La gastada metàfora de l'aleteig de les papallones i com afecta l'altra punta del món s'adapta a les borses millor que a qualsevol altre escenari. Unes dades de l'atur pitjor de l'esperat als Estats Units són el principal motiu pel qual, a hores d'ara, l'Ibex 35 cau un 2,7% a les 11:30 del matí. Però, per tenir aquest fort efecte, el dany ha fet escala al Japó. Com ha succeït?
Els inversors tenen en compte els indicadors macroeconòmics per realitzar les seves inversions i recollir els seus beneficis. Com que recollir beneficis és habitual a l'agost, això també té un efecte a la baixa als mercats. Però la caiguda pronunciada de la Borsa del Japó i el seu efecte a les borses europees té en l'origen dos fets principals: la baixada dels tipus d'interès al Japó i la pitjor xifra d'atur des d'octubre de 2021 als Estats Units.
Després d'uns anys de tipus d'interès negatius i una molt bona marxa, exemplar, de l'economia, amb el ien a la baixa com a atractiu per als inversors, el Japó va començar l'any amb una contracció econòmica i una inflació a la qual el Banc de Tòquio va decidir posar una solució a contracorrent amb el signe últim d'Europa i els Estats Units: pujar els tipus d'interès. Així, aquests van passar del 0 al 0,25% en una pujada que era la més forta al Japó des de 2008.
Als Estats Units, mentrestant, les xifres d'atur dels Estats Units de divendres passat van donar una xifra pitjor de l'esperat: un 4,3%, xifra molt baixa si es compara, per exemple, amb l'espanyola, però elevada en els paràmetres d'activitat econòmica nord-americana en els últims anys. Tant, que és la xifra més elevada des d'octubre de 2021. Això succeïa en la mateixa setmana que Intel anunciava que acomiadaria uns 15.000 treballadors, el 15% de la seva plantilla, després de presentar pèrdues de 1.488 milions en el primer semestre, i després d'uns resultats d'algunes de les grans tecnològiques que, encara que elevats i fins i tot de rècord, no satisfeien les expectatives.
Malgrat els bons resultats de les empreses de l'Ibex 35 en el primer semestre de l'any, la jornada de divendres va ser molt dolenta per al selectiu espanyol: va caure un 4,4% en la setmana i un 1,67% un divendres que es va saldar amb caigudes a Milà (2,55% un dia), Frankfurt (2,33%), París (1,61%) i Londres, un 1,31%.
Però el pitjor del contagi per la por de la recessió nord-americana estava per arribar i ho ha fet durant la tarda d'aquest dilluns, si parlem en horari de Tokyo, demà en termes europeus. La combinació entre els titubejos de les tecnològiques i un possible contagi a les asiàtiques, amb un augment de tipus que encareix els préstecs i la por de la recessió nord-americana, ha portat el Nikkei a la seva pitjor caiguda des de 1987, amb un 12,40% en tan sols una jornada.
Una caiguda tan brusca en una borsa tan important té efectes a tot el planeta, en termes d'inversors. L'Ibex 35, després d'una forta caiguda del 2,5% a l'inici de la sessió, s'ha estabilitzat en aquesta xifra durant les hores posteriors i a punt de la mitja sessió. El Dax alemany es deixava un 2,38%, el CAC fracés un 2,10% i el FTSE italià un 2,1%, el mateix que el FTSE de Londres. La dinàmica sembla estabilitzada a les borses europees amb caigudes del 2% que, a més del contagi japonès, tenen a veure amb la recollida de beneficis dels inversors a l'agost, coincidint amb els resultats semestrals i l'inici de les vacances. En unes hores sabrem si el cop és més profund.