Si arriben a dir fa tot just sis mesos que el preu del gas al mercat europeu estaria en mínims dels últims dos anys al gener, no ho hauríem cregut. I la realitat actual no és cap altra que aquesta: el preu de l'hidrocarbur en el TTF, mercat de referència al Vell Continent, està assentat sobre els 66 euros MWh, nivells similars als que marcava a començaments de gener de 2021.
La situació quant al valor de l'hidrocarbur ha canviat substancialment en menys d'un semestre. L'agost passat, el gas creixia sense parar al mercat holandès, arribant a cotes superiors als 349 euros per megawatt hora, sent aquest el seu màxim històric. Després d'això, el preu de la matèria primera va començar a descendir, encara que a finals de setembre continuava instal·lat sobre els 228 euros per megawatt hora.
En aquells moments, els experts auguraven un futur complex, guiat per uns preus de gas desorbitats i les reserves de l'hidrocarbur en nivells insuficients com per sobrepassar l'hivern. Malgrat això, la situació ha anat agafant color a poc a poc. Les nacions europees, davant de la possibilitat de passar una temporada hivernal realment complicada, van començar a diversificar el subministrament energètic. L'objectiu: reduir la dependència del gas rus, i comptar amb uns nivells òptims de les reserves de gas.
Europa ha diversificat el subministrament energètic
Els Estats membre han anat escollint opcions diferents per diversificar l'entrada d'energia als seus països. Alguns han optat per potenciar les tecnologies renovables, d'altres, com Alemanya, han decidit estendre la vida de les centrals nuclears abans una situació d'emergència i, la majoria, s'ha decantat per la importació de gas natural liquat a través de metaners. Tot això, unit a una temperatura benigna per al calendari en el qual som, ha fet que el preu del gas al mercat de referència cedeixi fins als nivells actuals.
No s'ha d'oblidar que la Comissió Europea va aprovar el topall del gas en 180 euros per megawatt hora. Malgrat això, i atenent el preu actual, ara com ara sembla complicat que el valor de l'hidrocarbur ascendeixi fins aquestes marques. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, assenyala que "encara que la demanda s'està recuperant per la caiguda de les temperatures, la veritat és que els preus no estan augmentant a causa que la quantitat de gas emmagatzemat se situa en màxims històrics".
L'expert comenta que "les exportacions de gas a Europa s'han duplicat i la capacitat de rebre la matèria primera per vies diferents dels gasoductes ha crescut a tots els països habitualment consumidors". Per això el preu del 'combustible blau' en el TTF es manté en els nivells més baixos dels últims dos anys.
Els països estan ben coberts, però cautela
Malgrat que la temporada hivernal és llarga, els governs europeus han comentat reiteradament que les reserves actuals de gas donen per passar un hivern calent. L'última a assegurar-lo va ser Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que va comentar el passat 23 de gener per a La Sexta que "el subministrament està absolutament garantit". Malgrat que el país ibèric no es guia pels preus del TTF, si resulta esclaridora la posició d'Espanya, ja que és una de les nacions del Vell Continent que també ha importat GNL.
Malgrat això, Teresa Ribera va llançar un missatge caut i va comentar que "no podem llançar les campanes al vol". Malgrat que el missatge es referia a la situació energètica espanyola, es tracta d'un comentari que podria aplicar-se a la resta de països de la Unió Europea.
I és que, malgrat que el context energètic actual és favorable, els experts i els Executius internacionals entenen que els preus de l'energia es poden tensar. La realitat és que el preu del gas, malgrat haver cedit, continua instal·lat en unes cotes elevades, les quals, per a Antonio Castelo, "continuaran sent altes, sobretot si la UE manté el seu interès a rebaixar les emissions de carboni, tal com exigeix la seva regulació."
És a dir, que el preu de gas en el TTF podria viure una fase alcista d'aquí a finals del present curs. Ara com ara, les estimacions no apunten a un creixement abrupte, però sí que podria tornar a visitar la zona dels 70 euros per megawatt hora per a finals del tercer trimestre.
Les mirades se centren a la Xina
I és que hi ha punts que podrien catalitzar els ascensos de l'hidrocarbur. El principal és la reactivació econòmica de la Xina. El país asiàtic ha reobert les seves fronteres després de diversos mesos de polítiques restrictives contra la covid-19. Malgrat que encara cal veure l'efecte que té la reactivació econòmica del país asiàtic sobre els preus de l'energia, aquesta ja s'està deixant sentir sobre el valor del cru. El Brent i el WTI han anat creixent davant dels auguris d'una hipotètica recuperació de la demanda xinesa.
Castelo creu que "una vegada que la Xina reactivi la seva economia, la demanda energètica es dispararà, entrant en competència directa amb Europa i pressionant a l'alça el preu dels combustibles". Després d'això, l'expert del mercat apunta que "si l'economia xinesa torna a nivells precovid, és possible que el preu del gas creixi en els mesos vinents i no cedeixi fins a 2026".
De moment, el preu del gas, malgrat ser elevat, es manté en un territori de tranquil·litat. Malgrat això, existeixen factors que podrien alterar el valor de la matèria primera al mercat europeu. La ministra per a la Transició Ecològica i de Repte Demogràfic va assenyalar la Xina com el "factor individual" que podria tensar el mercat. Tot això sense oblidar que el conflicte armat a Ucraïna segueix actiu i que qualsevol variació podria tenir una influència majúscula sobre els costos energètics.