Les últimes hores del mercat de les criptomonedes estan sent atrafegades. Malgrat que des d'inicis d'any, tant el Bitcoin, com l'Ethereum, igual com la resta d'actius electrònics, s'han enfilat a la tendència alcista, des de dijous passat, Silvergate Bank s'ha convertit en el stopper de la ratxa positiva de les criptomonedes. Feia diversos mesos que el mercat criptogràfic no tenia el llast d'una empresa. De fet, FTX va ser l'últim gran impediment empresarial que realment va variar la dinàmica de les criptomonedes. Si bé en els últims mesos Coinbase ha anunciat acomiadaments o la SEC ha ficat mà al negoci de staking de Kraken, aquests fets, entre molts d'altres, no han torpedinat la dinàmica a l'alça dels criptoactivos.
Ha estat la caiguda borsària de Silvergate Bank l'últim esdeveniment empresarial que ha alentit la marxa de les criptos. Malgrat que el Bitcoin, l'Ethereum, Cardano... mantenen la tendència positiva des de principis d'any, ha estat el retard de la presentació dels seus resultats anuals, el que ha generat un descens borsari de les accions de Silvergate de fins al 45% en tot just 24 hores. Això ha calat de ple al mercat de les criptomonedes. I és que, l'entitat bancària liderada per Alan Lane és un dels criptobancos més potents del món. De fet, és soci de Binance, la plataforma d'exchange més important en la indústria de les criptomonedes.
Silvergate Bank, del negoci prestador a les criptomonedes
Però per entendre la posició de Silvergate Bank al sector cripto és necessari fer un repàs de la seva història. La companyia nord-americana va ser fundada el 1.988 com una associació de préstecs. Vuit anys després, l'entitat bancària va ser recapitalitzada i reorganitzada en un banc petit, sense massa actius, ni cartera d'inversió, ni tan sols un gran nombre de sucursals. De fet, en l'esmentada època tenia tres establiments repartits per Califòrnia.
El veritable canvi de Silvergate comença a donar-se el 2013, quan Alan Lane, conseller delegat de la companyia, va invertir en Bitcoin. En aquell temps, la criptomoneda més valuosa del mercat amb prou feines comptava amb cinc anys de vida i un preu inferior als 100 dòlars, encara que a finals de l'exercici, l'actiu va sobrepassar els 1.000 dòlars. Atenent aquest creixement, Silvergate es va aventurar a oferir un servei d'atenció al client per a serveis de criptomonedes. Després d'això, l'entitat bancària va despuntar, cridant l'atenció de diversos inversors del panorama de les criptomonedes, assolint 1.900 milions de dòlars en actius i 250 clients el 2017.
Silvergate va despuntar en paral·lel al Bitcoin
En aquest moment, el calat del Bitcoin començava a ser cada vegada major. De fet, a finals de 2017, el preu de la criptomoneda va arribar a superar els 10.000 dòlars. Atenent la bona dinàmica del servei de criptos i a què el sector estava creixent de forma exponencial en un lapse curt, Silvergate es va continuar endinsant en la indústria, per al 2019 llançar el seu IPO. Es pot destacar que després de 2019 és quan el sector de les criptomonedes va explotar per complet. La crisi sanitària global va tornar la mirada inversora cap a actius alternatius, deixant de banda els clàssics vehicles d'inversió. En aquestes, el Bitcoin va començar a interessar-li a més persones, una cosa que es va reflectir en els primers quatre mesos de 2021, quan el BTC va créixer fins als més de 63.000 dòlars.
Silvergate Bank, per la seva posició al mercat de les criptomonedes i per ser una de les primeres empreses a apostar pels esmentats actius, es va aprofitar del moment pròsper del sector. Així, el novembre de 2021, les accions del banc en Wall Street van superar els 206 dòlars, moment paral·lel en què el Bit va segellar el seu màxim històric en més de 64.800 dòlars (12 de novembre de 2021).
El 2022 va canviar la tendència positiva
Malgrat això, i amb l'entrada de 2022, tot va començar a esvair-se. El mercat de les criptomonedes va començar a cedir a causa dels auguris d'un enduriment de la política monetària als Estats Units, el qual s'ha acabat donant. Seguidament, la indústria de les criptos va viure les seves primeres flaqueses amb la caiguda de Terra USD i del projecte de Lluna, un dels més assentats del mercat. Això va generar una caiguda en la valoració dels actius que va afectar altres empreses, com Celsius, que també va acabar declarant-se en fallida.
Després d'això, la conjuntura econòmica es va agreujar, amb una inflació que va créixer de forma exponencial i amb una Reserva Federal elevant els tipus d'interès a un ritme vertiginós. Això va afectar de ple la cotització dels actius i, per tant, Silvergate, que va començar a mostrar flaqueses en els seus comptes i que començava a tenir l'ull inversor sobretot el que feien.
L''efecte FTX' encara continua tenint efecte
Amb la caiguda de FTX tot va saltar pels aires. El mercat es va esfondrar, la confiança inversora va cedir per complet i les crítiques al mercat de les criptomonedes van aflorar. En aquestes, i com va informar ON ECONOMIA a començaments de gener, Silvergate Bank es va erigir com un altre dels possibles màrtirs del desastre de FTX. De base, l'entitat bancària nord-americana tenia llaços amb l'empresa fundada per Sam Bankman-Fried. De fet, Silvergate va rebre una demanda col·lectiva, en la qual s'explicava que el banc també "va fomentar el frau de les inversions de FTX". Davant d'això, i el mal moment del sector, l'entitat bancària liderada per Alan Lane va anunciar l'acomiadament del 40% de la seva plantilla a començaments del gener passat. A més d'això, i davant dels rumors que la companyia podria fer fallida, diversos inversors van retirar els seus diners del banc. En qüestió de tres mesos, Silvergate va veure com els usuaris van retirar 8.000 milions de dòlars.
I amb tot això arribem al moment actual, en el qual diversos mitjans especialitzats donen per fet que l'empresa està a punt de la fallida. De moment, el criptobanco ha cedit més d'un 45% en Borsa en qüestió de 24 hores. Aquesta caiguda s'ha motivat per la posposició de la presentació dels comptes anuals. Això, alhora, ha calat profundament sobre la cotització dels criptoactivos, que mostren una correcció del 5% en els últims dies i, de moment, no aconsegueixen recuperar posicions. Sigui com fos, i passi el que passi, sembla que Silvergate serà la pròxima llosa del sector.