La inversió en ETFs s'està consolidant com una de les opcions d'inversió preferides a Espanya. Segons el broker XTB, el nombre d'inversors que es decideix a col·locar els seus diners en aquest tipus de productes s'ha triplicat des de l'any 2020, fins a assolir el 15% del total de tots els fons d'inversió a Espanya fins a l'agost de 2023. El 2020, suposava un 5%, davant l'11% de 2021 i el 14% de 2022.

Els ETFs o fons cotitzats inverteixen en índexs de Borsa (també n'hi ha de renda fixa) o en sectors concrets (banca, tecnologia, alimentació...) i repliquen el comportament d'aquests mercats o d'aquests grups. Per exemple, si un inversor hagués col·locat els seus diners en un ETF de l'Ibex-35 a començament d'any obtindria un guany de l'11%, sense preocupar-se de si un valor en concret ho ha fet millor o pitjor. En cas d'haver encertat un valor concret de l'Ibex dels 22 que van pujant durant l'any, només 13 dels 35 han superat aquest 11% de rendibilitat de l'índex. El mateix seria extrapolable a un sector concret.

A més, com que el fons cotitza a la Borsa com si fos una acció, l'inversor pot entrar i sortir d'ell quan li agradi i quantes vegades vulgui. Per tant, la liquiditat a l'hora de vendre les participacions en l'ETF cotitzat és immediata.

Comissions dels ETFs

Les comissions dels ETFs constitueixen el seu primer avantatge destacat, ja que són notablement reduïdes, expliquen des del gestor d'inversions automatitzades InbestMe. Això es deu al fet que no requereixen gestors actius ni investigacions costoses. El seu funcionament es basa en el fet que es replica l'índex que representen, un procés que pot realitzar-se de forma automàtica. L'absència de gestió activa permet reduir dràsticament les comissions de gestió, cosa que en última instància beneficia l'inversor, qui obté pràcticament el 100% de la rendibilitat de l'índex replicat. Per tant, els ETFs es destaquen com una forma d'inversió altament eficient, minimitzant les pèrdues en forma de comissions. A més, nombrosos estudis indiquen que la gestió activa (realitzada per experts) no sol superar a la marxa dels índexs.

Aquest enfocament planteja una qüestió important per a molts inversors: val la pena pagar per un fons de gestió activa que, encara que podria aconseguir una rendibilitat superior, en realitat proporciona menys beneficis a l'inversor a causa de les comissions elevades que cobra? En contrast, en un ETF, gairebé la totalitat dels guanys arriba a la butxaca de l'inversor.

Un altre avantatge rellevant dels ETFs és la seva eficiència i alta diversificació. En replicar l'índex al 100% (menys les seves mínimes despeses), aconsegueixen un rendiment que la majoria dels fons d'inversió activa no poden igualar de manera consistent. La diversificació és així mateix un punt a favor seu, ja que en invertir en un ETF s'està efectivament invertint en tot l'índex subjacent, la qual cosa redueix el risc associat amb inversions individuals, com hem apuntat abans. A més, és possible maximitzar aquesta diversificació en adquirir diversos ETFs diferents.

En termes de transparència, els ETFs són altament favorables, ja que cotitzen en temps real al mercat i revelen per endavant els actius que contenen, ja que repliquen un índex específic. A més, estan sotmesos a una regulació estricta. Això contrasta amb els fons d'inversió que, encara que també estan regulats, no divulguen les seves posicions en cartera ni mostren els seus preus en temps real, sinó en finalitzar la jornada.

Finalment, l'alta disponibilitat dels ETFs es destaca, ja que es poden adquirir fàcilment a través de qualsevol broker. La diversitat de ETFs disponibles permet als inversors dissenyar estratègies d'inversió que s'ajustin a les seves necessitats i preferències i accedir de forma molt econòmica a qualsevol mercat (Àsia, Estats Units, emergents...) o sectors que, potser, no estan ben representats a la Borsa espanyola com podria ser la tecnologia, la indústria automobilística o la salut.

Riscos

Des de BBVA també puntualitzen els riscos d'aquest tipus d'inversió. Lògicament, el valor dels actius en què inverteixen els ETFs pot fluctuar, i no existeix una garantia de preservar el capital inicial invertit. Els rendiments passats no garanteixen rendiments futurs, per la qual cosa els inversors poden afrontar pèrdues si el mercat evoluciona de manera desfavorable.

Els impostos poden afectar el rendiment dels ETFs. És important comprendre com els rendiments d'un ETF poden estar subjectes a impostos, ja que les regulacions fiscals varien segons el país i el tipus d'inversió. En el cas d'Espanya, Hisenda considera els ETFs igual que les accions i, per tant, no permet realitzar traspassos fiscals sense tributar. Per a la resta de fons d'inversió sí que es poden passar els diners d'un fons a un altre sense pagar impostos, encara que aquest inversor tingui plusvàlues en el fons. En conseqüència, els ETFs quan es venen han de pagar impostos si es registren guanys sense aquesta possibilitat de traspàs.

Un altre risc genèric és el de la divisa si es tracta d'uns ETFs internacionals que generalment cotitzen en la moneda local del país en el qual es negocien. Per tant, les fluctuacions en els tipus de canvi de les divises poden tenir un impacte en el valor de la inversió. Els inversors que operen en ETFs estrangers han de considerar aquest risc de canvi en avaluar la seva cartera. Igual com passa amb les accions, els ETF són més o menys líquids, és a dir, costa més o menys temps comprar-los o vendre'ls al mercat. Per això, es recomana invertir en aquells que tinguin molts inversors i un patrimoni elevat.

Finalment, els ETFs repliquen índexs i ho fan amb diferents estratègies (comprant les accions de l'índex, utilitzant derivats financers o una barreja d'ambdues). Així, alguns repliquen millor que d'altres l'evolució de l'índex pel qual es juga. Sens dubte, molestar-se a comprovar com ha anat la marxa de l'ETF amb l'índex al llarg de diversos anys és una mesura que l'inversor ha de prendre.