L'IBEX 35 ha tancat aquest dijous amb una pujada d'un 0,8%, fins a situar-se en els 11.778,1 punts -màxims d'abril de 2015-, després que ahir la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) decidís abaixar els tipus d'interès en 50 punts bàsics.

El principal indicador del mercat espanyol ha arribat a traspassar la cota dels 11.800 punts en l'arrencada de la sessió, però ha anat perdent força al llarg del dia i s'ha hagut de conformar amb tancar per sota d'aquest nivell.

Tot això després de la retallada que va acordar dimecres la Fed -amb el mercat europeu ja tancat-, que va optar per deixar el preu dels diners en un rang objectiu d'entre el 4,75% i el 5%, davant la forquilla anterior d'entre un 5% i un 5,50%. El banc central dels Estats Units s'ha afegit així a la dinàmica del Banc Central Europeu (BCE), que va baixar la setmana passada els tipus per vegada segona.

Aquesta ha estat una jornada frenètica pel que fa als bancs centrals: el Banc d'Anglaterra ha mantingut inalterats els tipus d'interès en el 5% (els va abaixar l'agost per primera vegada) i ha optat per un "enfocament gradual", mentre que el Banc de Noruega -el Norges Bank- els ha deixat sense canvis en el 4,5% però ha obert la porta de les retallades per a principis de 2025.

En l'àmbit macro espanyol, el Tresor Públic ha col·locat aquest dijous 5.562,2 milions d'euros en l'última emissió de setembre d'obligacions de l'Estat, –en el rang mitjà previst– i ho ha fet retallant l'interès ofert als inversors per totes les referències subhastades, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.

En el pla empresarial, aquest matí el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha afirmat que l'energètica està "mirant" noves oportunitats d'aliança per anar agafats de la mà amb Qatar, un dels seus socis històrics i principal accionista del grup.

D'altra banda, la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, ha assenyalat aquest dijous que el regulador continua analitzant l'oferta pública d'adquisició (OPA) de BBVA sobre Banc Sabadell a causa dels múltiples requeriments d'informació que ha hagut de remetre a Banc Sabadell pel caràcter hostil de l'operació.

En aquest context, l'IBEX ha estat liderat aquest dijous per Fluidra (+4,81%), Acerinox (+3,7%), ArcelorMittal (+3,55%), BBVA (+3,28%), Indra (+2,96%), Banc Sabadell (+2,45%), Inditex (+2,2%), Banco Santander (+2,03%) i Unicaja (+1,89%).

Del costat contrari, entre les empreses que més han caigut hi ha Cellnex (-2,63%), Endesa (-1,78%), Acciona Energía (-1,67%), Iberdrola (-1,33%), Telefónica (-1,32%) i Acciona (-1%).

Els avanços de consideració han estat i són el denominador comú a les borses globals: aquesta matinada les places asiàtiques, com el japonès Nikkei i el xinès Hang Senh, han pujat un 2%, mentre que els índexs de Wall Street registraven aquesta tarda alces de més d'un 1% per al Dow Jones i el S&P 500 i de gairebé un 3% per al Nasdaq. A Europa, Londres ha sumat un 0,91%; Milà un 1,16%; Frankfurt un 1,55% i París un 2,29%.

Respecte a les matèries primeres, el barril de Brent avançava un 1,72% a l'hora de tancament a Europa, fins als 74,95 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 72,3 dòlars, un 1,96% més.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 2,99%, amb prou feines sense canvis respecte al tancament de dimecres. D'aquesta forma, la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha situat en 79,5 punts

Respecte a les divises, l'euro s'apreciava a la tarda un 0,3% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,1152 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

L'unça d'or troy, que ahir a la nit va tocar un màxim històric de 2.600 dòlars després de conèixer-se la decisió de la Fed, es negociava aquest dijous al voltant dels 2.590 dòlars.

Per la seva banda, el bitcoin es disparava més d'un 5% i es cotitzava en 63.000 dòlars.