L'IBEX 35 ha firmat a l'octubre el seu pitjor mes des de començament d'any en caure un 4,36%, una intensitat baixista que no veia des de setembre de 2022 -llavors va cedir un 6,59%. En el descens mensual, l'IBEX s'ha deixat entorn de 400 punts bàsics. Amb aquest serà el tercer mes que el selectiu espanyol mostra tendència a la baixa i protagonitza la pitjor ratxa des del primer trimestre de l'any passat. Els descensos mensuals més grans han estat per a Cellnex (-15,9%), Fluidra (-14,2%) i Grifols (-13,9%), mentre que les pujades més acusades han correspost a Banc Sabadell (+6,41%); Acciona Energia (+4,84%); Naturgy (+3,65%); Mapfre (+1,66%) i Caixabank (+1,29%).

La jornada de tancament del mes, aquest dimarts, s'ha saldat amb un positiu 0,04%, i l'índex borsari ha mantingut el nivell dels 9.000 punts, fins a situar-se, en concret, en els 9.017,3 punts.

L'evolució mensual de l'IBEX 35 ha anat bastant semblant a la de les principals places europees i mundials, en un mes d'octubre, que s'ha vist condicionat a l'octubre per l'atac de Hamàs contra Israel, un fet que va tensar els preus del cru i va avivar els dubtes sobre la marxa de la inflació i la consegüent actitud dels bancs centrals. En aquest context i en termes mensuals, destaquen les pujades de l'or, un dels actius refugi, i del bitcoin. Els preus del petroli i les rendibilitats del deute sobirà, que van despuntar notablement després de l'esclat del conflicte a l'Orient Mitjà, han acabat moderant-se.

A més, el tancament del mes ha estat marcat per la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'interrompre les pujades dels tipus d'interès després de deu alces consecutives que han portat els tipus al 4,5% en poc més d'un any; del seu costat, demà es coneixerà la pertinent decisió de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, de la que el mercat espera una altra pausa que vaig deixar els tipus en el rang del 5,25-5,5%.

Un altre factor determinant ha estat la presentació de resultats trimestrals de la major part dels valors del selectiu espanyol. En especial s'han destacat els bancs. Els sis bancs cotitzats espanyols (Banc Santander, Caixabank, BBVA, Unicaja, Sabadell i Bankinter) van tancar els nou primers mesos de 2023 amb un benefici net de 19.761 milions d'euros, el que equival a una alça del 23,6% respecte al mateix període de l'any passat, segons les dades recopilats per Europa Press d'acord amb els comptes de resultats trimestrals que han publicat els bancs en els últims dies.

Dins de la bateria de dades macroeconòmiques que s'ha revelat aquest mes, s'ha conegut que la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va moderar 1,4 punts l'octubre en comparació amb el mes previ, assolint així el 2,9%, la qual cosa suposa el menor encariment dels preus des de juliol de 2021, mentre que la taxa subjacent es va reduir en tres dècimes, al 4,2%.

A la final de sessió d'aquest dimarts, al mercat de matèries primeres, el cru Brent, de referència a Europa, es depreciava l'octubre de manera provisional el 8%, a 87,58 dòlars el barril, si bé el mínim el mes -83,44 dòlars- el va tocar el dia previ a l'esclat en el conflicte del Pròxim Orient, el 6 d'octubre.

Per la seva part, el barril WTI de Texas retrocedeix el desè mes de l'any un 10,3%, a 81,4 dòlars, el mateix nivell que va tocar abans de l'esmentat conflicte, si bé la setmana passada va arribar a superar els 90 dòlars.

En el mercat de divises, l'euro es mantenia sense variació al tancament d'octubre respecte al de setembre, a 1,0573 dòlars, mentre que l'interès del deute espanyol a llarg termini ha acabat el mes en el 3,877% després de restar cinc punts bàsics -i això que durant el mes ha arribat a negociar-se per sobre del 4,1%-, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 107,4 punts.