Pas endavant en l'impuls de la llengua catalana en l'àmbit econòmic i industrial. Des de GSMA, l'empresa organitzadora de la fira Mobile World Congress (MWC), liderat pel seu conseller, John Hoffman, ha tancat un acord de col·laboració amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per promoure el català i que les màquines parlin i entenguin el català.
El compromís s'ha tancat aquest matí després d'una reunió amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. El mateix Hoffman ha subratllat que el projecte Aina és "molt interessant" i foment el català és bàsic tenint en compte que hi ha altres països que "no tenen cultures tan presents als seus dispositius digitals" i ja han fet un pas endavant. Per tot plegat, des del MWC, la seva direcció conclou que "les llengües s'han de propagar i cuidar" i s'ha admès que ja hi ha països com Mèxic i Irlanda que podrien estar interessats en la intel·ligència artificial que està desenvolupant Catalunya a través de l'Aina.
"Gran complicitat" amb Catalunya
Amb aquest acord en l'àmbit de la cultura i l'economia, el conseller Torrent ha celebrat la "gran complicitat" que existeix amb el Mobile World Congress i s'ha remès a properes reunions per anar més enllà del caràcter "exploratori" que ha tingut la trobada: "Hem coincidit amb la voluntat d'explorar vies de col·laboració per potenciar el català i vincular-les a les oportunitats que generen les noves tecnologies", ha dit el conseller.
Impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català amb l’objectiu últim que la ciutadania pugui relacionar-se amb elles i participar en el món digital en català al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar, així, l’extinció digital de la llengua catalana.
Què és AINA?
En aquest sentit, el projecte AINA està construint els corpus i els models de llengua del català per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) en la nostra llengua.
El projecte AINA ja acumula més d'un milió de talls de veu (frasesentregistrades) després de menys d'un any des de l’inici de la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’’ que el Govern de Catalunya va llançar el passat 2022 amb l’objectiu de recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la nostra llengua.
Des que va començar la campanya i fins avui, doncs, ja s’ha aconseguit arribar a 1.006.000 talls de veu nous enregistrats i a gairebé 1.400 hores noves gravades en català. Aquestes són fites que s’afegeixen a les aconseguides per la campanya gràcies a l’excel·lent resposta de ciutadania, que va fer que en poc més d’un mes el català passés a ser la segona llengua del món amb més locutors a Common Voice, només per darrere de l’anglès, i que en menys de dos mesos s’assolís un dels objectius que els impulsors del projecte s’havien marcat per a tot el 2022: superar les 2.000 hores de gravació a la plataforma (actualment, més de 2.400).