La gran banca ha sortit al rescat de First Republic, l'entitat més afectada després de les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank. Així, JP Morgan, Citigroup, Bank of America i Wells Fargo, entre altres grans bancs dels Estats Units, estan estudiant vies per 'rescatar' First Republic Bank, la qual cosa ha impulsat les accions de First Republic i dels bancs de Wall Street.
D'aquesta manera, les quatre entitats nord-americanes estan liderant un rescat conjunt que inclourà una gran injecció de capital que serveixi per assegurar la liquiditat del banc, que en aquests moments es troba en problemes. El rescat seria de 30.000 milions de dòlars (18.800 i 28.250 milions d'euros) de l'entitat financera, segons ha avançat aquest dijous el Wall Street Journal.
Fonts coneixedores de la negociació n'han assenyalat a Bloomberg que la quantia que dipositaran Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i JPMorgan Chase serà de 5.000 milions cada un, mentre que Goldman Sachs i Morgan Stanley deixaran 2.500 milions. Altres bancs, entre els quals es troben Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street and Bank of New York aportaran 1.000 milions cada un. En total, uns 30.000 milions que es comprometen a deixar en el First Republic durant 120 dies.
First Republic ja havia anunciat que estudiava diferents opcions per garantir la seva liquiditat, incloent la possibilitat d'una venda, una cosa que no convencia el Govern de Joe Biden. La negativa de l'Executiu es justificava perquè donaria lloc a una concentració més gran del sector, que pugui generar bancs més grans. D'aquesta manera, un rescat per part del mercat, però mantenint la independència del banc rescatat, tindrà més fàcil la llum verda del Govern federal.
Una intervenció que calma les aigües
L'empresa va reconèixer que tenia problemes de liquiditat davant de la sortida de dipòsits que estava patint i, de fet, des de Bloomberg avisaven que estava buscant opcions estratègiques per garantir-la, inclosa una eventual venda de la companyia. En aquest sentit, First Republic va tenir la tercera taxa més alta de dipòsits no assegurats entre els bancs dels EUA, darrere de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, els bancs que van haver de ser tancats i intervinguts pels reguladors el cap de setmana passat per assegurar els dipòsits als seus clients.
Les conseqüències de les pujades de tipus sobre la banca es van fer presents i el pànic es va desencadenar entre tot el sector bancari, però l'èxode de dipòsits i inversors s'està encebant amb aquells bancs més exposats al risc i amb una menor liquiditat. First Republic Bank va ser una de les principals firmes d'aquesta llista amb una caiguda del 72% en borsa des de la setmana passada.
De fet, l'entitat va ser degradada a la categoria de "junk" (escombraries, en anglès) dimecres tant per Fitch Ràtings com per S&P Global. Ara el rescat de la gran banca nord-americana torna l'esperança al sector, que veia com la cadena de fallides podia continuar si no s'intervenia d'alguna manera. La caiguda d'aquest banc amb seu a San Francisco seria de més gravetat que la dels seus homòlegs, ja que compta amb 213.000 milions de dòlars en actius i amb 7.200 empleats.
Després de conèixer-se la notícia, les accions del banc regional s'han disparat amb l'optimisme dels inversors, impulsant el preu dels seus títols des dels 20 dòlars fins als 40 dòlars. Un pas de rosca que fa replicar-se a First Republic i a tota la banca al mercat, ja que previ a les filtracions ja s'estava estudiant la idea d'una liquidació. D'aquesta manera, l'entitat s'ha arribat a disparar des de mínims de la sessió en un 89%. Més tard, ha moderat la pujada provocada per l'eufòria i situa les seves accions en els 34 dòlars