L'IBEX 35, el principal índex de la Borsa espanyola, ha baixat aquest dimecres un 0,1% i ha mantingut el nivell dels 11.000 punts que va recuperar en la sessió d'aquest dimarts. La jornada ha estat plana en el que a indicadors macroeconòmics es refereix, entre altres coses, perquè el mercat no ha comptat amb la referència de Wall Street, tancat per dia festiu per la celebració del Dia de l'Alliberament. Així, el selectiu espanyol s'ha deixat 11,3 punts i ha tancat en 11.056,4 enters, amb la qual cosa manté el nivell dels 11.000 punts. Des de començament d'any, puja un 9,45%.

Amb tot, la pressió venedora s'ha acabat imposant de la mà de valors com Grifols, que ha restat un 5,54% de la seva capitalització malgrat que Deutsche Bank ha millorat la seva recomanació de 'vendre' a 'retenir' i després que ahir la companyia catalana completés la venda del 20% de la seva participació en Shanghai Raas per 1.600 milions (manté així un 6,58%). A més de Grifols, els descensos més importants de l'IBEX han correspost a Immobiliària Colonial (-7,52 % després de descomptar dividend), Cellnex (-2,13 %) i Merlín Properties (-1,96%).

En el costat de les pujades s'han situat Unicaja Banc (1,85 %) i Bankinter (1,71 %), que ha decidit absorbir la seva filial Evo Banco, Indra (+1,48%), IAG (+1,41%) i Caixabank (+1%).

Europa, en negatiu

En la resta d'Europa, els principals índexs també s'han decantat pel signe negatiu: Milà ha restat un 0,29%; Frankfurt un 0,35% i París un 0,77%. L'excepció l'ha marcat Londres, amb una pujada d'un 0,17%.

Aquest dimecres s'ha conegut que la taxa d'inflació interanual del Regne Unit es va situar el mes de maig passat en el 2%, tres dècimes per sota de la pujada dels preus registrada a l'abril i la menor lectura de l'índex des de juliol de 2021, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).

D'aquesta manera, l'IPC britànic ha continuat moderant-se des que l'octubre de 2022 assolís un rècord des de 1997 de l'11,1%, complint per primera vegada des de juliol de 2021 amb l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra, el que obre la porta a una baixada dels tipus d'interès a l'agost.

Amb tot, els experts de Banca March han assenyalat al seu informe matutí que sobre aquest escenari, el mercat continua descomptant una baixada de tipus per a 2024, que es produiria en la reunió de novembre o desembre, ja que la inflació subjacent s'ha situat en el 3,5%, la qual cosa ha implicat una moderació de quatre dècimes, per bé que encara lluny del nivell objectiu del 2%.

D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) ha assenyalat que els comptes públics dels països de l'eurozona es veuran pressionats per l'efecte d'una sèrie de desafiaments a llarg termini, com l'envelliment de la població, el canvi climàtic o la finalitat del 'dividend de la pau', sumat a uns elevats nivells de deute actuals, segons recull el butlletí de l'organisme, que ha assenyalat a Espanya com el segon país que major esforç fiscal hauria de fer en resposta a aquests reptes.

A l'hora de tancament a Europa, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, s'abaratia un 0,15%, fins als 85,2 dòlars, en tant que la Texas se situava en 81,43 dòlars, un 0,17% menys.

Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar s'encaria un 0,07%, a 1,0748 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat en el 3,29% després de sumar dos punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 88,8 punts.