El Ibex-35 ha tancat la sessió d'aquest dilluns amb una caiguda de l'1,32%, però salva els 12.000 punts. En concret, se situa en els 12.205,8 punts, després d'una jornada marcada pels temors del mercat que es produeixi una escalada en les tensions comercials iniciades pel president dels Estats Units, Donald Trump.
Durant el cap de setmana, Trump va decidir imposar aranzels a les importacions provinents de Mèxic, el Canadà i la Xina. Aquest moviment va prendre per sorpresa inversors i analistes, que descomptaven un procés de negociació comercial. No obstant això, aquest dilluns la presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, ha anunciat el compromís de Trump d'interrompre durant un mes el gravamen del 25%. A canvi, Mèxic s'ha compromès a desplegar 10.000 soldats a la frontera amb els Estats Units per impedir el tràfic de drogues i l'encreuament d'immigrants.
"Tenim a les nostres mans una guerra comercial en tota regla i que, de manera preocupant, pot ser que no hagi fet més que començar", ha indicat el cap d'Estratègia de Mercat d'Ebury, Matthew Ryan.
Del seu costat, els analistes d'ING Research destacaven que més del 15% de totes les importacions nord-americanes procedeixen de Mèxic, el 13,7% del Canadà i el 13,9% de la Xina el 2023, pel que "gairebé la meitat de tot el que els Estats Units importen es veurà afectat per aranzels més alts", el que podria interrompre les cadenes de subministrament i impactar significativament en les economies dels Estats Units, el Canadà i Mèxic, en referència, particularment, a sectors com l'automotriu i les manufactures, a més de l'agricultura.
De fet, el mateix Donald Trump admetia després de firmar l'ordre executiva que la introducció de les noves tarifes "podria causar una mica de dolor", encara que va assegurar que "el preu valdrà la pena".
Encara que de moment els aranzels no han impactat a Europa, els seus efectes s'han notat a totes les principals borses del Vell Continent aquest dilluns, no només en l'Ibex-35. Londres ha caigut un 1,04%; París, un 1,20%; Frankfurt, un 1,40%; i Milà, un 0,69%. Al tancament de la sessió borsària europea, el Dow Jones queia un 0,12%; el S&P 500, un 0,58%, i el Nasdaq 100, un 0,95%.
Totes les borses europees cauen aquest dilluns
Dins de l'agenda macroeconòmica europea, aquest dilluns ha transcendit que la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va situar el gener en el 2,5%, una dècima per sobre de la dada de desembre de 2024, el que suposa l'augment més gran dels preus des de juliol de l'any passat, en gran manera per la contribució més gran a l'alça de l'energia, segons l'estimació preliminar publicada dilluns per Eurostat.
Quant a la taxa d'inflació subjacent, que a més dels preus de l'energia deixa fora del càlcul també als aliments frescos, l'alcohol i el tabac, es va situar el gener en el 2,7%, en línia amb la pujada dels últims cinc mesos. Així mateix, s'ha publicat que el deteriorament de l'activitat de les fàbriques de la zona euro es va reduir substancialment en l'arrencada de 2025, malgrat que l'arribada a la Casa Blanca de Donald Trump comporta l'amenaça de la imposició d'aranzels a les exportacions europees, segons reflecteix l'índex PMI manufacturer, que va pujar a 46,6 punts des dels 45,1 del tancament de 2024.
Al terreny empresarial espanyol, marcat per la publicació de resultats, Indra ha adquirit el 89,68% d'Hispasat, l'operador de telecomunicacions de Redeia, per 725 milions d'euros.
En aquest context, Indra preveu que Hispasat i Hisdesat contribueixin "significativament" als objectius financers del grup per a 2026, generant 400 milions d'euros en ingressos, que es traduiran en 190 milions d'euros de resultat brut d'explotació (Ebitda) i 50 milions d'euros de resultat net d'explotació (Ebit), segons ha informat aquest dilluns --abans de l'obertura del mercat borsari-- la companyia.
En aquest context, IAG ha estat el principal valor alcista, sobrevolant l'Ibex 35 amb una pujada de l'1,51%. Per sota s'han situat Naturgy (+1,01%), Endesa (+0,84%), Telefónica (+0,66%) i Unicaja (+0,58%). Del costat contrari s'han situat Puig Brands (-4,22%), Fluidra (-4,10%), Indra (-4,04%), BBVA (-2,76%), Acciona Energía (-2,67%), Solaria (-2,58%) i Ferrovial (-2,51%).
Al mercat de matèries primeres, el petroli registrava caigudes en el tancament de la sessió europea. El barril de Brent queia un 0,24%, fins als 75,50 dòlars, i el WTI descendia un 0,08%, fins als 72,48 dòlars.
Respecte al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha assolit el 3,008%, des del 3,068% del tancament de divendres. D'aquesta forma, la prima de risc se situava en 62 punts bàsics. Respecte a les divises, l'euro es depreciava un 0,82% davant el dòlar al tancament europeu, fins a creuar-se en un tipus de canvi d'1,0282 dòlars per cada euro.