Després del repunt de més d'un 10% protagonitzat després d'anunciar la seva intenció de realitzar una opa d'exclusió, Grifols ha caigut aquest dimarts un 2% en l'IBEX i la seva acció es paga a 9,66 euros en una caiguda natural després d'una gran pujada. Ho ha fet en un IBEX a la baixa, que ha tancat amb una caiguda d'un 1,12%, fins a situar-se en els 10.898,8 punts, un mínim no vist des de fa dos mesos.

Davant d'aquesta conjuntura, l'únic valor que ha aconseguit avançar a la final de sessió ha estat Naturgy (+0,09%), mentre que en l'ampli costat dels descensos han destacat Meliá (-3,22%), Rovi (-3,19%), Logista (-2,78%), Indra, que s'ha deixat un 2,57% per l'efecte 'exdividend', Repsol (-2,45%), ArcelorMittal (-2,21%), Ferrovial (-2,1%), Grifols (-2,05%) i IAG (-1,97%).

El selectiu espanyol va arrencar la sessió amb pèrdues de consideració i, encara que es va recompondre parcialment al migdia i va intentar tornar al nivell dels 11.000 punts, finalment va intensificar els retrocessos en l'últim tram de la negociació llastat per gairebé tots els valors en 'vermell', ja que només Naturgy ha aconseguit pujar en la jornada.

D'altra banda, es pot destacar que el Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex ha acordat aquest dimarts -rere el tancament de mercat- en la seva reunió extraordinària que l'empresa perfumista Puig Brands entri a formar part de l'índex Ibex 35 a partir del 22 de juliol en substitució de Meliá.

A l'escassa agenda macroeconòmica d'aquesta jornada, amb prou feines ha destacat que el Tresor Públic ha col·locat 2.031,52 milions d'euros en la nova subhasta de lletres a tres i nou mesos, dins del rang mitjà previst, i ho ha fet retallant la rendibilitat oferta en ambdues referències, que se situen en mínims de l'any, segons les dades del Banc d'Espanya.

Del seu costat, s'ha conegut que la taxa d'inflació interanual de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) es va accelerar el passat mes de maig fins al 5,9% des del 5,7% d'abril, la qual cosa suposa la pujada més important dels preus entre les economies avançades des de desembre de 2023, com a reflex del cost més gran de l'energia.

Al terreny empresarial, els inversors han continuat pendents de Grifols, que va confirmar aquest dilluns que els accionistes familiars de l'entitat catalana han arribat a un acord amb el fons Brookfield per avaluar una possible oferta pública d'adquisició (OPA) conjunta per la totalitat del capital social de l'empresa d'hemoderivats.

Després d'haver pujat ahir gairebé un 10%, la companyia d'hemoderivats ha arribat a avançar més d'un 5% en l'obertura, portant l'acció per sobre dels 10 euros; tanmateix, el valor s'ha desinflat al llarg del dia i s'ha passat a les pèrdues en cedir un 2% al tancament.

Novetats energètiques

Iberdrola ha arribat a un acord per a la venda de l'arrendament del terreny que ocuparà el parc eòlic marí Kitty Hawk North a Dominion, segons ha informat la companyia, que detalla que l'operació està valorada en 160 milions de dòlars (uns 150 milions d'euros).

Iberdrola ha col·locat 750 milions en bons verds a 10 anys amb fort suport dels inversors. L'elèctrica emet deute amb una demanda de més de 4.000 milions d'euros abans de presentar els resultats semestrals el proper 24 de juliol. L'import demandat ha multiplicat per més de 5 vegades l'import col·locat, la qual cosa ha permès situar el cupó en el 3,625%.

Lligat també amb el sector energètic, es pot ressenyar que el Govern ha aprovat el repartiment d'ajuts per un import de 794 milions d'euros per a un total de set grans projectes liderats per Repsol, Iberdrola, Endesa i EDP Espanya per impulsar l'aposta d'Espanya per l'hidrogen verd, que sumaran una potència addicional d'electròlisi de 652 megawatts (MW) alimentada amb energia solar, eòlica i hidràulica, i mobilitzaran inversions superiors als 6.000 milions al llarg de la seva vida útil.

Els tipus als Estats Units

Als Estats Units, el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, ha advertit que són necessàries "més dades positives" abans d'iniciar les retallades de tipus d'interès i en la que els mercats europeus s'han encomanat dels descensos de França pels dubtes entorn de la governabilitat del país i la gestió del seu deute.

Les principals places borsàries europees, que al migdia mostraven tendències dispars, han acabat unint-se en els tancaments en negatiu amb pitjor acompliment de França: Milà ha restat un 0,53%; Londres un 0,66%; Frankfurt un 1,28% i París un 1,56%.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, s'abaratia un 1% a la mateixa hora, fins als 84,9 dòlars, en tant que el de Texas se situava en 81,6 dòlars, un 0,9% menys.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro cedia un 0,1% davant el dòlar, a 1,081 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,353% després de sumar cinc punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 77,7 punts.