La Borsa espanyola ha pujat un 1,36% aquest dijous i ha superat el nivell d'11.900 punts amb l'ajuda dels bancs, Wall Street i la resta de places europees. Així, l'IBEX 35 se situa ja en nivells no vistos en més d'una dècada, des de gener de 2010. I l'any, puja el 18,32%.

Durant la jornada es van conèixer les dades definitives del PIB dels Estats Units, que van mostrar un creixement del 0,7% en el segon trimestre respecte a l'anterior i del 3% en taxa interanual, la qual cosa ha animat Wall Street.

En el pla empresarial, ha destacat la companyia d'hemoderivats Grifols, que s'ha disparat en borsa gairebé un 5% malgrat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) li ha obert un expedient sancionador per defectes en la seva informació financera, i a Gotham City Research i al fons General Industrial Partners (GIP), per possible manipulació del mercat. Així, des de començament d'any, el valor redueix les seves pèrdues en borsa al 35%.

També han estat protagonistes les accions del BBVA, que s'han revaloritzat a prop del 3% responent així a l'anunci de l'entitat del pagament d'un dividend a compte dels resultats de 2024 de 29 cèntims d'euro bruts per acció, un 81% més que un any abans, el proper 10 d'octubre, i que suposa el més alt que ha repartit l'entitat en tota la seva història.

Després de Grifols, ha estat Arcelormittal el valor que més ha pujat en aquesta sessió, un 4,6%, seguit per Banc Sabadell (3,6%) i Puig (3,5%). En el costat oposat, Repsol i Telefónica lideraven les pèrdues en caure un 0,9% i un 0,5% respectivament. Dels grans valors, van destacar (a més del BBVA) les pujades del Banc Santander, que va avançar un 2,54%, Inditex, un 1,6% i Iberdrola, un 0,22%.

També aquest dijous, els accionistes d'Avangrid, la filial nord-americana d'Iberdrola, han votat en la junta general anual a favor de la proposta de l'energètica espanyola d'adquirir el 18,4% del capital que encara no tenia mitjançant una operació de fusió. L'adquisició, que va arrencar el març passat, suposarà l'exclusió de negociació d'Avangrid a la borsa nord-americana.

A Europa, les revaloritzacions han estat el denominador comú: l'FTSE 100 britànic ha avançat un 0,2%; l'FTSE MIB italià, un 1,68%; el DAX alemany, un 1,69%; i el CAC 40 francès, un 2,33%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava als 72,1 dòlars, un 1,85% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) arribava als 68,25 dòlars, un 2,07% menys.

Al mercat de divises, l'euro cotitzava a 1,1166 dòlars aquest dijous després de conèixer-se les dades econòmiques d'EE.UU, que han estat positives i allunyen els els temors d'una possible recessió. També anticipen una baixada de tipus moderada al país.

El preu de l'or, un dels actius considerats refugi en moments d'incertesa, ha marcat aquest dijous un nou rècord, a prop ja de 2.686 dòlars per unça, encara que posteriorment s'ha desinflat. Fa dies que el metall daurat supera nous rècords de forma consecutiva i des de començament d'any, es revaloritza més d'un 30%.