assenyalat a Europa Press que les empreses que ja estiguin inscrites en el registre del Banc d'Espanya hauran de realitzar només una notificació, mentre que les noves entitats que vulguin donar-se d'alta hauran de realitzar tot el procés d'inscripció. Per emprendre aquests processos, la CNMV va posar a disposició de les entitats un manual i un model de notificació on detalla els passos a seguir. De fet, recomanava ja al juliol que els proveïdors de serveis de criptoactius sol·licitessin, abans de presentar la sol·licitud formal, una reunió amb l'equip de la CNMV que s'encarregarà de gestionar els expedients.

Inversors

D'altra banda, la CNMV ha recordat als inversors que la normativa MiCA estableix un nou marc regulador que protegeix "parcialment" els inversors, però que no "ho fa al mateix nivell" que la regulació sobre instruments financers (com, per exemple, les accions) i que, per tant, la inversió en criptoactius "continua comportant riscos significatius".

Destaca que els criptoactius no estaran coberts per un sistema d'indemnització dels inversors (com és el fons de garantia d'inversions a Espanya), de tal manera que MiCA no contempla proteccions així per a clients d'aquestes empreses. A més, recorda que, a diferència de les normes que regulen serveis d'inversió tradicionals, el reglament MiCA no exigeix a tots els proveïdors de serveis de criptoactius que recullin informació dels clients per avaluar la seva capacitat per comprendre els productes de criptoactius que desitgen adquirir.

Finalment, la CNMV recomana als inversors revisar la llista de 'xiringuitos financers' abans d'operar amb una determinada entitat i destaca que durant el període de transició podran coexistir proveïdors autoritzats sota la normativa MiCA amb aquells que s'han acollit al règim transitori.