L'Agència Tributària no complirà els pronòstics i les premisses llançades el juny passat en les quals, amb els models 172 i 173, les entitats i inversors tindrien l'obligació d'informar sobre les operacions amb criptomonedes. Hisenda va avisar en els esmentats models que, a partir de gener de 2023, les operacions realitzades amb criptoactivos haurien de ser notificats a l'organisme. La mesura es va dur a terme amb l'objectiu de reduir el frau financer.
Tal com han informat diversos diaris com a Expansió o Cinc Dies, Hisenda posposa l'obligació de notificar les operacions de criptoactivos fins al gener de 2024. La 'pròrroga' de dotze mesos es deu que, de moment, no s'ha publicat el reglament que desplega la llei de lluita contra el frau. En elles, tal com va avançar l'Agència Tributària a la publicació dels models 172 i 173 el juny de 2022, es "busca millorar el control tributari de fets imposables que puguin derivar-se de l'esmentada tinença o operativa", tal com especifiquen al document.
Les criptomonedes sempre han estat a l'ull de l'huracà a l'hora de parlar d'estafes o fraus fiscals. Malgrat que això ocorre amb altres actius, les monedes electròniques, per la seva volatilitat i la connotació de ser 'opaques', sempre han estat titllades de ser actius fàcils per eludir impostos. La mesura que ha prorrogat Hisenda està inclosa en la Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal.
Un moment de dubtes al sector
Sigui com fos, la delegació liderada per María Jesús Montero ha deixat passar una oportunitat de voltar a les criptomonedes en un moment que sembla crucial per al sector. En l'actualitat, el mercat de les criptodivises està embolicat d'una aura carregada de dubtes i temor. Els recents esdeveniments, entre els quals destaca la fallida de FTX i les posteriors detencions dels directius de l'empresa, han calat de ple en els inversors.
El daltabaix de la plataforma d'exchange exliderada per Sam Bankman-Fried ha tingut una repercussió mundial. El mercat de les criptodivises fluctua en el seu nivell més baix dels últims 12 mesos des que es va saber que FTX havia trencat. En la mateixa línia, el sector ha elevat la susceptibilitat arran de les revelacions que els organismes competents han fet sobre el cas de FTX. Se sap que, lluny d'un problema dels actius o de la seva tecnologia, la fallida es va donar per una mala gestió dels fons dels clients.
És per això per la qual cosa els inversors han elevat el seu temor cap al mercat i cap a les criptoplataformas. La confiança dels usuaris està tocada i, de moment, sembla difícil que les criptomonedes tornin a tenir aquest impacte que tenien fa no molt. Àngel Barber, professor d'EAE Business School i director d'estratègia de Nateevo, argumenta que "la popularitat i, sobretot, la transparència d'aquestes plataformes està en dubte". Una de les solucions a què diversos experts es refereixen és o a una regulació del mercat o a un augment del control.
El mercat demanda un control major
I precisament és el que l'Agència Tributària ha alentit. L'organisme espanyol, malgrat que no rebaixa el seu convenciment en controlar més de prop als criptoactivos, ha deixat passar l'oportunitat de fer-ho en un moment clau. L'escenari criptogràfic ve demanant un suport legal des de fa temps.
Malgrat que les criptomonedes van néixer per ser lliures, la realitat és que, amb els últims fets esdevinguts, els experts posen èmfasi en la necessitat d'instal·lar un marc legal o augmentar el control de les transaccions. És probable que, així, tan inversors particulars com revifin d'institucionals l'interès en aquests actius.
Àngel Barber, professor d'EAE Business School i director d'Estratègia de Nateevo, explica que "amb les grans caigudes i el moment que s'està vivint que és estructuralment important, el món de les criptomonedes està necessitat d'una regulació major". Hisenda, malgrat no imposar una regulació, sí que va llançar la premissa de controlar les transaccions i tinences, una cosa que, d'una manera o un altre, pot donar seguretat als inversors.
La mesura no tindrà vigència fins al gener de 2024
L'expert afegeix que "totes les promeses s'han demostrat que són difícils de sustentar si no hi ha un organisme que vetlli pels interessos dels usuaris". És per això pel que l'Agència Tributària, malgrat que ha mostrat la seva intenció de controlar de prop a aquests actius, prorroga una obligació que, ara com ara, se sembla clau per a les entitats, però sobretot per als inversors particulars.
Hisenda no compleix els paràmetres temporals que ells mateixos van fixar fa alguna cosa més de sis mesos. L'obligació d'informar de les operacions amb criptomonedes es retarda fins al gener de 2024. Cal veure de quina manera evoluciona el sector i sí un altre organisme rellevant llança un nou cèrcol al mercat dels criptoactivos.
De moment, en Espanya, l'Agència Tributària continua posant èmfasi que els guanys obtinguts amb les monedes virtuals estan subjectes al pagament de l'IRPF i, per tant, han de declarar-se en la renda. Per a l'obligació de notificar de les transaccions amb criptomonedes caldrà esperar fins al gener del any vinent.