L'Ibex-35 ha tancat aquest dimecres amb una caiguda d'un 0,39%, fins a situar-se en els 13.432,2 punts, condicionat per l'efecte exdividend del Banc Sabadell i en una jornada amb els mercats pendents de les negociacions de pau sobre Ucraïna, els aranzels dels Estats Units i els indicadors econòmics.
Repsol ha liderat les pujades de l'Ibex-35, amb un avanç del 2,18% en veure's animat per les pujades del petroli i per l'acord amb Schroders, seguit de Redeia (+0,84%), Inditex (+0,82%), ACS (+0,64%), Ferrovial (+0,63%), Enagás (+0,62%) i Indra (+0,59%).
Pel costat contrari, les caigudes més fortes se les han anotat Banc Sabadell (-5,06% per l'efecte exdividend; sense l'esmentat efecte, la caiguda és d'un 0,67%), Grifols (-2,15%), Solaria (-2%), ArcelorMittal (-1,93%), Banc Santander (-1,77%) i Rovi (-1,36%).
El principal indicador del mercat espanyol ha continuat batent durant la negociació els màxims de 2008 aconseguits ahir, en depassar momentàniament la cota dels 13.500 enters, si bé en el tram final l'índex s'ha desinflat i els inversors s'han decantat per prendre beneficis.
Sobre la guerra d'Ucraïna, els analistes de Renda 4 han recollit en un informe la notícia de l'acord entre Rússia i Ucraïna per navegar pel mar Negre i de mecanismes per evitar atacs contra la infraestructura energètica, “el primer pas per a un alto el foc total”.
D'altra banda, els experts han assenyalat que el mercat continua “molt pendent” de les decisions que es prenguin la setmana vinent, en concret, el 2 d'abril, sobre els aranzels comercials.
“Continuen els rumors sobre el grau d'agressivitat dels aranzels recíprocs, amb la possibilitat que siguin més delimitats de l'inicialment previst (més indulgents que recíprocs) i que es dirigeixin a un nombre reduït de països que mantinguin desequilibris comercials persistents amb els Estats Units. Així mateix, el mercat serà atent a si hi ha aranzels a sectors específics (cotxes, coure, farma, fusta)”, ha agregat l'anàlisi de Renda 4.
A més, també es van coneixent indicadors avançats de cicle que, “en línia amb el previst”, recullen una “moderació addicional” de la confiança consumidora als Estats Units davant de l'“incert escenari de creixement i inflació”, mentre que s'ha observat un “impuls addicional” de la confiança empresarial IFO a Alemanya, amb el suport del pla fiscal germànic per a defensa i infraestructures.
D'altra banda, aquesta jornada ha transcendit que la taxa d'inflació interanual del Regne Unit es va situar el mes de febrer passat en el 2,8%, dues dècimes per sota de la pujada dels preus del 3% registrada al gener. Malgrat aquest alleujament, la lectura d'inflació el segon mes de 2025 s'ha mantingut per sobre del llindar d'estabilitat de preus del 2% del Banc d'Anglaterra (BoE).
A Espanya, s'ha publicat la dada de producte interior brut (PIB) corresponent a l'any 2024 que mostra que l'economia va créixer un 3,2% l'any passat, cinc dècimes més que el 2023, després de mantenir en l'últim quart de l'any un avenç del 0,8%, el mateix que va registrar en el segon i tercer trimestre.
Per la seva part, als Estats Units s'ha conegut que les comandes de béns duradors al febrer han moderat la seva alça mensual fins al 0,9% quan el mercat s'esperava una contracció de l'1,1%.
En el pla empresarial, Repsol ha anunciat la venda del 49% d'una cartera eòlica i solar de 400 megawatts (MW) a Espanya a la firma Schroders Greencoat, gestora especialitzada en infraestructures renovables de Schroders Capital.
Del seu costat, Pressa ha tancat ja l'ampliació de capital per import de 40 milions d'euros anunciada en la tarda d'aquest dimarts, amb la col·locació entre inversors privats de més de 108,1 milions d'accions a un preu de 0,37 euros per títol, la qual cosa suposa un descompte del 6,3% sobre el valor a què van tancar ahir les seves accions a la Borsa (0,39 euros).
Les principals Borses europees també s'han decantat per les correccions: Milà ha restat un 0,83%; Pariu un 0,96% i Frankfurt un 1,17%, mentre que Londres ha estat l'excepció en avançar un 0,3%.
D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 74,03 dòlars a l'hora de tancament a Europa, un 1,38% més, mentre que la Texas pujava un 1,41%, fins als 69,97 dòlars.
Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0787 “bitllets verds”, en tant que, al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a deu anys ha tancat sense gairebé variació en el 3,417%, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 62,5 punts.
Per la seva part, l'unça d'or troy s'abaratia un 0,15%, fins als 3.015 dòlars, mentre que el bitcoin cedia un 1,5% i es cotitzava en els 86.500 dòlars.