Tot el que puja, acaba baixant, i és això justament el que sembla estar donant-se en la cotització del Bitcoin. Malgrat que la criptomoneda regna ha començat l'exercici anotant-se alces properes al 40%, des del passat 7 de febrer aquesta ha cedit, embarcant-se en el que és el seu primer tram de dubtes des que comencés el curs. I és que, fins a l'esmentada data, la cripto creada per Satoshi Nakamoto no aturat de créixer, arribant a tocar el seu nivell més elevat des de mitjans de setembre. A finals del mes passat, el Bitcoin va estar a prop de superar el llindar dels 22.000 euros.
Malgrat això, i havent superat amb notòries alces les primeres pujades de tipus d'interès dutes a terme pels bancs centrals, el Bitcoin ha començat a decréixer en els últims cinc dies. El passat 7 de febrer va ser el moment en què la criptomoneda més popular del mercat va començar a cedir part dels guanys aconseguits des de principis de curs. En menys d'una setmana, el BTC s'ha deixat prop d'un 7%, sent aquest tram el més decreixent des que comencés el curs, i el primer en el qual la criptomoneda s'estanca.
Davant dels auguris d'una rebaixa en el ritme de les pujades de tipus de la Reserva Federal, el Bitcoin va començar el curs creixent sense interrupcions. Els presagis del mercat es van fer realitat a inicis del present mes, quan la Fed va elevar els tipus en 25 punts bàsics, sent aquesta l'alça de les taxes d'interès menys fort dels últims cinc mesos. Malgrat que Powell va insistir que es necessitarien noves alces per contrarestar l'efecte de la inflació, el mercat de les criptomonedes va mantenir l'optimisme davant d'una aparent millora de les principals economies. A més d'això, el menor ritme de les pujades de tipus de la Fed es va entendre com una relaxació sobre la butxaca dels inversors.
La SEC fica mà a les empreses del sector cripto
Fins i tot això, i creixent després de les variacions monetàries tant del Banc Central Europeu com de la Reserva Federal, el Bitcoin ha cedit en l'última setmana, posant fi a la ratxa alcista que havia acumulat el primer mes i mig del nou any. En aquesta ocasió, el motiu de la caiguda ve pel SEC (l'organisme regulador del mercat als Estats Units), i segons diversos experts, pel assot de la inflació. Es pot destacar que la influència que té qualsevol variació macroeconòmica dels Estats Units té una transcendència crucial sobre la cotització de la criptomoneda reina.
La SEC va decidir multar el passat 10 de febrer a Kraken, una de les principals plataformes d'intercanvi de criptomonedes, amb 30 milions de dòlars. A més d'això, el regulador va prohibir a l'empresa que deixarà d'oferir els seus serveis de staking. Aquesta és una de les modalitats més fetes servir al món de les criptomonedes. Es tracta d'una manera d'invertir de manera ràpida i passiva.
Tal com expliquen des de Material Bitcoin, el staking consisteix que una persona lliuri les seves criptomonedes en liquiditat durant un període de temps determinat. Qui té criptos, les cedeix a un validador, el qual va acumulant cada vegada més criptos i té més opcions de generar el següent bloc de blockchain. Aquest validador reparteix els guanys obtinguts amb la mineria entre les persones que lliura els seus criptos.
De cara a la SEC, aquesta és una eina que no protegeix els inversors minoristes. De fet, el té com un programa d'apostes. Després de la sanció a Kraken, els presagis que l'organisme podria prohibir el mateix servei en la resta d'empreses que el tenen s'han fet més sonors. Per això el Bitcoin ha cedit parteix dels guanys anuals en els últims dies.
A més del cessament d'aquest tipus d'operacions a Kraken, el mercat pot concebre-ho com un nou vedat a la inversió en criptomonedes, una cosa que xoca amb la filosofia d'independència financera que mantenen els actius electrònics.
L'inversor de Bitcoin, atent a l'IPC dels Estats Units
D'altra banda, diversos agents del mercat creuen que el Bitcoin ha caigut per les noves dades de l'IPC dels Estats Units, el qual surt aquesta mateixa tarda. Després dels comentaris hawkish que va tenir Powell la setmana passada en el Club Econòmic de Washington, el mercat espera qualsevol cosa. L'idoni seria una nova caiguda de la inflació, però una reducció menor de l'esperat podria generar variacions baixistes sobre la cotització de la cripto. No cal dir que un ascens de la inflació al gener seria un dels punts de fricció del mercat cripto, que podria reduir part dels guanys anuals en qüestió d'hores.
Sigui com fos, el Bitcoin decreix pel sentiment negatiu que envaeix al mercat en els últims dies. Fins i tot això, la criptomoneda més valuosa de l'escenari criptogràfic aglutina una revalorització del 30% des de principis de l'exercici. Ara com ara, el Bit es manté per sobre dels 20.200 euros. Malgrat això, i atenent la naturalesa volàtil d'aquests actius, no seria estrany que en els dies vinents hi pogués haver variacions abruptes tant a l'alça com a la baixa.