La borsa espanyola tancarà aquest any amb una pujada del 20%, encara que segueix molt lluny dels seus màxims històrics aconseguits l'octubre del 2007 quan va arribar als 16.000 punts. Màxims que sí que marquen en aquests dies els índexs de les borses nord-americanes. Any a any, el mercat espanyol ha anat perdent companyies, volum de negoci i pes. A més, falten sectors tan emblemàtics com la tecnologia, amb escassa presència de la indústria, i un pes excessiu dels bancs i les constructores.
Aquest desinflament del mercat espanyol empeny a buscar rendibilitat en altres mercats d'accions com l'europeu o el nord-americà. Sens dubte, els Estats Units s'imposen amb el lideratge de la revolució tecnològica que ara té continuisme amb la Intel·ligència Artificial. Europa disposa com a avantatge davant el mercat espanyol, un gran nombre de valors industrials molt diversificats, però se situa molt a la cua davant les borses de l'altre costat de l'Atlàntic que compten amb els gegants mundials d'Internet i de la tecnologia.
Aquesta situació ha portat els inversors espanyols a buscar oportunitats més clares en altres mercats i bona mostra d'això és el creixement en els volums dels fons internacionals de borsa davant els lligats al selectiu espanyol Ibex 35. En un any bo per al conjunt de mercats desenvolupats com ha estat aquest 2023, les diferències de revalorització en valors concrets empenyen a sortir a altres mercats a la recerca de més guanys.
Un altre dels arguments és la diversificació. Com expliquen en el broker internacional DeGiro, comprar accions internacionals és una manera senzilla de diversificar la cartera. "Si la teva cartera inclou accions de diferents països, potser també en diferents divises, el risc d'inversió estaria més ben repartit". I afegeixen: "tanmateix, una veritable diversificació no s'aconsegueix només invertint en accions estrangeres. Invertir en companyies que pertanyen a diferents sectors i indústries, així com invertir en diversos productes financers, tals com bons i ETFs (fons cotitzats), també pot ajudar a l'hora de diversificar la cartera", expliquen.
Un viatge que pot fer-se directament mitjançant la compra d'accions a través del mitjancer financer (banc, broker...) o amb l'adquisició de participacions d'un fons d'inversió que cobreixi un mercat estranger o un sector específic.
Pujades meteòriques
Aquest any ha estat el de la recuperació dels valors tecnològics a les borses internacionals, després del daltabaix viscut el 2022 com a conseqüència de la pujada de tipus d'interès i de l'exigència, per part dels inversors, d'uns comptes de resultats més sòlids i no només orientats al creixement.
En el cas del selectiu EuroStoxx 50 que reuneix a les majors cotitzades als mercats europeus, les pujades anuals més importants han correspost al banc Unicredit (82%), Stellantis (59%), Ferrari (58%), Inditex (56%) i Adidas (51%).
A l'índex S&P 500 de la borsa neoyorkina, se situen al capdavant de la rendibilitat, la firma tecnològica Nvidia (239%), Meta (191%), l'empresa de materials de construcció Builders Firstsource (153%), Uber Technologies (151%), i la turística Royal Caribbean Cruises (150%). Així, de les cinc revaloritzacions anuals més grans, tres corresponen a l'anomenada nova economia i les altres dos a la tradicional. Curiosament, la revalorització de Nvidia -líder mundial en maquinari i programari d'intel·ligència artificial- ha provocat una situació paradoxal ja que la major part dels seus treballadors s'han tornat milionaris i es mostren poc proclius a continuar treballant.
I, finalment, el tecnològic Nasdaq dona la sorpresa en guanys en borsa. Convé no oblidar que aquest ampli marge de guanys, també sol reflectir-se en caigudes importantíssimes en moments en què canvia el sentiment del mercat. La biofarmacèutica Soleno Therapeutics (1.842%), la xinesa Jin Medial International (1.332%), la firma de semiconductors Applied Optoelectronics (1.117%), American Coastal Insurance (703%) i Safety Shot (622%), una companyia aquesta última que ha desenvolupat una beguda per rebaixar en minuts la taxa d'alcohol a la sang.
Accedir a altres mercats
La compra d'accions o de fons d'inversió ja siguin indexats a mercats o sectors (ETF) o de gestió activa es pot fer des del banc tradicional o utilitzar un broker especialitzat. Normalment, aquesta última opció sol ser més barata, ja que els avenços tecnològics han permès abaratir molt els costos i hi ha una forta competència en la intermediació. Així, a més del cost del mitjancer, cal sumar les taxes que cobren les pròpies borses –també a la baixa en els últims anys- així com el pagament d'impostos per comprar determinades accions com passa a Espanya amb l'Impost a les Transaccions Financeres que afecta les compravendes d'empreses de més capitalització.
Un dels brokers més barats actualment és DeGiro que dona accés a 50 borses a 30 països. Per exemple, per adquirir accions a les borses d'Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Portugal, Irlanda, Suècia, Suïssa, Regne Unit, República Txeca, Grècia, Hongria, Turquia o Polònia té un cost de 3,90 euros. Un preu que s'amplia fins als 5 euros si la inversió va dirigida a títols negociats a Austràlia, Hong Kong, Japó o Singapur. En el cas dels Estats Units o el Canadà, el cost és de només 1 euro per operació, al que afegir el cost de mantenir els ADR (American Depositary Receipts), fórmula sota la qual solen negociar-se algunes accions estrangeres en aquests mercats. Quant als ETFs s'aplica una comissió de 2 euros per operació.
Preus d'intermediació molt baixos que poden servir de guia per veure el que ofereixen altres mitjancers o bancs al client. Com sempre, cal comparar i valorar els serveis i el preu que es paga per ells.