L'Ibex-35 ha tancat aquest dimecres amb una alça de l'1,16%, fins a situar-se en els 9.974 punts, en espera de produir-se demà la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), de la qual els inversors esperen una nova pausa en els tipus d'interès -es mantindrien així en el 4,5%- i, sobretot, pistes sobre quan es produirien retallades d'aquests.
El selectiu espanyol, en una setmana en què actua com un pèndol (dilluns va guanyar un 1%, ahir va descendir aquest mateix import i avui repeteix la dada en signe positiu), s'ha decantat aquest dimecres des de l'obertura per una creixent tendència alcista impulsada per la gran majoria dels seus valors -només cinc d'ells han tancat en negatiu- i després de rebre el mercat una bateria de dades macroeconòmiques.
A propòsit de la decisió del BCE, els experts de Bank of America han assenyalat que no esperen canvis en la política monetària ni en la comunicació, però "sí que el BCE es mostri més reticent a les retallades previstes" pel mercat. Així mateix, demà agafa velocitat la temporada de resultats empresarials a Espanya de la mà de Bankinter.
En l'apartat 'macro', l'índex compost PMI, elaborat per S&P Global i Hamburg Commercial Bank, ha reflectit que el deteriorament de l'activitat del sector privat de l'eurozona s'ha moderat al gener, situant-se en el seu nivell més alt en sis mesos, malgrat les pressions inflacionistes de les tensions del mar Roig.
Del seu costat, el mateix indicador, però referit a l'activitat dels Estats Units al gener, ha ampliat la seva diferència en terreny expansiu gràcia a la millora del sector serveis i, especialment a la millora del manufacturer, que ha passat de zona de contracció a expansiva.
En altres geografies, el Banc Popular de la Xina (BPC) ha decidit rebaixar aquesta matinada en 50 punts bàsics el coeficient de reserva de caixa exigit a les entitats del país amb l'objectiu de "consolidar i millorar la tendència positiva de la recuperació econòmica". La rebaixa de la ràtio d'encaix entrarà en vigor el pròxim 5 de febrer i suposarà una injecció de liquiditat al mercat d'1 bilió de iuans (129.280 milions d'euros), segons ha anunciat el governador del banc central xinès, Pan Gongsheng, en una roda de premsa. Això ha motivat una alça del 3,56% per part de l'Hang Seng de hongkonguès.
En l'àmbit empresarial, aquest matí es coneixia que Apollo ha firmat contractes per aconseguir el 21,85% d'Applus, elevant el preu de l'OPA fins a 10,65 euros per acció; a més, aquest dimecres ha arrencat la nova edició de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que se celebra des d'aquest dimecres, 24 de gener, fins diumenge, 28 de gener, a Ifema Madrid, i comptarà amb àmplia presència d'agències de viatges, turoperadors i patronals.
En aquest context, Grifols ha presidit els guanys de l'Ibex-35 amb una alça del 5,63%, seguit de IAG (+3,4%), Colonial (+2,91%), Mapfre (+2,69%), Solaria (+2,55%), ArcelorMittal (+2,03%), Bankinter (+2,03%), Fluidra (+1,98%) i Inditex (+1,75%). Del costat contrari, únicament cinc valors han tancat la negociació amb pèrdues: Acerinox (-1,63%), afectada per l'efecte 'exdividend', Naturgy (-0,54%), Acciona Energía (-0,49%), Telefónica (-0,18%) i Enagás (-0,07%).
El dinamisme del parquet madrileny ha estat compartit per la resta de principals capitals europees: Londres ha pujat un 0,56%; Milà un 0,87%; Pariu un 0,92% i Frankfurt un 1,58%. A l'hora de tancament al Vell Continent, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en 80,62 dòlars, un 1,35% més, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) avançava un 1,86%, fins als 75,73 dòlars.
El rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,255% després de restar un punt bàsic, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha situat en els 91,5 punts. Al mercat de divises, en espera de la decisió del 'guardià de l'euro', l'euro s'apreciava un 0,4% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,0897 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.