L'Ibex 35 ha aconseguit aguantar la cota dels 11.600 punts en la sessió d'aquest dimarts, malgrat haver-la perdut durant diversos moments del dia, en una jornada marcada per l'amenaça del president electe dels Estats Units, Donald Trump, d'imposar un aranzel del 25% a totes les importacions de Mèxic i el Canadà, així com incrementar en un 10% els impostos ja aplicats als productes importats de la Xina.
En concret, el selectiu ha tancat la sessió situat en els 11.617,9 punts, el que suposa un descens del 0,8% respecte al tancament de la jornada anterior.
Els dos valors que mes han caigut aquest dimarts ArcelorMittal, que retrocedeix un 3,81%, i BBVA, el gruix de beneficis del qual procedeix de Mèxic, que cau un 3,31%. Per darrere se situen Banc Sabadell (-2,84%), Unicaja (-1,94%), Solaria (-1,75%), Fluidra (-1,60%), i Mapfre (-1,54%).
Només tres valors han esquivat el 'vermell|roig' aquest dimarts: ACS (+0,55%), Ferrovial (+0,42%) i Enagás (+0,06%).
"L'amenaça pressiona a la baixa a les tres divises [pes mexicà, dòlar canadenc i iuan xinès] i suposa un clar contrast amb la tranquil·litat més que havia aportat als mercats financers l'elecció de Bessent com a Secretari del Tresor, d'un perfil més moderat que el president electe," assenyalen els analistes de Renda 4.
Els experts dubten de si suposa un risc "real" d'aranzels o, al contrari, és una estratègia "negociadora" de Donald Trump, que prendrà possessió del seu càrrec al gener. Tanmateix, els analistes sí que assenyalen que aquesta mesura seria negativa també per als EUA, ja que el privaria de productes "rellevants", com l'energia procedent del Canadà. "No hi ha hagut cap referència (de moment) a aranzels addicionals per a Europa", afegeixen.
Més enllà d'aquesta notícia, que estan avui digerint els mercats, els inversors estaran atents a la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), que es coneixeran a la tarda, amb el mercat europeu ja tancat.
En el pla empresarial, ArcelorMittal ha decidit aparcar les seves inversions en instal·lacions de reducció directa del mineral de ferro (DRI, per les seves sigles en anglès), una d'elles projectada a Gijón, després de rebre 450 milions d'euros en subvencions del Govern amb càrrec a una ajuda del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) de Descarbonització.
En la resta dels principals mercats europeus també s'han registrat caigudes. Londres ha retrocedit un 0,40%; París, un 0,87%; Frankfurt, un 0,56%; i Milà, un 0,78%.
El barril de Brent cotitzava en els 73,40 dòlars al tancament de la sessió borsària europea, un 0,53% més, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 69,36 dòlars, un 0,62% més.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys s'ha situat en el 2,942%, davant el 2,940% registrat al tancament de dilluns. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany s'ha elevat en 2,5 punts, fins als 73 punts bàsics.
Respecte a les divises, l'euro cotitzava al tancament de la sessió europea depreciant-se un 0,19%, fins a creuar-se en un tipus de canvi d'1,0475 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.