L'Ibex 35 ha tancat amb un avenç de l'1,20%, la qual cosa l'ha portat a assolir el seu registre més alt des de l'1 de febrer de 2018, en situar-se en els 10.319,6 punts, després de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), en la qual l'organisme ha decidit mantenir els tipus en el 4,5% per quarta reunió consecutiva.
En aquest context, només set valors han tancat en negatiu: Amadeus (-1,91%), Aena (-0,90%), Unicaja (-0,40%), Repsol (-0,21%), Bankinter (-0,16%), CaixaBank (-0,16%) i Telefónica (-0,08%). Pel costat contrari, les pujades més fortes han estat les de Solaria (+4,96%), Rovi (+4,71%), Acciona (+4,00%), Iberdrola (+2,64%) i IAG (+2,32%).
Al terreny empresarial, Rovi ha informat, abans de l'obertura del mercat borsari a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que ha contractat els serveis de Lazard Asesores Financieros per explorar la possible venda del seu negoci de fabricació a tercers.
Respecte a Grifols, la CNMV ha precisat que el termini legal de les companyies cotitzades per presentar els seus comptes és de quatre mesos des del tancament d'aquestes, és a dir, que amb tancament regular, Grifols comptaria fins a finals d'abril per remetre els seus resultats de 2023, segons han assenyalat fonts del supervisor a Europa Press.
Per la seva part, la comissió delegada de Telefónica ha acordat presentar una oferta pública d'exclusió amb l'objectiu d'adquirir el que li resta de la seva filial alemanya, el 5,65% del capital, per un import màxim de 395 milions d'euros.
Així mateix, el gestor aeroportuari Aena estima que el seu resultat brut d'explotació (Ebitda) consolidat, excloent deterioraments, creixerà fins a 2026 més d'un 20% respecte a l'any 2023, segons ha informat la companyia, que presenta aquest dijous l'actualització del seu pla estratègic.
Per la seva part, Iberdrola ha llançat una oferta per adquirir el 18,4% d'Avangrid, de la qual controla ja aproximadament el 81,6% de la seva capital, amb la qual cosa prendria el control total de la seva filial nord-americana mitjançant una operació que assoleix els 2.280 milions d'euros.
Del BCE a la FED
El BCE, a més de prometre una futura baixada de tipus, ha explicat que el procés de desinflació en curs en la zona euro li ha permès millorar les seves previsions, si bé la presidenta de la institució, Christine Lagarde, ha allunyat la possibilitat d'aplicar una primera retallada al juny.
"Hi ha una clara caiguda en marxa i estem aconseguint avenços cap al nostre objectiu d'inflació i com a resultat tenim més confiança, però no la suficient i clarament necessitem més evidències, més dades", ha assegurat Lagarde en la roda de premsa posterior a la reunió, abans d'assenyalar que a l'abril hi haurà algunes dades més, però serà al juny quan tindran "molta més" informació.
A més, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va comparèixer dimecres en el Congrés, on va afirmar que el progrés per tornar la inflació a l'objectiu del 2% no està "assegurat", per la qual cosa va encapçalar la necessitat de comptar amb més dades que confirmin la convergència dels preus amb l'esmentat 2% abans d'emprendre retallades en els tipus d'interès.
Les principals places borsàries europees també han tancat en positiu, amb avenços del 0,77% a París, del 0,73% a Frankfurt, del 0,17% a Londres i del 0,16% a Milà.
Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, queia un 0,16%, fins als 82,81 dòlars, mentre el de Texas se situava en 78,77 dòlars, un 0,48% menys.
En espera del BCE, al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar s'apreciava un 0,34% respecte al tancament d'ahir, a 1,0936 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys baixava lleugerament fins al 3,105%, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 82 punts.