L'IBEX 35 inaugura la primera sessió de la setmana amb una caiguda del 0,80%. El principal índex de la Borsa espanyola perd els 9.300 punts després de l'aturada de Setmana Santa als mercats europeus. El selectiu espanyol pateix un descens que contrasta amb el tancament en verd de les principals borses europees en la jornada d'aquest dimarts.

Entre les dades macroeconòmiques més importants, l'FMI ha publicat les seves previsions de creixement econòmic. L'organisme ha rebaixat les seves estimacions de creixement mundial al 2,8% per les tensions financeres i ha avisat de més riscos per a un "aterratge forçós" de les economies, especialment les avançades. En el cas d'Espanya, l'FMI ha revisat un 1,5% a l'alça les seves perspectives de creixement per a aquest any, encara que les ha rebaixat un 2% per a 2024.

També espera que la inflació es mantingui en el 4,3%, un nivell superior al previst anteriorment. Així mateix, l'organisme s'ha pronunciat sobre la política monetària actual i el "nerviosisme" que estan experimentant els mercats. En aquest sentit, considera que els bancs centrals haurien de continuar pujant els tipus d'interès, malgrat la crisi bancària que ha causat el pànic financer en les últimes setmanes.

Entre els valors que més cauen aquest dimarts es troben Acciona Energía (-4,33%) i la seva matriu Acciona (-4,24%), seguits de Banc Santander (-2,84%), BBVA (-1,49%), Naturgy (-1,39%), Cellnex (-1,39%) i Xarxa Elèctrica (-1,39%). Pel costat contrari, les companyies que millor comportament registren són les acereras ArcelorMittal (+4,59%) i Acerinox (+2,59%), Unicaja (+2,27%), Bankinter (+1,84%) i Mapfre (+1,43%).

En el cas de Ferrovial, la companyia que presideix Rafael del Pino cau un 1,32% a dos dies de la votació en la seva junta d'accionistes del trasllat als Països Baixos. Una cita que es produeix després que el Govern pressionés per carta a la constructora perquè reconsiderés l'operació i que el Fons Sobirà de Noruega hagi dit que votarà en contra del trasllat.

La resta de borses europees tanquen en verd, amb pujades de l'1,15% per a Milà, del 0,89% per a París, del 0,57% per a Londres i del 0,37% per a Frankfurt. Al mercat de matèries primeres, el petroli segueix a l'alça després de la decisió de la OPEP+ de retallar la producció diària de cru. El barril de Brent, de referència per al Vell Continent, puja un 1,3% al tancament del mercat europeu i se situa en els 85,2 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate puja un 1,7% i se situa en els 81 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro es manté fort i cotitza en per sobre dels 1,09 dòlars. Per la seva part, les principals criptomonedes prossegueixen en la seva escalada, amb el Bitcoin superant els 30.000 dòlars, el seu nivell més alt des de maig de 2022, i l'Ehtereum en els 1.900 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys se situa en el 3,359% i la prima de risc en els 104,8 punts bàsics.

A l'agenda macro d'aquesta setmana destaquen les dades d'inflació de març als Estats Units dimecres i l'índex de preus de la producció (IPP) del mateix mes dijous. Així mateix, aquest dimecres es publicaran també les actes de la reunió de març del FOMC (Comitè Federal del Mercat Obert) de la Reserva Federal (Fed). A més, en Wall Street divendres serà "oficiós" de la temporada de publicació de resultats, que monopolitzarà l'atenció dels inversors.