L'Ibex-35 ha saldat la setmana amb una revalorització de l'1,66%, col·locant-se al terme de la sessió d'aquest divendres en els 11.916,3 enters, animat per la desacceleració de la inflació en l'àmbit global i per la solidesa dels primers resultats publicats als EUA.

En la sessió d'avui, en la que l'Ibex-35 s'ha revaloritzat un 0,64%, les pujades més fortes han estat les de Fluidra (+2,41%), Aena (+2,19%), Enagás (+2,03%), Puig (+1,97%), Cellnex (+1,84%), Mapfre (+1,76%), ACS (+1,30%) i Redeia (+1,25%). Pel costat contrari, en negatiu només han tancat Merlin (-1,10%), Unicaja (-0,46%), Logista (-0,34%) i Bankinter (-0,17%).

L'analista de XTB, Manuel Pinto, assenyala que aquest escenari "idíl·lic" per a les Borses augmenta les probabilitats d'accelerar les retallades de tipus per part dels principals bancs centrals.

L'expert destaca l'"estrebada" de les 'utilities' -empreses que presten serveis públics, com Iberdrola, Enagás, Endesa o Solaria, presents en l'Ibex-35- que podrien ser el "sector estrella" el 2025 pel seu alt endeutament, les pujades en el preu del gas o l'electricitat, i els seus elevats dividends.

Així mateix, el selectiu madrileny s'ha vist impulsat per la banca, que ha experimentat pujades gràcies als "històrics resultats" que han donat a conèixer aquesta setmana els principals bancs nord-americans. "Rendiment superior a la resta dels seus homòlegs han tingut BBVA i Santander, afavorides per l'apreciació de les divises emergents, especialment en el cas d'aquesta última", agrega.

Les socimis han protagonitzat també importants pujades davant de les expectatives de més activitat al seu sector i la seva exclusió de les mesures que el Govern ha donat a conèixer per al sector immobiliari.

Respecte a la sessió d'avui, Eurostat ha confirmat que la taxa d'inflació de la zona euro va despuntar en desembre fins al 2,4% interanual, dues dècimes per sobre de la lectura del mes anterior, la qual cosa suposa la pujada més forta dels preus des del mes de juliol passat. La taxa subjacent, per la seva part, es va mantenir estable en el 2,7%.

A Espanya, la pujada dels preus al desembre es va accelerar al 2,8%, des del 2,4% del mes anterior, situant-se així quatre dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro i una dècima per sobre de la mitjana de la UE.

Prèviament, a la matinada s'ha conegut que l'economia de la Xina, la segona més gran del món, va registrar una expansió del 5% en el conjunt de 2024, complint així amb la meta oficial establerta pel Govern, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE), mentre que a la tarda es publicarà als Estats Units la producció industrial al desembre.

Les principals Borses europees també han tancat en positiu: Londres i Milà han pujat un 1,36% i un 1,34% respectivament, mentre que Frànkfurt s'ha impulsat un 1,20% i París, un 0,98%.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 80,90 dòlars, un 0,50% menys, mentre que la Texas queia un 0,99%, fins als 77,90 dòlars.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0298 'bitllets verds', un 0,03% menys, en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a deu anys es moderava fins al 3,168% després de restar tres punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 63 punts.

La setmana que ve s'iniciarà sense tenir la referència de Wall Street, que romandrà tancat per la celebració del Dia de Martin Luther King Jr., però coincidirà amb la presa de possessió de Donald Trump com a nou president dels EUA. Els mercats romandran atents a possibles noves pistes sobre plans futurs, entre ells, l'aprovació d'aranzels. Continuarà la presentació de resultats als EUA i començarà a Espanya amb els comptes anuals de Bankinter.

També hi haurà reunió de política monetària de Banc del Japó, que podria apujar tipus de nou.