L'IBEX 35 està vivint el que és el seu moment més crític dels últims sis mesos. Després d'un inici d'any positiu, l'afectació de la fallida de Silicon Valley Bank sobre els valors bancaris ha fet que el selectiu del mercat de valors espanyol retrocedeixi fins als 8.890 punts que manté a aquesta hora de la sessió. Malgrat que no és el nivell més baix de l'IBEX 35 des de començament d'any, aquest està vivint el que és el descens més gran dels últims cinc mesos. De moment, l'IBEX cedeix un més d'un 3%, llastat per les companyies del sector bancari. Sembla clar que els inversors temen un efecte contagi en les empreses del sector.
Silicon Valley Bank s'ha convertit en l'última llosa borsària de tots els mercats internacionals. L'anunci de fallida del passat 10 de març va desencadenar el que és una espiral baixista en la qual els bancs s'han vist afectats de ple. Malgrat que aquest sector és un dels que millor van rendint tant en Borsa com a escala comercial, cap no s'ha deslliurat del desastre del banc americà. Es pot destacar que la fallida de Silicon Valley Bank és la segona més abrupta de la història financera dels Estats Units.
Aquest dilluns s'han conegut nous moviments entorn de l'esmentada firma, confirmant-se el pla de rescat de la Fed i la compra de la filial britànica de SVB per part de HSBC, el banc més gran d'Europa. Tots els esdeveniments han calat de ple sobre l'IBEX 35, i més tenint en compte que el sector bancari és el més pes té en el selectiu del mercat de valors espanyol.
Només dos valors de l'IBEX 35 caminen en positiu
Així, en la mitja sessió tan sols dos valors caminen en positiu. Enagás creix un 0,85%, mentre que Redeia manté una alça del 0,16%. La resta de les companyies que formen part de l'IBEX cedeixen, sent els bancs els que acumulen els descensos més grans. Banc Sabadell cedeix prop d'un 10%; Banc Santander cau un 7,69%; Bankinter descendeix un 7,50%; BBVA es deprecia un 6,55%; mentre que Unicaja veu caure els seus títols un 6,31%. CaixaBank és la que menys cau entre les entitats bancàries de l'IBEX. Malgrat això, mostra una depreciació propera al 6% a aquesta hora de la sessió.
El crac de Silicon Valley Bank ha germinat el temor d'un possible daltabaix borsari entre les firmes del sector. És per això per la qual cosa els inversors han optat per reduir posicions en els valors bancaris, malgrat que aquests anaven caminant amb el pilot en verda encesa des d'inicis d'any.
La fallida del banc amb seu a Califòrnia no ha deixat indiferent ningú. Així, la resta de places europees també acumulen importants descensos en la mitja sessió d'aquest dilluns. A França, el CAC 40 cedeix més d'un 2,30%; a Alemanya, el DAX 30 mostra un descens del 2,50%; a Anglaterra, el FTSE 100 cau més d'un 2,15%; mentre que, a Itàlia, el FTSE Mib és, al costat de l'IBEX, l'índex europeu més decreixent, experimentant una caiguda superior al 4% a aquesta hora de la sessió.
L'or, únic actiu en positiu
Quant a les matèries primeres, els contractes a futur del petroli qualitat Brent, referència a Europa, experimenten una caiguda propera al 5%, fins als 78,83 dòlars per barril. En la mateixa línia, l'esquist WTI, referència als Estats Units, cedeixen a prop d'un 5%, fins als 72,95 dòlars per barril. Per la seva part, els contractes a futur de l'or mostren una alça de l'1,34%, fins als 1.893,45 dòlars per unça.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0662 'bitllets verds', mentre que la prima de risc espanyola se situava en 105 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 3,335%.
En la indústria de les criptomonedes, el Bitcoin manté una tendència lateral en les últimes 24 hores, ubicant-se sobre els 20.738 euros. Per la seva part, l'Ethereum, la segona cripto més valuosa del mercat, cedeix un 0,37% en les últimes hores, asseient-se sobre els 1.484 euros.