Pànic a Europa. Les principals borses europees han obert la sessió d'aquest dilluns amb fortes caigudes davant del pànic per les conseqüències de l'aplicació dels aranzels del president dels Estats Units, Donald Trump, i seguint la línia de les asiàtiques, que s'han enfonsat. En l'obertura, amb l'euro apreciant-se el 0,47% i canviant-se a 1,12 unitats, Milà perd el 5,85%; Frankfurt, el 10,3%; Madrid, el 6,4%; Londres, el 5,55%; i París, el 6,67%, mentre que l'Euro Stoxx50, en el qual cotitzen les empreses europees de més capitalització, retrocedeix el 6,12% aquest dilluns a primera hora.
A Àsia, el Nikkei s'ha desplomat pràcticament un 8%, el seu onzè pitjor resultat històric i la caiguda més gran des d'agost de 2024; i el Topix, que inclou les firmes de la secció principal, les de més capitalització, ha baixat també un 7,79%. Per la seva part, la Borsa de Shanghai ha descendit un 7,34%; i la de Shenzhen, un 9,66%, mentre que l'índex de referència de la Borsa de Taipei, el Taiex, ha patit aquest dilluns la baixada diària més gran de la seva història, amb un descens del 9,7%.
Als Estats Units, els futurs avancen caigudes del 4,13% per al Dow Jones d'Industriales; del 4,87% per al S&P 500; i del 5,69% per al Nasdaq, pèrdues que se sumen a les de la setmana passada, quan els principals indicadors de Wall Street es van desplomar pràcticament un 6%. El mercat continua afectat davant l'entrada en vigor dels aranzels i les represàlies de la Xina, que poden seguir les d'altres grans economies, com la Unió Europea (UE).
El bitcoin, per sota dels 75.000 dòlars
De cara a aquesta setmana, als Estats Units es publicarà l'IPC març i altres indicadors com l'índex d'optimisme d'empreses petites de març del NFIB i l'enquesta preliminar de confiança del consumidor del mes d'abril de la Universitat de Michigan. A més, es coneixeran les actes de la reunió del març passat de la Reserva Federal (Fed). Així mateix, aquesta setmana també començarà la presentació de resultats empresarials del primer trimestre de l'any amb JP Morgan, Wells Fargo, Morgan Stanley, BlackRock, o Bank of NY Mellon.
A Europa, el més rellevant de la setmana seran l'enquesta de confiança de l'inversor Sentix d'abril a l'eurozona i les vendes minoristes de febrer. A Alemanya es coneixerà la producció industrial de febrer, la balança comercial del mateix mes i les dades finals d'índex de Preus de Consum (IPC) de març, que també es publicaran a Espanya.
El barril del cru Brent per a lliurement al juny ha començat la jornada d'aquest dilluns amb una caiguda d'un 3,8%, fins a situar-se en 63,04 dòlars el barril. Al mercat de deute, l'interès del bo alemany a llarg termini cau fins al 2,537%; mentre que l'espanyol també cedeix fins al 3,254%. En el cas del bitcoin, la criptomoneda més popular, baixa un 5,02% i se situa en 74.850,8 dòlars.