El desembre és mes de balanç i després del mal comportament general de les Borses com a conseqüència de la pujada de tipus d'interès, la desacceleració que l'acompanya i la guerra d'Ucraïna, s'adverteixen diferències notables entre les categories de fons d'inversió. Aquells que aposten per empreses amb elevada rendibilitat per dividend han tingut, en general, un millor comportament que la resta de categories.

Així, a més del mateix dividend (part del benefici que les empreses reparteixen entre els seus accionistes) que s'incorpora al valor de la participació del fons, els valors que generen sòlids beneficis han tingut un millor comportament que aquells en període de fort creixement com les tecnològiques, més afectades per la pujada dels tipus d'interès i per l'aturada econòmica. Una tendència que pot continuar al llarg de 2023, ja que l'elevada inflació resta poder adquisitiu i obliga el consumidor a concentrar despeses en el més necessari i essencial.

El rànquing de Morningstar sobre fons de Borsa d'Alt Dividend que inclou 441 fons d'inversió en tot el món amb aquestes característiques apunta que 170 d'aquests fons han aconseguit rendibilitat positiva fins ara. Destaquen el JSS Sustainable Equity - Global Dividend Y USD acc i el BNY Mellon Global Funds PLC - BNY Mellon Global Equity Income Fund EUR A Acc amb un guany del 3,28% i del 3,27%, respectivament. Guanys que brillen quan l'índex S&P 500 acumula una caiguda anual del 17,46% que en el cas del tecnològic Nasdaq voreja el 30% de descens. La borsa europea baixa el 9% l'any, i l'índex espanyol Ibex-35 el 5,27%.

Prenent com referència la caiguda del principal índex nord-americà, el S&P 500 (-17,46%), la totalitat d'aquests fons de dividends ho han fet millor. Així, en última posició es col·loca el Mirabaud - Sustainable Global High Dividend A EUR Inc que ha perdut l'any el 15,35%, segons les dades de Morningstar.

Les accions de valor que alimenten els fons dividend son més estables: elèctriques, concessions, petrolieres o alimentació

Com expliquen des del servei d'estudis de Bankinter, les accions valor que alimenten els fons de dividend es caracteritzen per ser més estables, en estar en sectors madurs, recurrents, amb més visibilitat de resultats, amb menors creixement en vendes i que, en general, tenen més barreres d'entrada. Els sectors de valor tradicionalment són les elèctriques, concessions, autopistes, petrolieres o alimentació. En la mesura que les seves inversions ja estan desenvolupades en un percentatge molt elevat, destinen una gran part dels seus beneficis a dividends (payouts almenys del 40%).

El potencial de creixement dels mercats de les empreses de valor és limitat, tret d'excepcions particulars com és el cas de l'energia eòlica dins de les companyies elèctriques.

D'altra banda, tenim accions denominades de creixement (growth stocks). És a dir, són empreses en fase d'expansió i que considerem que poden continuar creixent de forma significativa en els anys següents. Es caracteritzen per operar en mercats canviants, amb molta competència, però les companyies que triomfen de forma clara en presenten un producte/servei de gran valor afegit. El clar exemple és la tecnologia. Per a aquest tipus de companyies pot ser més recomanable reinvertir el seu benefici (si és que el tenen) en el seu propi negoci o a comprar altres empreses abans que repartir-lo entre els seus accionistes. En aquest tipus de companyies, no se sol pagar dividend. El benefici s'inverteix en el negoci, ja que aporta més valor que l'obtingut per l'inversor en cas de pagar dividends.

Els models de creixement i valor s'enfronten en els cicles econòmics i cal detectar el moment al mercat que prioritzarà uns sobre altres. Actualment, i amb una amenaça de recessió que afecta negativament tot el mercat, el cert és que hi continuarà havent companyies que podran fer front als seus pagaments amb l'accionista, mentre d'altres no tindran la suficient o capacitat o, directament, entraran en pèrdues.

En general, els experts del mercat són reticents a invertir únicament amb el criteri del dividend, ja que moltes empreses que abonen religiosament els seus pagaments poden veure com el seu preu cau, fent que no compensi l'estratègia del dividend. També hi ha un element nou aquest any amb la pujada de tipus d'interès sobretot en actius de deute a curt termini. Actualment, el deute dels Estats Units a termini d'un any ofereix una rendibilitat del 4,6%, similar a la rendibilitat per dividend que de mitjana donen les companyies més rellevants en aquests pagaments. En el cas del deute, al cap de l'any, l'inversor rebrà novament tot el capital prestat als Estats Units, mentre que en el cas de la Borsa ningú no assegura que si ven aquesta acció es trobi al mateix preu: pot perdre per caiguda del títol o guanyar-ne encara més que el mateix dividend si l'acció ha pujat. Risc, res nou.