Queden dues setmanes per arxivar aquest bon any a la borsa espanyola amb una revalorització propera al 19% a l'índex Ibex-35, que ha tornat a tocar els 12.000 punts, nivell que no veia des del 2010. IAG (propietària d'Iberia i British Airways, entre altres aerolínies), acompanyada pel Banc Sabadell, destaquen en les pujades, juntament amb l'excel·lent comportament de tot el sector bancari malgrat la rebaixa de tipus. Tanmateix, tres grans grups del selectiu no han comptat amb el beneplàcit dels inversors.
Al món de les metal·lúrgiques, tant Acerinox com ArcelorMittal registren pèrdues entorn del 4% l'any. En ArcelorMittal, els inversors estan preocupats pels aranzels proposats pels Estats Units per a Mèxic i el Canadà, països clau per a l'empresa. A més, l'exposició significativa d'ArcelorMittal al mercat canadenc, on genera bona part del seu EBITDA (benefici operatiu), ha incrementat la percepció de vulnerabilitat davant de canvis en les polítiques comercials.
ArcelorMittal i també Acerinox han patit per la caiguda en la demanda d'acer en mercats clau i la debilitat de l'economia global, especialment en sectors com la construcció i l'automoció. Tanmateix, els analistes esperen certa recuperació cap a 2025, si els estímuls econòmics a la Xina i altres mercats emergents augmenten la demanda d'acer. La sobreproducció de la Xina continua provocant un estrenyiment dels marges al mercat local (amb la majoria dels fabricants en pèrdues) i una política d'exportacions agressiva que està portant als preus a Europa a situar-se per sota del cost marginal.
Però aquesta situació pot variar amb la pujada d'aranzels anunciada per Trump als productes xinesos, la qual cosa en aquest sector seria favorable. Els analistes de Renda 4 donen un preu objectiu de 30,7 euros davant els 24,38 euros en els quals es mou el valor. En el cas d'Acerinox, la seva producció als Estats Units és un bon argument per l'enfortiment del dòlar.
El camí de les immobiliàries
Les immobiliàries Colonial i Merlin Properties tenen diferent evolució en borsa, encara que problemes comuns. Colonial registra una caiguda del 19% l'any, mentre que Merlin ha aconseguit una pujada anual de l'1,9%, malgrat estar bona part de l'exercici en pèrdues. Aquestes pèrdues estan relacionades amb la incertesa reguladora derivada de l'acord entre PSOE i Sumar, que inclou la possible eliminació d'avantatges fiscals per a les Socimis. Per bé que aquesta mesura encara no s'ha aprovat, la percepció de risc ha afectat negativament les accions d'aquestes empreses i grans inversors com la sortida d'un dels seus accionistes de referència, Grup Santo Domingo, que va vendre el passat 22 de novembre la seva participació del 5,03% del capital de la Socimi.
A Colonial, els analistes mostren cert optimisme a causa del suport estratègic de Criteria, que ha adquirit a prop del 17% del capital, i la millora de resultats trimestrals amb un benefici net atribuïble augmentat un 96%. La bona ocupació dels seus actius en àrees 'prevalgui', especialment a París, contribueix a aquesta visió més positiva. Els preus objectiu de Colonial han estat revisats a l'alça, acostant-se als 6,5 euros (ara cotitza en 5,24 euros) per acció, amb un potencial de revalorització entorn del 10%.
Encara que Merlin Properties té un millor acompliment inicial, la perspectiva és més moderada. La seva estratègia diversificada, incloent-hi centres de dades i logística, ha reduït l'impacte de caigudes en oficines. Els analistes van ajustar les seves valoracions, amb preus objectiu entre 11,75 i 12,10 euros per acció, davant els 10 euros en els quals es mou ara per l'ensurt de l'eliminació de la fiscalitat de les Socimis.
Però el grup més castigat de l'Ibex-35 durant l'any el formen els valors renovables. Acciona Energia s'ha deixat l'any el 28,7%, mentre que Solaria lidera com a fanalet vermell del selectiu amb un descens del 53,3%. Solaria continua enfrontant pressió a causa de la sensibilitat del seu model de negoci als canvis en tipus d'interès i regulacions. Tanmateix, els experts creuen que el potencial a llarg termini continua intacte per la transició energètica, encara que les seves projeccions de creixement depenen de l'estabilitat reguladora a Europa. Els preus objectiu sovint oscil·len segons les expectatives sobre els seus marges i capacitat de desenvolupament de projectes Renda 4 continua apostant pel valor amb un preu objectiu de 18,30 euros que contrasta amb els 8,75 euros en els quals es mou actualment, malgrat la caiguda de resultats en tercer trimestre.
Recentment, Acciona Energía ha assolit un acord amb Endesa per a la venda d'una cartera d'actius hidroelèctrics per 1.000 milions d'euros. La cartera està formada per 34 centrals hidroelèctriques d'una capacitat instal·lada total de 626 MW. Les centrals estan situades a l'Aragó, Sòria, València i Navarra, i tenen acords de concessió a llarg termini amb una vida mitjana d'uns 30 anys. Una rotació d'actius en la nova estratègia de la companyia amb una valoració interessant en la qual compra el que eleva el seu preu objectiu a uns 29 euros per acció davant els 20,10 euros en els quals ara es mou.
Versos solts
A més d'aquests grups, altres valors han tingut un mal comportament l'any. El més destacat és Grifols, que acumula un descens del 43% fins als 8,82 euros en els que ara cotitza. Resolts aparentment els seus problemes de gestió amb el nomenament d'una nova cúpula directiva, l'últim cop va venir de la retirada de l'oferta de compra per part del fons Brookfield després del desacord en el preu. La companyia està difonent entre grans inversors i analistes l'expectativa d'anys de beneficis rècord per aconseguir aixecar l'acció. De moment, els diners continuen desconfiats i les opinions dels analistes són molt dispars. Sens dubte, fins que les xifres bones es reflecteixin en els seus comptes, està cridat a ser un dels valors més volàtils de l'Ibex-35.
La gasista Naturgy també ha patit la retirada de l'oferta del grup emiratià Taqa i l'any acumula un descens del 13,25% en el preu de les seves accions. Els inversors continuen allunyats del valor fins que es materialitzi alguna operació empresarial que permet la sortida del capital dels fons de capital risc. No han faltat especulacions com la possible fusió amb la portuguesa EDP i, fins i tot, un acord amb la petroliera Repsol. Quan es produeixi l'encaix societari, Naturgy pot remuntar les cotitzacions. D'altra banda, Repsol acumula un descens del 15,5% l'any, davant de la caiguda dels marges de refinament i la caiguda del preu del petroli.