Els accionistes han 'comprat' el trasllat de Ferrovial als Països Baixos en la històrica junta celebrada aquest dijous. Malgrat que els ànims venien caldejats i en l'ambient es respirava certa tensió i dubtes després que, en els últims dies, el fons sobirà de Noruega s'oposés a l'operació per a les 24 hores següents donar el seu vot positiu, els accionistes han aprovat la fusió amb la filial neerlandesa de Ferrovial. D'aquesta forma, la constructora fa un pas endavant cap al seu debut al mercat dels Estats Units, objectiu prioritari per a la companyia presidida per Rafael del Pino.
En l'aspecte borsari, el president de l'empresa ha recalcat que, malgrat el trasllat de la seu social als Països Baixos i la incorporació a la Borsa d'Amsterdam, Ferrovial es mantindrà en Espanya, tant en l'àmbit operacional com al mercat de valors del país ibèric. En aquestes, els inversors han estat al corrent de tot el que ocorria i es deia en la junta d'accionistes, una cosa que s'ha extrapolat fins a les accions de Ferrovial, les quals, entre les 12:30 h, hora a què començava l'acte, fins a les 14:30 h, han crescut més d'un 0,60%.
En aquell moment, els títols de l'empresa han rebotat en l'IBEX 35 més d'un 1,25%, sent un dels valors més alcistes de la sessió d'aquest dijous. Malgrat que pot interpretar-se com un creixement curt, la realitat és que evidencia la predisposició dels accionistes al trasllat de seu social. Encara això, en aquests moments, el fervor inicial s'ha quedat en un creixement del 0,70% des de primera hora del matí. Sigui com fos, Ferrovial manté la tendència a l'alça intradiaria, la qual ve justificada per la fusió amb la filial neerlandesa i, sobretot, pels potencials beneficis que l'empresa pot obtenir en un futur no molt llunyà.
Ferrovial creix a prop d'un 4% des de l'anunci del trasllat
En línia amb els bons ulls amb què el mercat està valorant l'operació de Ferrovial, la constructora s'anota un creixement proper al 4% des que Rafael del Pino anunciés les intencions de la companyia de traslladar-se als Països Baixos. És a dir, tant l'accionariat, com els potencials inversors captats des de tal anunci, han valorat positivament el full de ruta traçat per la firma espanyola. El creixement acumulat des que el president oficialitzés les intencions de fusionar-se amb la filial neerlandesa ha contribuït que Ferrovial registri una alça anual superior a l'11% en l'IBEX 35.
Tot això en un lapse marcat per les disputes i la tensió amb el Govern estatal i les crítiques per part de diversos membres de l'Executiu estatal. L'equip de Pedro Sánchez no ha aconseguit retenir la companyia malgrat els múltiples intents realitzats durant els últims dies. Membres del Govern espanyol van comunicar la constructora que podien quedar-se al país ibèric per aconseguir la cotització al mercat de valors dels Estats Units. Aquesta afirmació va rebre suport del BME i de la CNMV, que van afirmar que l'empresa podia fer el salt a Wall Street mantenint la seva seu social a Espanya.
Ferrovial persegueix objectius econòmics amb la fusió
Ferrovial ha optat per mantenir el seu full de ruta, justificant la decisió de traslladar-se als Països Baixos per la facilitat més gran per debutar al mercat dels Estats Units que tenen si s'assenten al país amb capital a Amsterdam. Rafael del Pino ha explicat en la junta d'aquest dijous que cotitzar a la nació americana des del país ibèric té uns terminis "incerts". A més d'això, el president de Ferrovial ha remarcat que no existeixen precedents d'altres empreses que hagin optat per debutar al mercat nord-americà, quedant-se a Espanya.
Sigui com fos, sembla que els motius que ha donat l'empresa, els quals són estrictament "econòmics" com assegura Ferrovial, han estat suficients per convèncer a l'accionariat, el qual ha valorat positivament el salt als Països Baixos per a, posteriorment, debutar a la Borsa dels Estats Units. Sense donar dates, el president de la constructora ha assegurat que això es produirà en un "termini curt" de temps.
De la forma que sigui, tant l'accionariat, com els inversors, han donat el vistiplau a una operació que sembla com la més controvertida dels últims anys. Ferrovial manté un creixement del 0,70% en els compassos finals de la sessió d'aquest dijous. En la mateixa línia, la firma experimenta un creixement proper al 4% des que Del Pino oficialitzés l'operació, i una alça superior a l'11% des de principis d'any. Cal veure si el tràmit no es torça, ja que queda comprovar si els accionistes que s'han oposat a la fusió de Ferrovial hi ha exercici del dret de separació. Si el 2,56% l'ha exercit, el trasllat als Països Baixos es paralitzaria.