La Borsa espanyola ha pujat aquest divendres un 0,17% afavorida per l'avenç dels bancs i tanca la setmana amb un avenç de l'1,75%, que li permet mantenir els 11.900 punts. Tanmateix, l'IBEX 35 ha arribat aquesta setmana a superar els 12.000 punts, encara que de manera momentània i en la sessió prèvia a la reunió del Banc Central Europeu (BCE), una de les grans referències de la setmana al costat de la publicació de resultats empresarials a Europa i els Estats Units.
"L'organisme presidit per Christine Lagarde ha reduït per segon mes consecutiu els tipus d'interès, una cosa que no es veia en els últims 13 anys", explica l'analista de mercats, Manuel Pinto. La moderació de la inflació, la debilitat econòmica i els primers signes de refredament en l'ocupació són els principals motius que podrien suposar unes retallades de tipus "més agressives" que l'esperat fa unes setmanes.
Tanmateix, els bancs de l'IBEX 35 han tancat la setmana amb alces, malgrat les possibles conseqüències negatives d'aquest cicle de flexibilització monetària per al marge d'interessos, el que el mercat creu que es podrà compensar amb una activitat més gran.
En el cas de BBVA, el valor ha estat impactat per la debilitat del pes mexicà, que poc a poc va descomptant una victòria electoral de Donald Trump en les eleccions presidencials dels EUA, previstes per al 5 de novembre.
Al país nord-americà, Pinto assenyala que Wall Street ha tornat a marcar màxims històrics "una setmana més" gràcies a les bones dades macroeconòmiques i a la publicació de resultats. D'una banda, les dades de vendes minoristes mostren pujades més grans de l'esperat, mentre que les sol·licituds d'atur han caigut "inesperadament" després d'augmentar per l'impacte de l'huracà 'Helene'.
"Aquestes dades tornen a mostrar la bona salut de la situació econòmica en la primera potència mundial, encara que posa en dubte els pròxims passos de la Reserva Federal (Fed), que no es descarta que faci una pausa en la reunió de novembre," explica l'analista.
La setmana que ve els resultats empresarials continuaran sent protagonistes, amb empreses tecnològiques dels EUA com a Tesla o Amazon, mentre que a Espanya serà Bankinter la primera de l'IBEX 35 en publicar els seus comptes.
"Els resultats de les entitats bancàries seran, sense cap dubte, l'esdeveniment que permeti en les properes setmanes enfocar els pròxims objectius del selectiu nacional, però la caiguda en el marge d'interessos podria no ser compensada amb la millora en l'activitat econòmica i les projeccions a futur podrien no ser molt millor", afegeix l'analista.
Tornant a l'IBEX 35 i a la sessió d'aquest divendres, els valors alcistes de la jornada han estat Acciona Energía (+2,67%) davant de la possible venda de centrals hidràuliques, seguida de CaixaBank (+2,40%), Sabadell (+2,35%), BBVA (+2,09%) i ArcelorMittal (+1,67%). Pel costat contrari, les caigudes més grans han estat les d'Inditex (-1,61%), Telefónica (-1,38%), Cellnex (-0,58%), Ibedrola (-0,57%), Aena (-0,49%) i Logista (-0,43%).
Les Borses europees també han tancat amb signe positiu, destacant l'alça del 0,47% del FTSE MIB de Milà. Per darrere, s'han situat el CAC 40 de París, amb una pujada del 0,39%, i el DAX alemany, amb un avenç del 0,38%. Només Londres ha perdut un 0,32% en la jornada.
D'altra banda, el preu del petroli mantenia el seu camí descendent de la setmana malgrat el conflicte a l'Orient Mitjà. Així, el barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 2,16%, fins als 72,86 dòlars, mentre que la Texas s'abaratia un 2,36%, fins als 68,99 dòlars.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar s'apreciava un 0,22% i es col·locava en 1,0855 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute, l'interès exigit al bo a 10 anys se situava en el 2,868% després de restar més de quatre punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 70,5 punts.