El fundador i director executiu de Binance, la plataforma de criptomonedes més gran del món, Chanpeng Zhao, dimitirà aquest dimarts com a part d'un acord amb les autoritats nord-americanes que l'acusen de vulnerar les lleis nord-americanes de blanqueig de capitals. El directiu assumeix la seva dimissió com a part d'un acord que també implica pagar una sèrie de multes que sumen 4.300 milions de dòlars. Segons el rotatiu The Wall Street Journal, que cita fonts "coneixedores del cas", Chanpeng Zhao apareixerà aquest dimarts davant d'una cort federal a Seattle (Washington) i es declararà culpable de diversos delictes com a part d'aquest acord que permet a la companyia continuar operant al mercat. Amb aquest acord amb el Departament de Justícia, el Tresor i la Comissió del Mercat de Futurs (CFTC), el directiu tancarà la demanda civil contra la plataforma presentada al febrer per la CFTC.

La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) va demandar a la plataforma per oferir i vendre productes financers no registrats, operar als Estats Units sense llicència, mentir sobre la seva relació amb una filial i manipular el mercat. Des de 2019, a consideració de la Comissió del Mercat de Futurs (CFTC), Binance operava al mercat dels Estats Units sense haver sol·licitat la llicència oportuna. De manera que totes les operacions dels seus clients estaven al marge de les regles del mercat de capitals. Les autoritats americanes també van considerar que Binance estafava els inversors, ja que hauria utilitzat un fons amb seu a Suïssa, Sigma Chain, per inflar artificialment el volum d'operacions de la plataforma. A aquestes acusacions, fundador i director executiu de Binance, Chanpeng Zhao, sempre va al·legar que les autoritats reguladores nord-americanes no tenien estatus per actuar contra la companyia i al·legava que operava des d'altres mercats on sí que era registrada la plataforma.

Segons la informació de The Wall Street Journal, Binance, fundada el 2017 i ara acorralada per les autoritats borsàries -la Comissió de Borsa i Valors, SEC-, ha acomiadat aquest mateix any a un bon nombre dels seus empleats per complir els requisits. La SEC havia posat la lupa sobre Binance i la possible comissió de delictes de blanqueig de diners valent-se de la seva presència en països com l'Iran i Rússia, en aquest moment objecte de sancions per part del govern nord-americà.

La caiguda de Chanpeng Zhao segueix a la de l'altra estrella del món cripto, Sam Bankman-Fried, culpable del col·lapse de FTX -la gran competidora de Binance- i d'haver defraudat a milers dels seus clients- El passat 2 de novembre va ser declarat culpable de set càrrecs i espera ara una sentència de diversos anys de presó. De fet, Chanpeng Zhao va tenir molt a veure en la caiguda de FTX, quan va vendre la seva pròpia participació en aquesta empresa i va expressar la seva preocupació per l'estabilitat financera de FTX. Aquell anunci de Zhao va fer que altres inversors s'afanyessin a retirar-se de FTX, el que va provocar que l'empresa tingués un dèficit de 8.000 milions de dòlars i el va obligar a declarar-se en fallida l'11 de novembre. Això dona una idea de la influència de Zhao va arribar a tenir al món de les criptomonedes, amb certa laxitud reguladora en els primers anys de Binance, que ara sembla tancar-se sobre les principals companyies.