La borsa espanyola ha obert la sessió d'aquest divendres immersa en la volatilitat més pronunciada. L'IBEX 35, que ha obert en negatiu, s'ha girat i puja el 0,12% en els primers compassos de la jornada. La raó: aquest tercer divendres de setembre els mercats de renda variable assisteixen al venciment trimestral simultani de futurs i opcions sobre índexs borsaris i accions. És el fenomen que es dona cada tercer divendres de març, juny, setembre i desembre i que es coneix com a 'quàdruple hora bruixa'.
Així, a la mitja hora de l'inici de la sessió, l'IBEX 35 seguia en positiu. La pujada ja ha assolit el 13% i voreja els 11.800 punts. En concret, s'ha situat en els 11.792,90 enters.
L'ascens més important dins de l'IBEX 35 se l'anotava Cellnex, que pujava un 0,42% en l'obertura, seguit de Ferrovial (+0,37%), Grifols (+0,25%) i Enagás (+0,22%). Per contra, en el costat dels descensos sobresortien Mapfre, que es deixaven un 1,25%, IAG (-1,09%), Acciona Energía (-0,85%) i Repsol (-0,68%).
Aquest divendres vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions tant a Europa com als Estats Units, en un context marcat per les decisions de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units (Fed) i del Banc Central Europeu (BCE) de baixar els tipus d'interès, respectivament.
Al terreny empresarial espanyol, tres fons inversors --Flat Footed, Mason Capital Management i Sachem Head Capital Management-- han demanat d'entrar en el consell d'administració de Grifols en ple procés de la possible oferta pública d'adquisició (OPA) del fons Brookfield Asset Management i la família fundadora sobre l'empresa catalana.
A més, OHLA ha arribat a un acord amb els seus bonistas per retardar el pagament del 15 de setembre del cupó en efectiu, establint que el seu pagament s'ajornarà fins al 4 d'octubre de 2024.
Del seu costat, el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les ha dictat una resolució per la qual deixa sense efecte les mesures cautelars sol·licitades per l'energètica NextEra en les societats d'Aena a l'aeroport de Luton després d'haver-se assolit un acord entre les parts implicades en aquest conflicte, que deriva dels laudes contra Espanya per la retallada de primes renovables.
Europa, en 'vermell'
Les principals Borses europees també obrien en 'vermell', amb baixades del 0,54% per a Frankfurt i Londres, en cada cas, del 0,23% per a Milà i del 0,17% per a París.
En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 74,79 dòlars, un 0,12% menys, mentre que la Texas queia un 0,1%, fins als 71,09 dòlars.
Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1173 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys escalava fins al 2,983%.
Per la seva part, Wall Street també va acabar aquest dijous en verd i dos els seus principals indicadors, el Dow Jones d'Industrials i el selectiu S&P 500, van assolir màxims històrics, després que la Reserva Federal dels EUA (Fed) retallés els tipus d'interès en mig punt. A més, el dia d'ahir, el Banc d'Anglaterra va mantenir els tipus d'interès en el 5%, mentre que aquesta matinada, el Banc del Japó i el Banc Popular de la Xina tampoc no han dut a terme canvis en les taxes. Després d'això, a Àsia, la borsa de Tòquio ha pujat l'1,53%, mentre que la de Shanghai cotitza amb lleus caigudes.