Inici negatiu per a l'IBEX 35. El selectiu del mercat de valors espanyol ha començat la jornada d'aquest dimecres amb caigudes de fins al 0,80%. El principal índex borsari espanyol perd els 9.100 enters després que, en la sessió de dimarts passat, l'IBEX aconseguís tancar en positiu amb el cas de Silicon Valley Bank fent efecte. Tant el mercat espanyol, com la resta de les Borses europees van tancar amb alces, de la mateixa manera que ho va fer Wall Street. Malgrat això, l'inici de la jornada actual no ha estat positiu.
El més destacat del matí ve donat per part d'Inditex, que ha presentat els seus comptes anuals corresponents a 2022, en els quals registra uns beneficis de 4.130 milions d'euros, un 27%. Aquests guanys s'han convertit en el nou rècord de la companyia, la qual creu que encara hi ha oportunitats de creixement malgrat operar a més de 200 mercats.
Quant a l'agenda macroeconòmica, l'inversor prova de fer-se comptes del calat de la pujada de tipus d'interès que portarà el Banc Central Europeu demà. Malgrat que fa una setmana tot semblava clar, i el mercat es feia a la idea d'una alça de tipus del 0,50%, els dubtes han aflorat entre inversors després de la crisi bancària de Silicon Valley Bank, la qual s'ha extrapolat fins a Europa, frenant a l'euríbor i, com vam veure dilluns passat, llastant la cotització de tots els bancs del Vell Continent. La Fed sembla que no mourà fitxa en la reunió de tipus de març. Ara, el dubte resideix per si mateix el BCE farà el mateix, rebaixarà el nivell de la pujada, o es decantarà per mantenir la idea de pujar les taxes en 50 punts bàsics.
En l'IBEX 35, els valors que han iniciat la jornada amb millor peu i registren les alces més grans són Iberdrola (+1,29%), Telefónica (+1,13%), Endesa (+0,64%), Logista (+0,63%) i Sacyr (+0,61%). A la inversa, les companyies que no només no aconsegueixen entaular la tendència a l'alça, sinó que acumulen els descensos més grans són Inditex, que, malgrat els bons resultats anuals, no aconsegueix créixer en l'IBEX 35 i cedeix un 2,40%. Li segueixen Fluidra (-1,74%), IAG (-1,43%), ArcelorMittal (-1,31%) i Aena (-1,24%).
Quant a la resta de places europees, totes elles caminen amb el pilot en vermell encès. Sembla que la bona dinàmica mostrada en la jornada anterior no ha estat suficient perquè l'arrencada de la d'avui sigui positiva. Així, a França, el CAC 40 cedeix un 0,60%; a Alemanya, el DAX 30 decreix un 0,22%; a Anglaterra, el FTSE 100 cau un 0,66%; mentre que, a Itàlia, el FTSE Mib experimenta una caiguda el seu superior a l'1,20%.
Al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del Brent, petroli de referència a l'eurozona, creixen un 1,30% després de diversos dies de capa caiguda. La pujada d'avui ubica el preu del barril sobre els 78,41 dòlars. Per la seva part, l'esquist de referència als Estats Units, WTI, marca una apreciació de l'1,21%, fins als 72,20 dòlars per barril. Respecte a l'or, el metall preciós cedeix més d'un 1%, fins als 1.891 dòlars per unça.
En la indústria de les criptomonedes, el Bitcoin marca un lleuger creixement del 0,42% en les últimes 24 hores, assentant-se sobre els 23.179 euros després que en la jornada anterior aconseguís segellar el nou màxim anual després de conèixer-se la baixada de la inflació als Estats Units. Una dinàmica similar és la que va mostrar l'Ethereum, que es manté pla en les últimes 24 hores, i cotitza sobre els 1.589 euros.