Els primers ETF de bitcoin al comptat autoritzats per la Comissió del Mercat de Valors (SEC) dels Estats Units van negociar transaccions valores en més de 4.600 milions de dòlars (4.193 milions d'euros) en la primera jornada d'activitat per a aquests vehicles d'inversió vinculats a la criptomoneda de referència. Segons dades de Bloomberg, entre els diferents fons cotitzats autoritzats pel regulador nord-americà es van moure més de 4.600 milions de dòlars aquest dijous, incloent-hi 2.300 milions de dòlars (alguna cosa més de 2.000 milions d'euros) a través de l'ETF de Grayscale Bitcoin Trust, mentre que iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock va veure com van canviar de mans més de 1.000 milions de dòlars (911 milions d'euros).
Quan el primer fons cotitzat de futurs de bitcoin va començar a negociar-se el 2021, va registrar una facturació de gairebé 1.000 milions de dòlars durant la seva primera sessió d'activitat, registrant el que llavors va ser el segon debut més gran d'un ETF. La SEC va donar dimecres llum verda als canvis reguladors necessaris per a la posada en marxa d'ETF o fons cotitzats al comptat de bitcoin, obrint així la porta a gairebé una dotzena d'aquests vehicles d'inversió per arrencar la seva activitat des d'ahir.
En la seva esperada decisió, el regulador va considerar que les propostes eren "consistents" amb les exigències de disseny dels mercats per "prevenir actes i pràctiques fraudulentes i manipuladores" i, "en general, protegir als inversors i l'interès públic". D'aquesta manera, el SEC donava finalment el seu braç a torçar, després d'haver rebutjat aquests anys més d'una vintena de sol·licituds de fons de bitcoin al comptat i que Grayscale, promotor d'una d'aquestes presentacions inicialment rebutjades, aconseguís el respatller del Tribunal d'Apel·lacions per al Districte de Colúmbia, que va considerar que el regulador no havia explicat adequadament el seu raonament per vetar la cotització i comercialització.
No a la criptomoneda
"Ara ens enfrontem a un nou conjunt de presentacions similars a les que hem rebutjat en el passat. Les circumstàncies, tanmateix, han canviat", reconeixia dimecres el president del SEC, Gary Gensler. "Si bé aprovem la cotització i negociació de certes accions espot d'ETF de bitcoin, no aprovem ni fem costat a bitcoin", va afegir. El desenllaç anunciat tancava així un llarg procés no exempt de polèmica, l'última aquest mateix dimarts, quan el compte oficial del regulador a X (Twitter) va anunciar l'aprovació de productes d'inversió basats en bitcoin per a pocs minuts després esborrar el 'tuit' i aclarir que el servei havia estat "compromès" i utilitzat sense autorització.
Fita en les criptomonedes
Després de conèixer-se la decisió del SEC, Eric Demuth, cofundador i conseller delegat de la 'fintech' austríaca Bitpanda destacava que, encara que s'hagi produït per pressions externes, després d'anul·lar els tribunals les resolucions del regulador, "marca una fita important que transformarà la indústria". Quant a l'impacte de la decisió en la cotització de bitcoin, Demuth afirmava que l'anunci és positiu, encara que advertia que, després de l'augment dels últims mesos, pot ser que només es quedi en un repunt a curt termini, ja que la major part de l'expectativa està descomptada en el preu.
A llarg termini, tanmateix, per al CEO de Bitpanda l'augment de la liquiditat i dels volums elevarà el preu de Bitcoin i podria a més ajudar a reduir la volatilitat, destacant que la liquiditat addicional en el sistema juntament amb altres factors com el pròxim halving a mitjans d'abril, o la probable baixada dels tipus d'interès, "podrien conduir a un preu de Bitcoin de sis xifres a llarg termini". "Superar la barrera dels 100.000 dòlars durant aquest any és una possibilitat real", apunta Demuth, per a qui l'ETF de bitcoin representa un pas crucial cap a l'adopció massiva dels criptoactivos.