El reglament MiCA projectat per la Unió Europea, les advertiments de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el fet que les tinences de criptomonedes s'hagin de declarar en la declaració de la renda... són alguns dels 'avanços' que els organismes institucionals han fet sobre el mercat dels criptoactius. Malgrat la insistència de molts d'ells de regular l'escenari criptogràfic, la majoria de les mesures oficialitzada en els últims anys s'han quedat en res, sobretot atenent la situació actual del mercat de les criptomonedes.
Els agents del mercat creuen que el moment actual és propici per avançar en un marc legal que realment protegeixi els inversors i que, al seu torn, doti de credibilitat a un sector que, a causa dels fets esdevinguts durant 2022, està més en dubte que mai. El passat exercici va mostrar les debilitats de l'entorn de les criptomonedes. La indústria cripto es va ensorrar després que diversos projectes de pes com Terra LLUNA, Celsius o FTX s'esfondressin. Això ha germinat una inseguretat i una incertesa inversora que fan que el moment actual sigui propici per a la incorporació d'un marc legal.
Alberto Gordo, cofundador de Protein Capital, creu que la introducció d'una regulació "és més necessària que mai per donar credibilitat al sistema". Per a Javier Castro-Acuña, business controller de Bitnovo, "una regulació més gran al sector serà clau per a l'adopció i la confiança en l'ecosistema després de la desfeta de diverses plataformes el 2022". Cristina Tomás, professora d'EAE Business School, expressa que "és imprescindible regular aquest sector, com més aviat millor, millor".
Les criptomonedes han vingut per quedar-se
És evident que els actors del mercat estan alineats en la necessitat que es delimitin uns paràmetres legals que dotin de més confiança, seguretat i credibilitat a la indústria de les criptomonedes. Des de fa diversos anys, tant Govern, com els ens de més importància del país, han mostrat el seu convenciment a l'entrada d'un marc que reguli a les criptomonedes. Malgrat això, tots els avanços fets en matèria reguladora han minvat davant de l'abrupte creixement de l'ecosistema cripto.
I és que, malgrat que l'escenari criptogràfic no viu el seu moment més pròsper, l'adopció dels actius i el pes sobre les finances és creixent. A poc a poc, els inversors institucionals han anat entenent que la tecnologia que hi ha darrere de les monedes electròniques està cridada a canviar les finances tal com les coneixem.
De la mateixa manera, líders empresarials, com Gonzalo Gortázar, CEO de CaixaBank, entenen que les criptomonedes són un fenomen que han arribat per quedar-se i que, per tant, necessita regular-se. Rodrigo Buenaventura, president de la CNMV, va expressar el juliol passat que "les cadenes de blocs permeten optimitzar molts processos que requereixen costoses infraestructures centralitzades".
El sector camina malgrat no viure el seu millor moment
Malgrat que les fallides de FTX, Celsius, o Genesis, entre d'altres, han activat les alarmes del sector, la realitat és que continua sent un entorn puixant, el qual manté adeptes i, a poc a poc, va interessant a més inversors. El fet que l'entorn cripto avanci a aquest ritme sense estar en el seu millor moment, fa més evident la necessitat que es reguli el mercat, sobretot per evitar desastres com els vistos durant 2022.
Per això diversos agents del mercat reclamen l'entrada d'un marc regulador ampli. Els retards donats en matèria de regulació "no ajuden el sector", tal com afirma Javier Castro-Acuña. L'executiu creu que el motiu pel qual no s'ha avançat abans en una regulació és perquè "les criptomonedes suposen la separació de diners i estat, que fins ara han anat de bracet i, per tant, és lògic que els qui fins ara tenien la paella pel mànec oposin resistència davant del final del seu monopoli". Castre-Acuña acaba afegint que "el que el sector necessita és una regulació adequada, però no una sobreregulació".
Què opinen els reguladors espanyols?
Davant d'això, convé fer la vista enrere i veure que opinen els organismes reguladors sobre aquests actius. Pablo Hernández Cos, governador del Banc d'Espanya, va comentar en una entrevista al diari Expansió, que "el mercat de les criptomonedes encara no ha assolit una mida com per provocar problemes d'estabilitat financera". El màxim mandatari del BdE va afegir que la institució sabia "que aquests actius no estan regulats i veiem necessari que aquesta regulació es desenvolupi com més aviat millor". Hernández Cos va culminar expressant la necessitat que hi hagi informació que remarqui els "elevats riscos" que tenen aquests actius.
Per la seva part, Rodrigo Buenaventura, president de la CNMV, va expressar "el seu escepticisme" davant de la inversió en aquests actius en la jornada Digital Coin & European Financial System del juliol passat. El mandatari, que sí que es va mostrar proper i va aprovar la descentralització econòmica, va comentar que gran part de les criptos que conformen el mercat "no són actius, no seran mitjans de pagament en un futur, no posseeixen un valor intrínsec com tal, no contenen drets ni estan recolzades suport per altres actius, ni ofereixen contractualment rendiments futurs".
Davant d'aquestes paraules, i veient que el sector encara continua vigent, ON ECONOMIA va preguntar a la CNMV sobre la seva opinió sobre l'entrada d'un marc regulador i van expressar que "la regulació de les criptomonedes en l'àmbit europeu encara no s'ha aprovat". De la mateixa manera, aquest mitjà ha preguntat el Grup BME sobre la necessitat d'instaurar un marc legal per al sector i es van limitar a comentar que no parlaven sobre aquests temes. Per la seva part, el Banc d'Espanya va expressar que no tracten temes de criptomonedes.
Tots ells creuen que necessària la delimitació legal del mercat, però cap no va oferir la seva visió a aquest mitjà sobre la importància de l'esmentada normal legal. En els últims anys, tots els organismes esmentats s'han dedicat a advertir (amb encert) els inversors sobre els riscos de la inversió en criptoactius.
Serà MiCA un encert?
Bonaventura va parlar sobre la regulació MiCA, la qual "està pràcticament ultimada en l'àmbit polític per al seu desenvolupament reglamentari, en tractar-se d'una activitat no regulada". Malgrat això, des que va començar a redactar-se allà per 2018, les crítiques al sector, els dubtes, i, sobretot, la incertesa respecte a aquesta mesura europea, no han deixat de succeir-se.
Javier Castro-Acuña creu que aquesta regulació, la qual s'estima que vegi la llum entre 2024 i 2025, "ha deixat fora molts aspectes i el més probable és que la regulació segueixi darrere de la tecnologia". És per això per la qual cosa el mercat sol·licita una regulació àmplia, que cobreixi totes les necessitats d'un sector que ha experimentat un creixement abrupte malgrat la seva curta vida i que, ara com ara, està en dubte.
Els agents del mercat creuen que el moment actual és propici per a l'entrada d'un marc regulador. Credibilitat, transparència, seguretat per als inversors, i equilibri, són alguns dels paràmetres que es potenciarien amb l'entrada d'una normal legal eficient i àmplia en la indústria de les criptomonedes. Alberto Gordo creu que "fins que els exchanges i custodis no estiguin regulats, el risc de mantenir la liquiditat o els actius digitals a les plataformes d'intercanvi és molt gran".
Per a Javier Castro-Acuña, l'entrada d'un marc regulador valdria perquè "les empreses regulades puguin competir en igualtat de condicions i perquè els usuaris estiguin tranquils que no estan operant amb xiringuitos". Diverses millores que asseurien una indústria que, després de més de 10 anys, necessita una regulació àmplia que empari els inversors i a les empreses del sector.