La Borsa espanyola ha iniciat la sessió d'aquest divendres, l'última de la setmana, amb una baixada del 0,08%, que ha portat el selectiu a situar-se en els 11.609,00 punts a les 9.00 hores, en una jornada en què els inversors estaran pendents, entre altres qüestions, de les declaracions del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, a Madrid.

Al terreny empresarial espanyol, CaixaBank ha executat el 44,84% de la seva recompra d'accions en les deu setmanes des que iniciés el passat 31 de juliol aquest programa, l'import total del qual ascendeix a 500 milions d'euros. A més, Cellnex ha avançat el seu objectiu de repartir dividends a 2025, un any abans del previst, en un context marcat per la seva intenció de tornar a remunerar a l'accionista, al qual porten "anys demanant recursos", segons han confirmat a Europa Press fonts de la companyia.

Sota el paraigua macroeconòmic espanyol, l'Índex General de Producció Industrial (IPI) va baixar un 3,5% l'agost en comparació amb el mateix mes de 2023, taxa 8,1 punts inferior a la del mes anterior. Els mercats també estaran atents a l'informe d'ocupació als Estats Units corresponent al mes de setembre, en una setmana borsària que continua marcada per les tensions al Pròxim Orient després de l'atac de l'Iran a Israel.

Repsol liderava les pujades en l'obertura

En l'obertura del mercat borsari, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 0,35%, fins als 77,89 dòlars, mentre el de Texas se situava en 74 dòlars, un 0,39% més, ambdós afectats per la incertesa geopolítica del Pròxim Orient.

En els primers compassos d'aquesta sessió, les pujades més grans dins de l'Ibex-35 se les anotaven Repsol (+1,32%), Merlin Properties (+0,72%), Puig Brands (+0,65%) i Fluidra (+0,61%), mentre que els 'fanalets vermells' eren Ferrovial (-3,61%), Logista (-0,36%) i Indra (-0,30%).

Les principals Borses europees obrien aquest divendres amb tendències mixtes. En concret, Milà pujava un 0,27%, mentre que Londres cedia un 0,27%, i Frankfurt i París un 0,10%, respectivament. Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar avançava fins als 1,031 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys escalava fins al 2,944%.